5 snabba drinktilltugg till festen
1. Mango- och räkspett
20 st
Tid: 15 minuter + 1 timmes marinering
Det är något visst med räkor, mango och citrus. Missa inte det!
Du behöver:
1 stor mogen mango
20 skalade räkor
Marinad:
3 lime
1 msk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 hackad och kärnfri chili
1 msk hackad koriander
Gör så här:
Blanda juice och kryddor. Skär mangon i 20 bitar. Fäst en mangobit och en tillagad räka på varje grillspett. Marinera spetten i limedressingen 1 timme.
2. Potatis med créme fraiche och romfyllning
20 st
Tid: 40 minuter
Skrubba potatisarna noga, de äts i en enda munsbit!
Du behöver:
20 färskpotatisar
olivolja
salt och peppar
2 dl crème fraiche
1 burk stenbitsrom
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Lägg potatisarna på en bakplåt. Ringla över olivolja och salta och peppra. Ugnsbaka i 25 min och låt svalna till rumstemperatur. Skär ett litet kryss i toppen på varje potatis och tryck till så att de öppnar sig en aning. Toppa öppningarna med 1 tsk crème fraiche och lite rom.
3. Getost på toast
20 st
Tid: 20 minuter
Salt getost och söta hjortron … mums!
Du behöver:
250 g getost
2 schalottenlökar (finhackade)
6 skivor surdegsbröd
3 msk hjortronsylt
gräslök (hackad)
Gör så här:
Grovsmula getosten och blanda med schalottenlökar. Rosta surdegsbrödet och stansa/skär ut 20 små cirklar. Bred varje cirkel med lite getostblandning, toppa med en klick hjortronsylt och strö över lite gräslök.
4. Minipizzor med chorizo och chili
20 st
Tid: 25 minuter
Vem kan motstå en minipizza?
Du behöver:
1 paket vetetortillas
75 g manchego
75 g chorizo
1/2 röd chili
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Stansa ut 20 st cirklar, 6 cm i diameter, från vetetortillas. Riv manchego-osten eller annan fårost och skiva chorizo samt chilin. Strö ingredienserna över brödcirklarna och grädda i ugnen i 10 minuter.
5. Sotade salmalaxkuber med sesamfrön
20 st
Tid: 25 minuter + 2 timmar i kyl
Du behöver:
300 g salmalax
1/2 dl japansk soja
1 tsk sesamolja
1 msk honung
1 msk vita sesamfrön
salt och peppar
Gör så här:
Skär laxen i kuber. Panera i sesamfrön och krydda med salt och peppar. Halstra dem snabbt (några sekunder) på alla sidor på hög värme. Ta upp och lägg dem i en form. Blanda marinaden och häll över. Låt marinera ett par timmar i kyl. Sätt i cocktailpinnar i varje kub och servera.