AHA, BHA & PHA-syra: allt du borde veta om kemisk peeling hemma
Älskade syror. Det finns knappt något hudvårdsmärke utan en syraprodukt i dag – oavsett om du besöker Apoteket, gör ansiktsbehandling på en professionell salong eller klickar hem en K-beautyprodukt på nätet. Det finns masker, essencer, krämer, lotions och mousse för kropp, ansikte och hårbotten i olika styrkor och med olika typer av syror. Utbudet är med andra ord enormt, men att hitta rätt kan vara en utmaning. Att inte överexfoliera och skada huden lika så.
Vad är en kemisk peeling?
Gemensamt för syrorna är att de penetrerar (beroende på molekylstorlek) mer eller mindre djupt ner i huden för att ge en exfolierande effekt och därmed lyster och glow. De påskyndar cellförnyelsen utan att produkten innehåller mekaniska korn. Syran, alltså den kemiska peelingen, kan lösa många hudproblem: pigmentförändringar, fet hy, linjer och allmän glåmighet. Men också ge en ökad irritation i huden vid överdrivet användande.
Syrapeeling för ansiktet – skillnaden på AHA-, BHA- och PHA-syra:
De exfolierande syrorna delas in i tre varianter. Här hittar du skillnaden på AHA-, BHA- och PHA-syra. Vilken variant passar dig bäst?
1. AHA-SYRA (ALPHA HYDROXI ACIDS)
AHA-syra är den största gruppen syror och samlingsnamnet för frukt-, mjölk- och glykolsyra. De utvinns från frukt, socker, mjölk eller nötter. Några vanliga AHA-syror du ofta hittar på inci-listan är glykol-, mjölk- och mandelsyra. Men även vin-, äppel- och citronsyra är AHA-syror.
Glykolsyra går allra längst ner i huden, vilket gör den effektiv på solskador och fina linjer, men den kan också vara irritativ för känslig hud. Mjölksyra är snällare, medan mandelsyra har bra effekt på aknebenägen hud.
- Exfolierar och ökar cellförnyelsen
- Hjälper mot pigmentfläckar, solskador, ojämn och grov hy
- Återfuktar, ger glow och lyster
- Minskar rynkor och ärr
- AHA-syra passar bra för mogen och torr hy
Vilken AHA-syra är bäst?
AHA-syra hittar i alla möjliga produkter, bland annat i toner, serum och ansiktsmasker. Vill du hitta fler favoriter inom AHA-syra? Här hittar du ELLEs bäst i test AHA-syra.
Bästa AHA-syra, Mandelic Acid 5% Skin Prep Water – By Wishtrend
Väck snabbt liv till huden och trolla fram strålande glow med Mandelic Acid 5% Skin Prep Water från by Wishtrend. Tonern behöver inte sköljas av och exfolierar effektivt, men snällt. ANNONS Här hittar du favoriten.
BÄSTA AHA-SYRA BUDGET, LACTIC ACID 10% + HA – The Ordinary
The Ordinary erbjuder många bra och prisvärda syror. Deras omtyckta mjölksyra Lactic acid 10 % +HA är lätt att själv ordinera och spä ut i andra produkter i fall man vill ha en lägre dos, exfoliernade peel-effekt. ANNONS Här hittar du syran.
Läs också: Allt du borde veta om retinol – och produkterna som är bäst i test
2. BHA-SYRA (BETA HYDROXY ACID)
BHA-syra, även kallad salicylsyra och är väl dokumenterad och effektiv på en fetare hudtyp. Den löser upp fett bättre än AHA och har även förmågan att penetrera lite längre ner i huden. BHA passar ofta en känslig hy, som kan reagera på AHA. Det är en klassiker för problemhy då den ofta är till stor hjälp för en hudtyp som trilskas med akne, pormaskar och tilltäpptheter.
- Exfolierar och ökar cellförnyelsen
- Funkar bra mot akne och pormaskar, löser upp fett
- Dämpar irritation, rodnad och rödhet i hyn.
- BHA-syra passar bra för problemhy, fet hy och känslig hy
Läs mer: Allt om serum – och bästa serumen för just din hudtyp
Vilken BHA-syra är bäst?
Precis som de övriga syrorna kommer BHA-syra i mängder av olika produkter. Extra vanligt är också BHA-syra i ansiktsmasker. Vill du hitta den bästa produkten med BHA-syra för dig? Här har ELLE samlat årets bäst i test BHA-syra.
Bästa ansiktsmask med BHA-syra, Mask 15 – Dermaceuatic
Googla Mask 15 från Dermaceuatic och du är garanterad en rad glada recensioner. I masken kombineras både BHA- och AHA-syra. Dess höga procentsats glykolsyra är extra väl lämpad för fet och tilltäppt hy med stora porer. Bör dock fasas in försiktigt på grund av sitt höga procentsats syra. ANNONS Läs fler recensioner och köp masken här.
Läs mer: Beautyredaktören listar årets bästa fuktserum med hyaluronsyra
3. PHA-SYRA (POLY HYDROXY ACID)
PHA-syra, eller glukonolakton som det också kallas, innehåller större molekyler än BHA- och AHA-syra. Det betyder att det tar lite längre tid för syran att penetrera huden och blir på så sätt den mildaste formen syra och därför speciellt bra lämpad för den känsliga hudtypen.
- Milt exfolierande och påskyndar cellförnyelsen långsamt
- Återfuktar och binder fukt i hyn
- PHA-syra passar bra mot rosacea och eksem samt för känslig hy som blir irriterad av AHA eller BHA.
Vilken PHA-SYRA är bäst?
PHA-syra är den snällaste av syror på grund av sin stora molekylstorlek (då tar det lite längre tid för produkten att penetrera huden). Hitta flera favoriter bland PHA-syra. Här är bäst i test PHA-syra.
Bästa PHA-syra, Radiance Peeling Sleeping Pack – Make p:rem
Sydkoreanska Make P:rems sovmask Peel me har blivit lite av en kultprodukt då den smidigt appliceras som en nattmask, lämnas kvar och sköljs av för glow med stort G. ANNONS Läs fler recensioner och köp masken här.
Läs också: Är du på jakt efter peeling med korn? Här hittar du beautyredaktörens topplista
Kemisk peeling hemma – produkterna som får bäst i test 2023
Här hittar du några av favoriterna med AHA-, BHA- och PHA-syra som får bäst i test.
Bästa sheetmask med aha-syra, Glow glycolic boost – Pixi
En gammal klassiker som vi inte tröttnar på! Pixis arkmask med glykolsyra ger storstädning av porer och allmän glåmighet. Perfekt att använda innan fest eller när huden känns glåmig och trött. ANNONS Läs fler recensioner och köp arkmasken här.
Bästa ansiktsmask med aha- och bha-syra, aha/bha peel gel mask – Lernberger stafsing
AHA/BHA Gelmask är precis som det låter en lättapplicerad gelèmask med flera fruktsyror och djuprengörande salicylsyra som används 1-2 gånger i veckan. Svenska Lernberger Stafsing har också flera, fina återfuktande produkter att följa upp denna syra-kur med. ANNONS Läs fler recensioner och köp gelmasken här.
Bästa aha-syra mot pigmentfläckar, Glow 2 oh Dark Spot toner – Ole Henriksen
”The Ole-glow” är den dansk/amerikanska hudvårdsgurun Ole Henriksens mantra – han har arbetat med syror som bas i en rad av hans egna produkter i många år. Hans glowtoner med flera olika typer av AHA-syror speciellt inriktad på att jämna ut hudtonen och ge pigmentförändringar en match. Används kvällstid. ANNONS Läs fler recensioner och köp tonern här.
Bästa utjämnande AHA+PHA-peeling, Enzyme peel – Verso
En i dag klassiker som alla borde ha i sitt badrumsskåp. Utjämnande peeling proppad med AHA och PHA. Tar bort orenheter och djuprengör samt verkar bra mot akne och pormaskar. ANNONS Läs fler recensioner och köp peelingen här.
Bästa ekologiska & veganska ansiktsmask med enzym, turmeric brightening & exfoliating mask – Kora Organics
Miranda Kerrs Kora organics är naturligt baserad och deras nya Turmeric brightening & exfoliating mask peelar med hjälp av bland annat papayaenzymer för snäll och mild exfoliering. ANNONS Läs mer om masken och köp den här.
Bästa kemisk peeling hemma, lotion P50 – Biologique recherche
Lotion P50 från Biologique Recherche är en veteran i sammanhanget. Innehåller AHA-, BHA- och PHA-syror, samt lök och vinäger (!) i en och samma exfolierande brygd. Rengör och minskar porerna med tiden, återfuktar och slätar ut hudtonen om den används dagligen. Finns att köpa i Sverige ANNONS här.
HUR SKA MAN VÄLJA RÄTT KEMISK PEELING HEMMA?
Först och främst och som alltid, så beror det helt på vilket hudtillstånd man har. Det är viktigt att alltid vänja in en produkt och att låta huden vila ordentligt mellan syra-tillfällena. Glöm inte heller att addera massor av fukt!
Hur BÖRJAr man ANVÄNDA SYRAPEELING?
Använd produkten en gång i veckan och öka med tiden. Det många glömmer när man pratar om syra är att tänka på vad för produkter man har för att hjälpa huden under tiden den genomgår en ”syrakur”. Man behöver också komplettera med hudvårdsprodukter som ger mycket fukt. Gärna en återfuktande mask minst en gång i veckan och återställande produkter för den lipida hinnan som ständigt blir utsatt när man använder syror på huden.
Tänk även på att använda en skonsam rengöring. Om man har rosacea eller andra inflammerade tillstånd är det väldigt viktigt att få rådgivning från en utbildad hudterapeut som kan visa vart gränsen går – vid fel- och egenbehandling kan tillståndet bli värre. Och det är mycket viktigt att ALLTID komplettera med solskydd dagtid, speciellt nu när vi börjar närma oss våren.
Allt om kemisk peeling och syra hemma – hudexpertens bästa tips
Den senaste tidens ”syratrend” gör att vi gärna tänker ”ju mer desto bättre”. Lite mer glow kan väl inte skada? Men frågan är: Kan man använda för mycket AHA, BHA och PHA-syra och finns det biverkningar?
Johanna Gillbro är forskare och doktor i experimentell dermatologi samt författaren bakom boken Hudbibeln ger svar på de vanligaste frågorna kring syror.
Kan man använda AHA, BHA och PHA varje dag?
– Jag tycker att man ska vara försiktig med syror. Man triggar många olika processer i huden. Generellt anser jag att man inte ska behandla och definitivt inte överbehandla en frisk hud. Detta kan i stället leda till skador. Det som händer med huden vid överdriven användning är att man tunnar ut hudens hornlager. Flera forskare, inklusive jag själv, menar att man bör iaktta försiktighet när det gäller syror, speciellt kronisk användning och definitivt inte under perioder när man vistas ute i solen, säger Johanna.
Hur vet man vilken syra man ska använda?
– Man bör analysera sina kosmetiska produkter. Syror är billiga ingredienser och används av många tillverkare. Delvis för att det är lätt att få en snabb effekt av en produkt när man gör kliniska studier, men de kan också öka hållbarheten på produkten på grund av sin bakteriedödande effekt – det gäller främst salicylsyra.
HUR SER DU PÅ AHA, BHA OCH PHA? ÄR DE NÖDVÄNDIGA FÖR ATT BEHÅLLA EN GOD HUDHÄLSA?
– Man kan inte säga att syror är nödvändiga. Däremot påverkar de många olika processer i huden. De som är mest studerade är AHA (speciellt glykolsyra) och BHA (salicylsyra). Man ser att de har keratolytisk effekt, vilket kan ses genom reducerad pigmentering på grund av den exfolierande effekten. De har också direkt effekt på melanocyten och kan också ha en bakteriedödande effekt.
BEROENDE PÅ HUDTYP OCH HUDPROBLEM – SKA OCH KAN ALLA SYRA?
– Vissa hudtyper, speciellt personer med fetare hud kan uppleva en förbättring, som minskad porstorlek. Man ser också en viss effekt på pigmentfläckar. Man kan också uppleva lite mer lyster i huden på grund av den exfolierande effekten. Det är svårt att svara på hur ofta man kan använda en produkt med syror. Det beror på vilken det är samt vilken koncentration man använder. PHA, exempelvis gluconolactone, är försockrade syror och klassas som de mildare syrorna.
– Det är också mycket individuellt hur man reagerar på syror. Personer med känslig hud bör kanske helt undvika detta. Glykolsyra kan också trigga en specifik receptor i huden (TRPV1), samma receptor som triggas av chilipeppar. Personer med känslig hud är ofta mycket känsliga för att detta system (TRPV1) sätts igång. Mjölksyra i höga koncentrationer används inom forskningsvärlden för att irritera huden – för att sedan se om en anti-inflammatorisk substans har effekt. När man vet detta är det lättare att se på syror med försiktighet.
Foto: Launchmetrics/Spotlight.