Populärt: Bäst i test Se Min Rutin Skönhetsredaktörens favoriter Parfymer Beautytrender Adventskalendrar med skönhet

Lider du av finnar? Så vinner du finnkampen

18 apr, 2014
AvLisa Arnell
ELLEs Maria Ahlgren fick vid 33 års ålder oväntad påhälsning av acne vulgaris, även (ö)känd som vuxenakne. Hon är inte ensam, minst hälften av oss drabbas någon gång. Här är berättelsen om talg, tårar och sökandet efter bot
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vuxenakne hos kvinnor

De kom från ingenstans. En morgon i maj vaknade jag med ett radband av röda bumlingar på kinden. Fem varningsflaggor för inkommande attack. Startskottet på en förtvivlad finnkamp.

Vuxenakne är en delikat cocktail av hormoner, gener och hur vi behandlar vår hy. För mig brakade hudhelvetet loss några månader efter p-pillerstopp – en klassiker. Min kropp hittade inte tillbaka, den försvann ut på förvirrad nattvandring i hormonernas labyrint. Även anden gick in i radioskugga. I ett år var hjärnan i pms-stämning, inbäddad i ett moln av oro, katastroftankar och stress.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det lilla självförtroende som fanns kvar blåste i väg när jag under hösten officiellt blev aknepatient. Jag? Akne? Det gick liksom inte ihop. Jag har alltid varit hon med torr, känslig och lätt eksemströsslad hud, men akne? Försedd med recept på antibiotika och stark aknegelé gick jag hem och röjde skåpen på de tjusiga crèmer min hy normalt marineras i. Att ställa undan min vanliga hudvård kändes som en begravningsceremoni. Jag grät.

Annons

Sannolikt har jag delvis min mångåriga besatthet av crèmer och behandlingar att skylla. Som skönhetsjournalist har jag simmat i oceaner av mirakelprodukter. Anti-aging, porförminskande, peelande, utjämnande, blekande, uppstramande, mattgörande – allt har jag testkört, ivrig som en ovetande kamikazepilot. Lägg därtill askungebehandlingar, den ena mer avancerad än den andra. De direkta resultaten har varit fantastiska, men frågan är vilka signaler jag skickat till min hud? Kanske har jag faktiskt bränt ut min hy?

Så vanligt är vuxenakne

Siffrorna är diffusa, men runt hälften av oss drabbas någon gång av akne. ELLEs skönhetsredakör Carin Hellman vet hur det känns.

– Det började i tonåren, men slutade inte i 20-årsåldern. Jag har aldrig ens haft fet hy, snarare torr, aknebenägen och känslig – den absolut mest svårbehandlade kombon, säger Carin.

Hon provade alla möjliga mediciner, och kamouflerade med burkvis av Cover girl-foundation under sina år i USA.

Annons

– Aknen fortsatte förfölja mig tills jag passerade 30. Den eviga jakten på svar om aknen och nya produktlanseringar styrde mig att helt gå över till att skriva om skönhet och hälsa.

Det finns flera lågvattenmärken i min egen aknehistoria. Som när jag under ett jobb på reklambyrå sprang in i en glasdörr och lämnade ett skarpt T-tryck av olja som alla såg. Skammen att hämta trasa och torka inför publik! Eller när jag började med bikramyoga och kroppen fastnade för idén att släppa ut alla toxiner genom pannan och hakan. Boom! Jag blev så traumatiserad att jag avbröt min yogikarriär.

Faktum var att jag bara ville fly från skönhetssvängen. Jag skolkade från pressmöten och kände tvång att ursäkta min hy varje gång jag intervjuade någon felfri glamazon, fick behandling eller blev proffsmejkad. Jag nojade över att folk skulle undra hur någon så risig kunde vara i branschen. Och i min parallella karriär som copywriter drog jag mig för att ta obekväma konflikter. Jag kände mig som en underdog. Min pondus hade flutit i väg i en flod av sebum.

Annons

I dag ser jag det faktiskt tvärtom. Erfarenheterna är en styrka. Jag har fått omvärdera mycket jag trott mig veta om skönhetsvård. Som att hudvård väldigt lite handlar om släta drömmar, perfektion och flärd, utan mer om att försöka tyda vad kroppen vill säga. Och att less is more – en svår visdom för en gammal skönhetsmixologist.

– När jag var runt 30 slutade jag med ”skönhetscocktails”, alltså blanda allt möjligt och hela tiden prova nytt i en enda härlig röra, säger Carin Hellman. Jag använde enbart märket Nimue och gick regelbundet på ansiktsbehandlingar i flera år. Jag gjorde även kemisk peeling, och hade fantastisk hy. När jag sen blev preggo och fick barn blev jag cocktailblandare igen. Konstigt nog har jag trots detta mycket sällan akneproblem numera.

Och här någonstans ligger aknens mystik. En blir liksom aldrig riktigt klok. Man provar en sak och det fungerar, för att sedan inte fungera, och vice versa.

Annons

– Allt jag vet i dag är att rengöring, fuktbalans och peeling är A och O, säger Carin. För mig var det även viktigt att äntligen förstå att jag inte har fet hy, utan tvärtom, och behandla min hy efter rätt hudtyp.

Själv har jag i dag slutat med mediciner, fast börjat med p-piller igen. Jag följer ett skräddarsytt program från Exuviance, utformat av hudterapeut. Min hud är fortfarande känslig och sargad, och ibland dyker små rackare upp, men jämfört med för ett halvår sedan är den som porslin. De små ärr som finns kvar, och som vittnar om mitt kaosår, bleknar lite för varje dag.

På något skruvat sätt uppskattar jag att mina finnar hissade flagg för min kropps obalans. För akne är mänskligt. Så länge vi är komplexa varelser med hormoner, stressperioder och diverse ovanor, kan de dyka upp.

Dessutom finns hjälp. Inget tillstånd är för alltid. Vi har intervjuat några av landets bästa professionella finnfightare.

Läs Den finnigas dagbok på nästa sida (sid 2):

Illustration månader

Den finnigas dagbok – från första plitan till sista medicinkartan

Maj

Första utbrottet, flera månader efter p-pillerstopp. Fattar ingenting. Tänker att det är stress. Får råd av en dietistvän att dra ner på all rawfood som kan vara svårsmält för ett redan stressat system. Kör seniorboendediet med kokta grönsaker, ägg och fisk.

Annons

Juni

Det lugnar sig. Tar probiotika varje dag, samt gör en utrensande linfrökur, insåld av ett hälsokostbiträde som slår fast att det är min mage som är ilsk. Börjar rengöra huden med Clarisonic-maskin. Känns bra.

Juli

Enstaka plitor. Reser till London och träffar skönhets- och aromterapigurun Geraldine Howard, som berättar att många söker hjälp för sin inre stress först när huden börjar strejka.

Augusti

Semester i Frankrike. Pannan och käkpartiet börjar bryta ut. Går på pharmacie och köper mängder av franska produkter. Semesterlugn i själen, lyckligt oviss om annalkande katastrof.

September

Här börjar den kritiska fasen. Reser mycket, vilket innebär torr flygplansluft, noll rutiner och matslarv. Orolig i själen. Lagom till ett bröllop får jag ett värkande bergsmassiv mellan ögonbrynen och på hakan. Går på flera behandlingar och ”cocktailblandar” vilt hemma. Dålig idé.

Oktober

Depp och nya finnar dagligen. Panik! Fattar att kroppen har något att säga, men inte vad. Gynekologen anar att hormonerna flippat, men ber mig avvakta. Börjar med bikramyoga – aknebomb! Detox? Börjar ta kosttillskottet Efamol, som ska balansera hud och hormoner, och B5-vitamin.

Annons

November

Pannan och käkområdet i uppror. Förutom djupa finnar, extremt rödskrovlig. Förvirrad. Rasar i vikt. Ju mindre kroppsfett, desto mer finnar, verkar det som. Till hudläkare, får antibiotika och Epiduo-gel. Bryter ihop. Visar sig att mamma medicinerat mot akne som ung. Pappa har rosacea. Är detta ett arv som maskerats av p-piller i alla år?

December

Börjar med p-piller igen (Yasmin). I början väldigt torr av medicinen, men finnarna viker sakta hädan. Använder milda produkter som passar hy under behandling. Till jul börjar jag känna mig som mig själv igen.

Januari

Känslan av balans håller i sig. Närmar mig min normalvikt. Huden börjar anta den hälsosamma looken. Ingen aktiv akne, men hyperkänslig. Modevecka i Stockholm. Påminns backstage om att även modeller har hudspöken.

Februari

Slutar medicinera. Besöker hudterapeut och får skräddarsytt program (Exuviance). Slutar tvätta ansiktet med vatten, torkar i stället bort rengöringsmjölken med mjuk tvättduk. Återbesök på hudkliniken. Tumme upp!

Annons

Mars

Kör stenhårt mitt program. Huden blir finare för varje dag. Lite orolig vad som händer nästa gång jag slutar med p-piller, men känner mig ändå trygg i händerna på mina proffs. Njuter av att kunna rynka pannan utan smärta. Maria mot finnarna, 1–0!

Illustration

Krishantering – så får du bort finnarna

1. Redigera på tallriken

Studier visar samband mellan mjölkdrickande och akne. Ersätt med osötad mandelmjölk eller soja. Skippa inflammationstriggande vitt socker och raffinerade kolhydrater. Ät rent och grönt. Frossa i zinkrika pumpa- och sesamfrön, och hudsmart fett från kokosolja, avokado och nötter.

2. … och i sminkväskan

Det finns flera märken som gör makeup för problemhud. Inget får täppa till! Makeupborstar är bakteriehärdar. Tvätta noga. Släng gammalt puder och rouge.

Annons

3. Bli bakteriedetektiv

Tvätta inte bara kläder och örngott, utan också accessoarer som solglasögon och mobilskärm. Ha egen handduk som du tvättar ofta. Pilla aldrig i ansiktet! Var nitisk med handhygienen.

4. Finnsäkra frisyren

Hårstylingprodukter kan täppa till porerna. Sno ihop en knut, hästsvans eller trendig fläta. Försök att inte sova med ansiktet i kudden. Rengör ansiktet som sista steg när du tvättat håret.

5. Re-la-la-laxa

Stress eldar på hudproblem. Du duger även när du inte kör i 110. Återhämtning är lika viktigt som prestation.

6. Prova kosttillskott

Till exempel Efamol, med nattljusolja för hud- och hormonbalans, immunstärkande probiotika och B5 (pantotensyra) för minskad talgproduktion. Ta zink, finnkämpens paradmineral, särskilt om du är veggo. Det tar cirka tolv veckor att uppnå resultat.

7. Jämför dig inte med andra

Väninnan må ha persikohud, men du måste utgå från din hudsituation. Fotografera din hudresa vecka för vecka.

Annons

8. Lägg ner cocktailmixandet

Gå inte i fällan att på eget bevåg försöka knäcka aknekoden. Tappar du kontrollen är hudterapeut eller hudläkare din bästa investering.

Aknetips från experterna? Klicka här för att läsa (sid 3)

HudlakaHudläkaren Agneta Troilius Rubin, dermatolog vid Scanstadkliniken och Hudkliniken Malmö universitetssjukhusre_Agneta

Hudläkaren Agneta Troilius Rubin, dermatolog vid Scanstadkliniken och Hudkliniken Malmö universitetssjukhus:

”Överbehandla inte!”

– Det är inte ovanligt att jag möter personer som utbildar sig till hudterapeuter, de ger varandra väldigt aktiva behandlingar och kan bli överbehandlade, säger Agneta Troilius Rubin. Är du för aktiv med peeling och fuktsyror kan hudbarriären stressas. Då blir det svårt att återfå balansen för fukt, fett och rengöring.

Lär känna din hud.

– Din hud är inte likadan som din väninnas eller pojkväns. Det är både genetiskt och hur vi behandlar den. Lär dig vad din hudtyp behöver för att vara i balans. Om du har problem, ta hjälp att prova ut rätt produkter av en auktoriserad hudterapeut.

Annons

Börja försiktigt med en produkt i taget.

– Jag märker att även unga använder mängder av dyr anti-aging. Det kan bli för mycket. Tagga ner! Huden blir för torr, börjar fjälla och makeupen lägger sig inte bra.

Vi lever i ett tufft klimat.

– Jag ser ofta hur invandrare som flyttar från varmare länder till Sverige får problem med huden. De får eksem, uttorkning och problem de inte hade innan. Vi lever för torrt, vi har för täta rum, vi lever för varmt inomhus. Huden mår bättre av att vara utomhus.

Akne kan bero på många olika saker.

– Hormoner påverkar oerhört mycket. Särskilt under vissa perioder, som tonår och graviditet. Nästan alla fertila kvinnor har ju någon typ av acne i samband med menstruation. Svårare acne är ofta genetisk. Glöm inte att huden speglar hur vi mår. Tänk bara på hur huden påverkas om vi röker, inte sover tillräckligt eller är allvarligt sjuka.

Lider du – sök hudläkare.

– Du kommer snabbare till skott med besvären. Mycket handlar om att man som läkare pratar med patienten, informerar och tar reda på vad som ligger bakom. Det går att söka hudläkare även privat.

Det röda i akneärren försvinner!

– Men det kan ta minst ett år.

rutig-line

Makeupartist_KristinaKristina Kullenberg, LundLund, en av Sveriges mest efterfrågade makeupartister

Kristina Kullenberg, LundLund, är en av Sveriges mest efterfrågade makeupartister med många års erfarenhet från magasin, reklam och film:

Annons

”Du kan lugnt pudra loss.”

– Visst kan du täcka över dina finnar med smink. Men var extra noggrann med rengöring, och försök bära smink så korta stunder som möjligt, säger Kristina Kullenberg.

Skaffa en hudfärgad kajalpenna.

– Helt suveränt resultat, ett måste i allas beautykit. Du ritar helt enkelt över skavanken. Jag har hittat sådana hos Shiseido och Isadora. Den första är lite dyrare, men båda är bra!

Helt okej att pudra bort glans.

– Eftersom huden utsätts för bakterier även utan smink tycker jag att man kan pudra loss. Det sägs väl till och med att smink skyddar huden mot bakterier? Sen kan det ju hända att värsta bakteriehärden existerar i din egen necessär.

Tvätta redskapen dagligen om du lätt får finnar.

– Applicera så mycket som möjligt med rena händer och fingrar. Det säkraste verktyget är förmodligen dina nytvättade fingrar. Släng och köp nytt om grejerna känns ofräscha.

Inget smink om du är ”nyklämd”.

– Nej, det är nu du ska hoppa över sminket. Sätt på ett litet hudfärgat plåster i stället.

Annons

Kom ihåg att även modeller och kändisar drabbas.

– De är ju inte från en finnfri planet. Men jobbar man med stillbild och film med stor budget retuscheras skavankerna bort i ett nafs. Tänk om det kunde vara så IRL.

rutig-line

Hudexperten Annica Forsgren, grundare av Skincity

Annica Forsgren, grundare av webbutiken Skincity.se, och hudexpert som syns i bland annat Nyhetsmorgon:

”Cosmeceuticals är toppen.”

– Huden är ett fantastiskt avgiftningsorgan där svett och talgkörtlar gör sig av med giftämnen. Det innebär att mycket av det som händer i kroppen avspeglas på huden. Är vi stressade ellr har obalans i hormonerna ser vi det ofta på huden. Om vi laborerar med dem kan det vara påfrestande för kroppen, till exempel när vi börjar, slutar eller byter p-piller. Har man problem med magen och överskott av syra kan man uppleva att huden blir väldigt blossig och lätt får utslag och plitor.

Det tar tid att stabilisera hormonsvajig hud

– I de flesta fall stabiliserar sig huden efter till exempel p-pillerstopp, men det kan ta upp till två år. För de flesta brukar det ta upp till 1,5 år. Kroppen förändras med åren, så bara för att det vid ett tillfälle blev problem, behöver inte samma problem uppstå ett par år senare.

Annons

Det är vanligt att felbehandla sin hud

– Många med akne tror att de har fet hud. Behandlar man aknehud med produkter för fet hy kan det förvärra problemen enormt. Har man problem rekommenderar jag alltidatt  man uppsöker en SHR-godkänd (Sveriges hudterapeuters riksorganisation) hudterapeut för rådgivning.

Prova cosmeceuticals

– Jan Marini, Exuviance och Synchroline är tre riktigt bra märken som behandlar akne. Jan Marini är enligt mig är något av det bästa som hänt aknedrabbad hud.

Is i magen

– Det är vanligt att man ganska direkt upplever en förbättring, men efter cirka två veckor får en ”formsvacka”, när huden upplevs som till och med sämre än innan. Då gäller det att vara konsekvent, fortsätta och ta sig igenom det. I nio fall av tio ser man en tydlig förbättring efter tre månader. Optimala resultat kan ta allt från sex månader till ett år.

Efter medicinsk behandling är huden känslig

– Lugnande och återfuktande produkter rekommenderas. I början ska du undvika peeling, starka syraprodukter, aktiverande produkter och produkter med A-vitamin som verkar exfolierande på huden. Rådgör med hudterapeut.

Annons

Använd alltid SPF30/50 vid sol

– Om du solar när du har finnar är risken stor för fula ärr som blir bestående även när din akne försvunnit.

rutig-line

Ami Winther, diplomerad hudterapeut på Exuviancekliniken

Ami Winther, diplomerad hudterapeut på Exuviancekliniken, som skräddarsytt artikelförfattarens hudvårdsprogram:

”Hudvård är som träning.

– För att få eller behålla ett bra resultat måste du genomföra din träning kontinuerligt. Träningen ska dessutom vara utformad efter dina önskemål och förutsättningar. Precis på samma sätt är det med huden.

Vuxenakne annorlunda mot tonårsakne

– Vuxenakne är mer diffus med envisa finnar på haka, panna, käkben och hals. Oavsett när i livet, uppstår akne av en rad olika faktorer som samverkar. Hormoner påverkar talgproduktionen, de talgfyllda porerna täpps till av hudceller. När bakterier orsakar en inflammation i den tilltäppta talgkörteln eller poren blir det akne.

Din upplevelse + hudterapeutens kunskap = en oslagbar kombo

En duktig hudterapeut kan med hjälp av din berättelse, fakta och sin erfarenhet ge den optimala rekommendationen. När jag gör hudanalys är huden avtvättad, och jag har möjlighet att titta noga på huden i bra ljus och med förstoring.

Annons

Rätt behandling kan förbättra huden

– Det är vanligt att man behandlar sin hud som fet, när den i själva verket har behov av fukt. Akne kan triggas av felaktig hudvård och makeup som irriterar. Vi ser ofta att förbättring kommer efter en till tre månader med behandling på salong ihop med ett skräddarsytt hemmaprogram. Hur lång tid det tar beror på faktorer som hur ofta du får behandlingar, hudens kondition vid start och vad för slags makeup du använder. Och hur flitig du är med att inte pilla under tiden!

Lömska vardagstextilier

– Se upp med polotröjor, sjalar, halsdukar, handdukar och örngott. Om det finns gamla hudavlagringar, makeup eller aknebakterier i tyget ökar risken för inflammation när tygstycket rör sig mot huden.

Av: Maria Ahlgren Illustration: Lina Ekstrand

Läs mer:

Så skyddar du huden mot kylan

Peeling utan farlig mikroplast – så väljer du!

9 skönhetsknep alla lata personer borde skriva upp

Annons