Gua sha – vad är det och hur använder man den?
Med ett väldigt speciellt år bakom oss kan vi inte annat än konstatera att hemma-self care verkligen har cementerat sin plats i mångas vardagsrutiner. I takt med att det har varit knepigare att ta sig ut på både salongsbesök och behandlingar har flera effektiva lösningar blommat upp på hemmaplan. En av trenderna som har bubblat i princip hela året är gua sha, ett verktyg som sägs eliminera linjer, dämpa svullnad och skapa ett friskt lyster. Men hur används den och vilken variant är bäst? ELLE reder ut!
Vad är gua sha?
Trots att gua sha har blivit en rejäl snackis under 2020 är det ingen ny företeelse. Verktyget har använts inom traditionell kinesisk medicin under längre tid men blivit mer av en kommersiell framgång på senare år. En gua sha kan se olika ut till formen, men är oftast gjord i jade eller rosenkvarts och används på huden. Gua betyder att pressa eller skrapa medan sha kan översättas till hetta eller hudrodnad.
Jade roller, sked eller sten?
När det kommer till gua sha-verktyg är stenen den klassiska varianten. För bästa resultat bör stenen hållas platt mot huden. I takt med att gua sha har vuxit i popularitet har det även tillkommit nya varianter, däribland den hypade jade rollern som är frekvent i sociala medier. En jade roller är enkel att använda och inte minst behändig för dig som är helt ny i gua sha-världen.
Utöver stenar och rollers finns det även skedar i jade eller rosenkvarts. Skeden är ett bra komplement för dig som vill lägga lite extra krut på ögonen. Förvara skeden i kylen, ta ut och placera runt ögonen för att motverka rodnad och svullnad. Dessutom finns det en kam som fyller liknande funktion som stenen men är extra lämplig för hårbotten.
Ökar blodcirkulationen och boostar lyster
Att integrera gua sha-massage i din hudvårdsrutin har många fördelar. Genom att massera ansiktet med ett gua sha-verktyg stimuleras huden vilket boostar blodcirkulationen, minimerar puffighet och tillför ett friskt glow. Gua sha kan även vara värt att testa om du besväras av spänningar i huvud, nacke och käkar.
Så används en gua sha – steg för steg:
Känns gua sha som någonting för dig? Innan du dyker ner bland stenar, kammar och skedar finns det några saker du bör tänka på. Jadestenen är väldigt len och behaglig att massera ansiktet med, men var noga med tekniken.
Det är viktigt att vara konsekvent och hela tiden vara lätt på handen. Inom kinesisk medicin kan verktyget användas med hårdare tag, men det rekommenderas inte för hemmabruk. Så här använder du din gua sha allra bäst:
- Se till att ditt ansikte inte är torrt innan användning. Använd gärna en fuktgivande olja för att boosta huden ordentligt och samtidigt se till att stenen glider bättre.
- Dags att massera! Försök att behålla en fyrtiofem gradig vinkel under hela massagen och var noga med att inte dra verktyget fram och tillbaka – dra endast åt ett håll.
- Börja med nacken, käken, hakan och runt munnen, cirka tre-fem gånger per område. När du är vid nacken är det bra att testa en nedåtgående rörelse för att bli av med överflödig vätska.
- För att använda gua sha kring ögonen pressar du den försiktigt under ögat och låter den vara en kort stund. På så sätt tillför du svalka och minimerar puffighet.
- Kring ögonbrynen bör du jobba med små, horisontella rörelser uppåt längs hela brynbenet. Du kan även pressa försiktigt mellan brynen för att släppa spänningar.
- Testa att växla mellan att trycka lätt och lite hårdare i korta perioder för att få musklerna att slappna av och råda bot på eventuell svullnad. Var dock noga med att inte trycka för hårt.
- När du har masserat färdigt ska stenen rengöras. En mild tvål och vatten fungerar alldeles utmärkt för rengöring.
Hur ofta kan jag använda en gua sha?
Gua sha kan med fördel användas på daglig basis. På morgonen är den perfekt för att minska puffighet och svullnad samtidigt som huden piggas upp. På kvällen kan musklerna istället få slappna av och spänningarna släpps.
Foto: Imaxtree.
Källa: PORTER Magazine.
LÄS MER:
Skin tools – allt om verktygen som ska boosta din hy
9 bästa quick fix-produkterna för fylliga bryn
Niacinamide i hudvård – allt du behöver veta och expertens bästa produkttips
Allt om jade rollers och bästa köpen (länk till Baaam)