Populärt: Bäst i test Se Min Rutin Skönhetsredaktörens favoriter Parfymer Beautytrender Adventskalendrar med skönhet

Hud för en brud! 5 steg till perfekt bröllopshy

16 maj, 2015
AvMaria Ahlgren
Perfekt bröllopshy
Bröllop i sommar? Beautyexpert Maria Ahlgren guidar dig till perfekt bröllopshy – och berättar hur hon själv preppade (varning för barnförbjudet material!).
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Så får du porslinshy

För att en kur ansiktsbehandlingar verkligen ska få chans att visa sin sanna magi bör du börja kuren tre månader innan dagen D. Kolla runt efter tips på bra salonger i din närhet och gå dit och diskutera ett upplägg. Och självklart minst SPF30 med bredspektrumsskydd varje dag för att skydda sammetshuden.

Maria Ahlgren:

– Jag har gift mig två gånger. Med samma man förvisso, men ändå. Första gången hade vi knappt ens råd till ringar, så det blev ingen uppladdningslyx. Andra gången hade jag hunnit passera 30 och fått ett barn som då var 9 månader. Efter nästan ett års sömnlöshet krävdes ett tungt artilleri. Så ja – jag jammade in fillers i bekymmersrynka, linjerna mellan näsa och mun och pyttelite i överläppen. Min hy var i ganska bra skick, så jag nöjde mig med peeling och mask hemma. Hade jag stått brud idag hae jag utan tvekan gjort en salongskur med massa härliga syror, från kanske Exuviance. Elizabeth Arden PRO eller Nimue. Ska det vara så ska det vara rejält. Antagligen hade jag också mixtrat med p-pillerkartan för att slippa den finninvasion som säkerligen i enlighet med lagen om alltings jävlighet skulle dyka upp lagom tills bröllopsklockan klämtar…

Annons

2. Sista minuten-tips – askungemask!

Om du inte lyckades klämma in ovan nämnda salongstimmar – lugn bara lugn. Det finns finfina SOS-masker att marinera i kvällen innan. Testkör någon vecka innan så att du med all säkerhet vet att du inte kommer anträda altaret med tomatansikte.

Maria Ahlgren:

– Det finns två masker som jag alltid kan lita på inför stora events – peel-off-masken Rodial Glamoxy Snake Mask (799 kr) och Hollywoodfavoriten GlamGlow Supermud Youth Mud (469 kr). Dessa kolsvarta häxbrygder lyfter hela ansiktet, drar ut allt gammalt skräp och photoshoppar hudtonen till sällan skådad jämnhet. Är det verkligen panik med tiden är REN Flash Rinse 1 Minute Facial (479 kr) marknadens snabbaste askungekur. En minut till superglow, en tackar!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

wedding mask

3. Lägg en bra grund

Det ska gråtas. Det ska dansas. Det ska sprutas skumpa och konfetti. Och det ska hånglas och kindpussas och gråtas lite till. Att smimket måste hålla är en underdrift. Helst vill man gjuta fast sminket, men i väntan på dessa tekniken får vi hålla till godo med marknadens bästa long-lasting-produkter. En primer är ett måste. Välj en mattgörande variant över T-zonen om du lätt blir fet. ELLE gillar Smashbox Photo Finish Foundation Primer (290 kr), och Algenist Pore Corrector Anti-Aging Primer, som säljs på Sephora. Även PrimeTime från BareMinerals håller vad den lovar. På kinderna används med fördel en utjämnande, lysterhöjande variant som Clarins klassiker Beauty Flash Balm (405 kr).

Rosa Clara brd bbt S15 022

4. Fixera basen

Oavsett vilken foundation du väljer (ELLE älskar Dior Star, 515 kr, och Clarins Everlasting+ Foundation, 395 kr, när det vankas långsittning) så är fixering ett måste. Det finns två transparenta löspuder som vi svär på våra egna mammor att du kommer bli nöjd med. Det första är By Terry Hyaluronic Hydra Powder (399 kr), som i fjol vann ELLE Beauty Awards för Bästa Bas. Det andra är Make Up For Ever HD Microfinish Powder. Detta är inget mindre än photoshop på burk. Varenda liten skavank suddas bort utan att du ser det minsta pudrad ut. Detta är puder för puderhataren. Borsta med stor, mjuk borste över ansiktet. Med i lilla handväskan har du sen en liten kabukiborste som du doppat i puder så du kan bättra på när det behövs.

Annons

Vill du ha lyster + fixering är makeupartistfavoriter MAC Fix+ din hjälteprodukt (185 kr). Spritsa ovanpå makeupen för vavavoom-glow.

fixering

Maria Ahlgren:

– Vi höll vår stora bröllopsfest på ett 38-gradigt Mallorca. Om det inte vore för att jag är vän med en av Sveriges absolut vassaste makeupartister, Linda Gradin, skulle mitt ansikte flytit iväg som en Picasso-palett innan fördrinken. Det obarmhärtiga solljuset krävde också en makeup som under inga omständighet framträdde som en förtorkad puderkaka. Linda kom hem till mig på förmiddagen. Hennes specialitet är bas, och under ett antal timmar mejslade hon fram en hud som hade kunnat platsa på ELLEs omslag. Jag minns att hon använde väldigt mycket MAC. De gör ju gärna det, makeupfolket, även om jag vet att Linda jobbar massor med Laura Merciers basprodukter. Även armar och ben kläddes i en skir nylonstrumpa av makeup (MAC Face and Body Foundaiton), och mirakulöst nog fastnades inte så mycket som en försiktig fläck i klänningens sidentyg.

Valli HC ham S14 002

5. Anlita en sminkpolis

Be en pedantisk vän, brudtärna, kvinnlig släkting eller gaykompis (ja, hetero-män FATTAR inte sånt här) att hålla koll på ditt ansikte under kvällen. Se till att nämnda sminkpolis har ett litet emergency-kit med tops för att torka bort mascarafläckar, puder, blotting-papper, concealer, nagelfil och läppstift. Du har så mycket annat att tänka på, så lägg ut uppdraget på någon du litar på. Hens roll är att:

Annons

1. Kolla så att ditt smink inte ätits upp av festsuget sebum och ta iväg dig till damrummet när näsprudring kräves.

2. Kontrollera att läppstiftet inte sitter på tänderna eller krullat ihop sig. Särskild kontroll krävs om rödvin dricks till middagen.

3. Hålla ett öga under dina ögon. Tårar och svett är ett ständigt hot mot ögonmakeupen. Snabbfixa med tops och se till att testköra ditt vattenfasta smink i god tid innan.

Maria Ahlgren:

– Det är ett mirakel att jag inte såg ut som en avliden skräcködla på vårt stora bröllop (vi har haft ett litet i Köpenhamns Rådhus med enbart  tre främmande danskar som vittnen och så ett stort baluns på Mallis när vi var ”vuxna”). Jag gjorde ALLA fel i upptakten inför Festen. Det är med största skam jag medger att jag:

1. Solade solarium! Jag solar ALDRIG solarium, men drabbades av panik inför tanken på att flasha mina innerstads-vita ben i bländande Medelhavssol och la mig tre gånger i den blå dödskistan. Jag hade i alla fall en t-shirt över ansiktet. Alltid något.

Annons

2. Tjuvblossade. Den där sommaren var jag i ett uppstressad Bridezilla-mode som drev mig rakt in i mentolciggens lugnande famn. Och vinets! Efter 1,5 års bebisfabriks-relaterad avhållsamhet var jag inte blyg på rosévinet. Många sena kvällar satt jag och Brudgummen på terrassen till vår hyrda Palma-lägenhet och festplanerade över en flaska spanskt pang och ett växande askfat. För att inte tala om hur jag och mamma hade rök- och vinmarinerade late-night-sessions på hennes balkong med samtal om livet och MÄNNEN. Det är ett under att inte blodcirkulationen loggade ut och lämnade mig som ett grått spöke. Don’t try this at home kids…

3. Tränade exakt noll (0) gånger. Måttlig träning är bra för huden. För mycket träning kan ge ett härjat utseende – och överambitioös löpning kan rentav leda till HÄNGANSIKTE – men friskt motionerande är en glowbooster av svårslagen kaliber. Om jag tränade inför bröllopet? Ho ho ho! Å nej. Jag var fullt upptagen med att röka, vina och sola solarium. Samt skicka inspo-bilder till makeupartist-Linda Gradin på EXAKT hur jag ville se ut – trots tveksamma förutsättningar. ”Här, Linda, rullar jag över en boll av hopplöshet som du ska förvandla till en bronsgudinne-svan”. Och efter att ha ammat bort 20 kilo kände jag mig som en supermodell.

Annons

Så nej. Jag gjorde exakt alla fel i boken. Men det gick ju bra ändå. Jag var lycklig och det är bästa skönhetshemlisen av dem alla. Och min alldeles egen sminkpolis Linda Gradin – som till vardags preppar ansikten på Karlie Kloss och Jessica Stam – höll stenkoll på att mitt ansikte satt på plats ända tills sista sällskapet rullade hem i soluppgången.

DSCF0021

Makeupatisten och aftonens skönhetspolis Linda Gradin gör en insats på ELLEs Maria Ahlgren under bröllopsfesten.

Läs mer:

Det bästa (och sämsta) du kan dricka – för huden

Koll på hudvården som INTE är produkter?

Så får du en hud med glow – även i höst

Foto Imaxtree

Annons