Populärt: Bäst i test Se Min Rutin Skönhetsredaktörens favoriter Parfymer Beautytrender Adventskalendrar med skönhet

Är din deodorant farlig? Här är allt du behöver veta!

19 apr, 2017
AvELLE -redaktionen
Vår rädsla för att lukta illa omsätter miljarder varje år. Men borde du svettas över innehållet i din deodorant?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vi är alla rädda för någonting. Många känner till exempel skräck inför trånga utrymmen, krafsande spindlar eller vassa sprutor. En del, lite mer ovanliga fobier, inkluderar rädsla för jordnötssmör, levande blommor eller att plötsligt vara utan wifi. Töntigt, tänker du kanske lite morskt, men faktum är att du troligen lider av en fobi som du inte ens reflekterat över: bromhidrosofobi eller rädsla för svettlukt.

Skillnaden mellan deodoranter och antiperspiranter

I dag finns det en antiperspirant eller deodorant i nästan varje badrum, men det har inte alltid varit så. Att eventuellt lukta illa blev en social faux pas under 1920-talet, då en effektiv annonskampanj skrämde amerikanska kvinnor att de stank svett och därför blev föremål för skvaller. Numera omsätter svettindustrin miljardbelopp.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Deodoranter och antiperspiranter ska användas på samma sätt, men de är inte riktigt samma sak. Deodoranter innehåller bakteriedödande ämnen som skyddar mot att själva svettlukten uppstår. De kan också dofta lite mer, för att hjälpa till att maskera ytterligare. En antiperspirant, å andra sidan, innehåller dessutom aluminiumsalter, vilka tillfälligt täpper igen svettkörtlarna och minskar mängden svett. Aluminiumsalter är också en omdebatterad ingrediens, eftersom flera forskare menar att de innebär en hälsorisk.

Är din deodorant farlig?
Foto: Shutterstock

– För ungefär tio år sedan började man fundera kring om det eventuellt fanns ett samband mellan antiperspiranter med aluminium och bröstcancer, säger Tomas Byström som är utredare på enheten för kosmetika på Läkemedelsverket.

Annons

Inget samband mellan aluminiumsalter och cancer?

Sedan dess har flera studier gjorts, men inget samband mellan aluminiumsalter och cancer har kunnat bevisas. EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet (SCCS), undersökte säkerheten för aluminium i antiperspiranter 2014 och kom då fram till produkterna inte är osäkra att använda, men att det behövs fler studier för en slutgiltig bedömning.

– Vi vet för lite för att kunna avgöra huruvida antiperspiranter med aluminium är helt säkra eller riskabla att använda. Men fanns det en omedelbar risk skulle de europeiska myndigheterna självklart gå till handling, sannolikt genom att begränsa halten av aluminium, säger Tomas Byström.

Aluminiumsalter ska granskas igen

Eftersom så många frågetecken kvarstår har EU och SCCS, enligt Apoteket, beslutat att åter granska aluminiumsalter, men när är fortfarande oklart.

– Den här gången är det inte specifikt antiperspiranter som ska granskas, utan hela kosmetikamarknaden. Vi förväntar oss att det kommer att resultera i hårdare och tydligare regler, men mer än så vet vi inte, säger Winta Woldai, toxikolog på Apoteket.

Annons

I kölvattnet av debatten har flera skönhetsmärken valt att lansera naturliga deodoranter utan aluminiumsalter. L:a Bruket är en av dem.

– Få andra kosmetiska produkter har en lika stark påverkan på huden som antiperspiranter, en produkt som vi dessutom använder varje dag. För oss känns det inte bra att överexponera huden för aluminium, vi väljer hellre bort syntetiska ingredienser för naturliga och ekologiska varianter, säger Mats Johansson, vd på L:a Bruket.

Är det då farligt att använda antiperspiranter?

Men i väntan på eventuellt hårdare regler från EU, är det då farligt att använda antiperspiranter? Tomas Byström manar till lugn, men också eftertanke.

– SCCS säger inte att antiperspiranter är osäkra att använda. Vi brukar råda dem som är oroliga att välja deodoranter utan aluminium, där det är möjligt. De flesta har så små problem med svett att de klarar sig med deodorant som inte är antiperspirant. Marknadsföringen spelar för mycket på vår osäkerhet och späder på rädslan över att lukta illa, säger han.

Annons

Mats Johansson menar också att människor utan stora problem med svettningar klarar sig fint utan aluminiumsalter.

– Mitt tips är att kanske ta till en antiperspirant under varma sommardagar eller efter ett träningspass, då svettnivån ligger lite högre. Se dessutom till att du är ordentligt ren innan du använder deodoranter, då fungerar de ännu bättre, säger Mats Johansson.

Naturliga deos – här är några exempel!

1. Ekocertifierad deo med växtextrakt, Bioactive deodorant, 149 kr, Mádara. 

2. Doftfri och naturligt baserad, Deo neutral, 169 kr, c/o Gerd. 

3. Naturlig och veganvänlig, Undercover agent, 149 kr, True Organic of Sweden. 

4. Absorberande bambupuder och ljuvligt rosdoftande, Rose & geranium deodorant, 129 kr, Neal’s yard remedies. 

5. Essentiella oljor i sprayform, 089 Deo spray koriander/vetivert, 149 kr, L:a Bruket. 

6. Probiotisk och återfuktande crème-variant, Botanical cream deodorant, 239 kr, Aurelia. 

Annons

Av Therése Hallberg 

Läs också:

9 ekologiska favoriter

Här är det nya konstlädret – gjort på ananas

Dagmar lanserar vintagebutik

Annons