ELLEs beautyredaktör svarar på 7 vanliga frågor om SPF
Hur ofta ska man återapplicera SPF under dagen? Och hur ska man tänka kring SPF om man har pigmentfläckar i ansiktet? ELLEs läsare fick ställa sina frågor om SPF till beautyredaktör Carin Hellman och här är svaren på de sju vanligaste SPF-frågorna! Enjoy!
1. Vilket är det bästa solskyddet för en student med rosacea och torr hy?
– Jag vet känslan, jag har själv samma hudtyp och vet med mig att många solskyddsprodukter gärna triggar känsligheten i huden. Man får prova sig fram lite, men generellt kan man säga att om man har rosacea eller känslig hy ska man leta efter solskyddsprodukter som är fria från parfym, färgämnen och alkohol. Är därför så glad att det i år finns solskydd för både känsliga typer och tunn plånbok!
Paulas Choices Calm mineral moisturizer är en snällt solskydd med SPF 30 med fuktgivande egenskaper. En perfekt varje-dag-crème om du rör dig mycket ute på promenader eller i trädgården, utan att sola ”aktivt”. Finns att köpa ANNONS här.
ACOs Sun lotion intolerance är den perfekta strand- och högsommar solskyddet om man har känslig hy och lätt blossar i eksem och rosacea. SPF 50 och hög vattenresistans. Finns att köpa ANNONS här.
2. Rekommenderar du en separat SPF eller en kombinerad dagkräm med SPF?
– Det beror på när/var/hur du vistas i solen. Vet du med dig att det kommer att bli en lång dag i solen – strand, lång utflykt i stekande sol, välj då ”separat SPF” det vill säga någon med UVA och UVB-skydd och UV-skydd på minst 30, helst 50.
Avène har nyligen lanserat en ny favorit för mig, Réflexe solaire, ett ljuvligt solskydd för ansiktet med ”torr” finish som har högsta möjliga skydd om man ska vistas länge och mycket i solen. Finns att köpa ANNONS här.
En kombinerad dagcrème med SPF ger generellet inte samma höga (brukar ligga på SPF 15 eller 30) och effektiva skydd, utan är mer för ”varje-dag-UV-skydd” om du rör dig ute mer spontant på promenader eller ute på stan. Dessa brukar vara späckade med mer hudvårdande egenskaper, som hyaluronsyra.
Så tänk att du använder dem båda fast vid olika tillfällen.
En supersmart produkt som Make the Make tagit fram i år är en primer i stickform som har SPF 50, Physical filter primer SPF 50. Den kan man kombinera OVANPÅ sin ”vanliga” hudcrème i fall att den inte har något UV-skydd. På så sätt får du ett uv-skydd i primer-form, geni! Finns att köpa ANNONS här.
3. Jag upplever att jag får mer akne av SPF i ansiktet, bästa tipset för att undvika det?
– Ett så vanligt dilemma! SPF-produkter är sällan superomtyckt av den acnebenägna hudtypen – känslan av ”tilltäppthet” och att man blir glansig är sällan populärt. Även värmen av solen tycks trigga acne till viss del. Genrerellt är tipset att välja en typ av SPF som är anpassad för just acnehuden, som också gärna är känslig. Mattgörande och gärna märkt med ”icke-komedogen”, vilket betyder att den inte innehåller ingredienser som kan ha tilltäppande effekt på porerna.
Eucerins Oil control SPF 50 är speciellt utvecklad för en fetare och acnebenägen hudtyp. Den har en superhärlig formula, bästa mixen av gel och crème som blir som ”torr” och inte glansig efter applicering. Finns att köpa här.
Även La Roche Posay har ett ultralätt solskydd som går på matt och inte täpper till porerna i Antehelios SPF 50. Finns att köpa här.
4. Tipsa gärna om solskydd som inte är kladdigt, ger en fräsch känsla och inte täpper till porer
– Tur nog finns det en rad fantastiska produkter i denna kategori! Alla ovanstående produkter för acnebenägen hy har exakt den här känslan av att vara fräscha, lätta och inte täppa till porerna. Det verkar även som att många som upplever en ”tilltäppthet” av solskydd får en hud som mår bättre om de använder så kallat fysikaliskt solskyddsfilter. Det vill säga solskyddsprodukter med titandioxid (en naturligt baserad mineral) som främsta ingrediens som skydd mot UV-strålning. Det vill säga, man kan må lite bättre i huden av att undvika kemiska solfilter och leta efter produkter med fysikaliskt filter.
En favorit av fysikaliskt solskyddsfilter är Skinceauticals Sheer mineral UV defense SPF 50. Ultralätt, lämnar ingen vit hinna och skyddar även den allra känsligaste hudtypen. Finns att köpa ANNONS här.
5. Har problem med pigmentfläckar i ansiktet. Vilket märke av solskydd rekommenderar du?
– Det finns ett flertal SPF-produkter som har just fokus på pigmenteringar. Men framförallt ska man vara generellt försiktig med att vara för mycket i solen, all typ av UV-strålning triggar melanin och triggar pigmentförändringar. Så solskydd och solhatt är ett måste i kombo.
Det finns flera SPF-produkter med just fokus på pigmenteringar som jag verkligen kan rekommendera:
Bra budgetalternativ är Niveas Anti-age och anti-pigments SPF 30 som har en härligt vårdande formula som jobbar lite extra på att skydda huden mot ålderstecken och pigmentförändringar. Finns att köpa ANNONS här.
En annan lite dyrare, men ack så fantastisk UV-skydd är Filorgas UV-defence SPF 50 som även den är formulerad för att hämma pigmentering. Finns att köpa ANNONS här.
6. Hur ofta ska man återapplicera SPF under dagen under vår och sommar? Är det någon skillnad under vintern?
– Det är en viss skillnad, absolut. Det handlar så mycket om ”livsstil” i solen – hur länge är du ute, badar du, svettas, etc. Under vintern räcker absolut ett enklare, UV-skydd. Men nu under vår och sommar är 30+ om man vistas ute om så bara någon timme per dag, ett måste. Och du behöver en rejäl mängd för fullgott skydd, speciellt om du är ute sommartid. Tänk en matsked crème för hela ansiktet och applicera allra helst en halvtimme innan du går ut i solen.
Ett toppentips är att ha en SPF i sprayform redo för återapplicering under dagen. Älskar Filorgas UV-bronze mist SPF 50 som faktiskt även fungerar ovanpå en lättare makeup. Formulan är så lätt och kan appliceras när som efter behov. Finns att köpa ANNONS här.
7. När ska man applicera SPF?
När som helst man ska vistas utomhus! UV-strålning når oss och påverkar huden även molnigare dagar. Så vill man vara säker på att åldersförebygga, undvika pigmentförändringar och framförallt skydda sig mot hudcancer ska man alltid ha en SPF/UV-skydd i ansiktet som är så utsatt.
Och inte heller glömma de delar av kroppen som exponeras för solen.
Foto: Imaxtree
LÄS MER:
7 lättflytande solskydd för ansiktet 2020
ELLEs beautyredaktör: 10 bästa solskydden för ansikte och kropp