Svensk finalist i internationell tävling för unga kockar
Den prestigefyllda tävlingen San Pellegrino Young Chef syftar till att lyfta och utveckla unga kockar samt förbättra fine dining runt om i världen. För att delta får man inte vara över 30 år och man ska ha minst ett års arbetslivserfarenhet från restaurang.
– Totalt har tusentals kocktalanger från 243 olika länder ansökt om en plats i den världsomspännande tävlingen, berättar Lenita Nylund, produktchef på Enjoy Wine and Spirits.
Tävlingen delas upp i 21 regioner som alla arrangerar en semifinal med tio tävlande. Semifinalen för Skandinavien och Baltikum avgjordes på Aveqia i Stockholm den 24 oktober.
Anton Husa imponerade mest på juryn
Efter en heldag med matlagning stod det klart att Anton Husa från Upper House Dining i Göteborg imponerat mest på juryn. Anton korades som regionsvinnare under en galamiddag på Fotografiska och kommer att representera Sverige i finalen som går av stapeln i Milano i juni 2018.
– Det känns fantastiskt! Helt otroligt! Min strategi? Jag är estetiskt lagd och älskar att arbeta med färg och form även när det kommer till matlagning. Och i dag gjorde jag detta i kombination med mina favoritråvaror. Det var nervöst, men min styrka är också mitt lugn vilket höll mig fokuserad under hela tävlingsmomentet. Jag vill ständigt utvecklas och utmanas och att vara finalist i San Pellegrino Awards är en otrolig ära, säger en glad Anton Husa från galamiddagen på Fotografiska.
Antons vinnande rätt
De tio semifinalisternas rätter bedömdes på tävlingens fem gyllene regler som är: ingredienser, färdighet, innovation, utseende och budskap. Anton stod till slut som segrare med sin rätt ”torsk med purjolöksfjäll” bestående av karamelliserad selleri, fylld lök med rökt dillemulsion serverad med torsk med lökskum, torkad lav och vattenkrasse.
Juryn bestod av representanter från Skandinavien och Baltikums absoluta kockelit, däribland Tom Sjöstedt från Lilla Ego som svensk representant.
– Anton levererade en oerhört välkomponerad rätt och gjorde en imponerande presentation i samtliga bedömningskriterier. Det var oerhört tufft i toppen och det diskuterades vilt bland domarna innan vi hade vår finalist, säger Tom Sjöstedt.
Mentor fram till finalen
När alla semifinaler är avslutade i december 2017 är 21 finalister utsedda av totalt 210 tävlande. Varje finalist tilldelas en mentorkock ur den regionala juryn som ska agera guide och bollplank i syfte att förbättra finalistens signaturrätt och förbereda denne på bästa sätt inför finalen i Milano i juni 2018. Antons Mentor blir finske kocken Henri Alen (Restaurang Finnjävel, Muru, Pastis och Bystro).