Keramiska stekpannor – ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ
Redan på 1940-talet uppfanns teflonet. Det är sedan dess ett av våra mest välkända varumärken inom köksprodukter, och används numera som ett samlingsord för en viss typ av non-stick-beläggningar i framför allt stekpannor. I dag ser vi alltfler så kallade ANNONS keramiska stekpannor med non-stick-egenskaper på marknaden. Precis som i teflonpannor behöver du inte använda smör eller olja när du steker, men de är också ett snällare alternativ mot vår miljö.
Teflon är en flourplast
Teflon tillverkas av polytetrafluoreten (PTFE) som är en fluorplast. PTFE är ett extremt halt material, och används inte bara till stekpannor utan också till exempelvis bakplåtspapper och sportkläder.
I tillverkningen av PTFE används något som kallas PFAS. Det är ett samlingsnamn för cirka 3 000 högfluorerade ämnen eller kemikalier som är vatten- och smutsavstötande. Även om dessa ämnen gör att maten inte fastnar lika lätt i stekpannan, är de i många fall en katastrof för vår miljö.
När PFAS kommer ut i naturen – såväl via produktionen av vissa varor som via varorna i sig när de kasseras – har det visat sig att de inte verkar brytas ner överhuvudtaget. Ämnet har hittats i svenskt dricksvatten och djur som har utsatts för det visar tecken på att nedsatt reproduktionsförmåga, cellfunktioner och hormonsystem, enligt Naturskyddsföreningen.
Enligt Naturskyddsföreningen är det enbart ett fåtal PFAS-ämnen som har undersökts med hänsyn till vilken påverkan de har på vår hälsa, men de få som har undersökts misstänks vara cancerframkallande, reprodukstionsstörande och påverka immunförsvaret.
Trots det har stekpannor med teflon länge varit en kär ägodel i de flesta svenska kök. På senare tid har allt fler ställt sig frågan om det är farligt att använda stekpannor och andra köksredskap som tillverkats med hjälp av giftiga kemikalier. Troligtvis inte, är svaret.
– Lite av kemikalierna kan nog överföras till maten i början av användningen, men det är då frågan om en bråkdel av de halter vi får i oss från andra PFAS-källor som dricksvatten och livsmedel, har Daniel Borg, toxikolog på Kemikalieinspektionen, tidigare sagt till tidningen ETC.
Däremot ska man undvika repiga teflonstekpannor. Inte för att det är särskilt hälsovådligt att få i sig eventuellt teflon som lossnat, utan snarare för att de kemikalier som finns under beläggningen kan sippra fram och överföras till vår mat.
För den som vill sluta använda stekpannor med teflon, men samtidigt behålla den praktiska non-stick-beläggningen finns numera ett stort utbud av stekpannor med keramisk beläggning. Dessa är ofta betydligt mer miljövänliga och beläggningen innehåller för det mesta inte de giftiga ämnet PTFE. Keramik är dessutom ett naturligt material som klarar höga temperaturer och de går ofta att ställa rakt in i ugnen.
I vår shop hittar du just nu en keramisk multistekpanna som inte inte innehåller PTFE och som inte lämnar flisor eller flagor i maten. Den tål höga temperaturer och fungerar på alla typer av spishällar. Dessutom medföljer ett ångkoksgaller, en frityrkrog och ett glaslock.