Populärt: Bäst i test Se Min Rutin Skönhetsredaktörens favoriter Parfymer Beautytrender

En väldoftande utmaning – så doftar höstens parfymer

09 sep, 2024
höst trend parfym dofter
Varm vanilj har varit den dominerande dofttrenden i många år. Men hur doftar hösten? ELLE åkte till Paris för att prata parfymskapande och ­säsongens djärva doftnoter med en av världens mest ­framstående ­parfymörer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Allt du vill veta om #6 – Nytvättade dofterBrand logo
Allt du vill veta om #6 – Nytvättade dofter

Varm vanilj, söt karamell och mjuk kola – de senaste åren har ”ätbara” doftnoter trendat och ordet gourmanddoft kommit att bli ett av parfymvärldens mest använda. Denna sockersöta gastronomiska parfymgenre har en omedelbar igenkänningsfaktor. Doftnoterna förknippas ofta med barndom och skapar för många en känsla av lugn och trygghet – som att parfymen ger användaren en varm kram när omvärlden stormar.

Men vi står inför ett skifte inom parfymens väldoftande universum. Parfymer med tydliga tränoter tillsammans med eleganta vita blommor som jasmin och liljekonvalj samt mer dramatiska ackord som aldehyder och jordiga inslag är några noter som väntas ta över. Så, hur doftar egentligen hösten? Djärvt, enligt Christine Nagel, chefsparfymör på Hermès.

Christine Nagel parfymör hermes trend
Christine Nagel, chefsparfymör på Hermès

Vi möts på ett av Hermès kontor, tillika Christine Nagels ateljé, inte långt ifrån den stora flaggskeppsbutiken i Paris. Solen bländar genom de stora glasrutorna högst upp i byggnaden, med utsikt över takåsarna och Eiffeltornet.

Annons

Hermès stora doftlansering – allt om parfymen Barénia

Framför mig sitter en av världens mest framstående parfymörer och kreatören bakom ikoniska dofter som For her från Narciso Rodriguez och Wood sage & sea salt från Jo Malone London. Men vi möts inte för att prata historia, utan för att djupdyka ner i en av modehusets största parfymlanseringar någonsin, Barénia, en parfym som Christine jobbat med i smyg i tio år och Hermès första chypredoft. Har du någon gång stött på en doft med citrus i toppen, blommor i hjärtat och jordiga inslag av ekmossa/slånlav, patchouli och mysk i basen, är det garanterat en chypredoft du känt.

– När jag kom till Hermès för tio år sedan visste jag direkt att jag skulle göra en chypredoft. Jag tycker att de har en beroendeframkallande struktur som är elegant och det känns väldigt Hermès för mig! Men innan jag kunde skapa doften behövde jag förstå vem Hermès-kvinnan verkligen är och det tog lite tid att lista ut.

Annons

Vi kommer att se mer djärva och annorlunda dofter framöver.

”En kvinna med väldigt specifik smak, som litar på sin instinkt och som har en stark karaktär”, så beskriver Christine den typiska Hermès-kvinnan. Och det var den kvinnan som blev inspirationen till doften.

– Min största utmaning var att göra en chypredoft lite annorlunda från vad vi tidigare har sett. Jag har jobbat med doften i smyg, helt ensam. Mellan varven har jag låtit den vila och fortsatt med andra parfymer, men jag har hela tiden velat komma tillbaka till just den här parfymen. Det är en väldigt stark känsla, att hela tiden känna en sådan dragningskraft.

barenia från hermes parfym lansering
Barénia blir Hermès första chypredoft någonsin.

Hon förklarar att skapandet av en chypredoft alltid utgår från samma struktur.

– Chypre är inget råmaterial, det är ett sätt att skapa parfym. Den första frågan jag ställde mig själv var hur jag kunde göra doften annorlunda och om det fanns något sätt att jobba med råmaterialen. Toppnoten i doften är bergamott som är plockad innan den är helt mogen för att ge en lite skarpare känsla. Och i stället för att använda de klassiska blomnoterna använde jag blomman butterfly lily som växer på Madagaskar.

Annons

Det är första gången blomman används inom parfymskapande och Christine beskriver den som delikat och feminin, men den stora hemligheten i doften är ett så kallat mirakelbär.

– När jag var liten älskade jag att läsa om sagoväsen och jag minns specifikt en bok om afrikanska legender. Den har verkligen fastnat i mitt huvud, men jag vet inte riktigt varför, för boken var egentligen inte speciell utan handlade om en trollkarl som levde i ett baobabträd, säger hon och fortsätter:

mirakelbär parfym trend hermes
Mirakelbäret får allt som är surt att smaka sött.

– Trollkarlen hade kraften att få allt som var surt att bli sött och under min tid som parfymör har jag alltid undrat om det verkligen är möjligt. Om det faktiskt finns ett bär som kan få allt som är surt att smaka sött. Det finns! Det kallas mirakelbäret och har en doft och smak av aprikos.

Annons

Christine går i väg och kommer tillbaka med en påse bär och ett fat med citron. Med gnistrande ögon och lyrisk röst ber hon mig suga på ett bär och efter ett tag plockar hon fram en citron och säger åt mig att ta en tugga. Mycket riktigt. Den sura citronen är nu söt som socker!

Vad har varit svårast under de här tio åren som du jobbat med doften?

– Att hålla den för mig själv! Parfymen var egentligen inte svår att göra, utan den har vuxit fram i samband med att jag har hittat nya råmaterial. Jag har heller inte haft någon som helst press att skapa doften. Det har bara varit ren lycka att få arbeta med något under så lång tid!

Christine beskriver att hon aldrig tidigare har känt sig så engagerad i sitt skapande. Bara två gånger i sin karriär har hon känt att hon har skapat en riktig signaturdoft – Barénia är andra gången. Den första? Klassikern For her från Narciso Rodriguez, som också råkar vara en chypredoft.

Annons

Vi börjar prata om hur intresset för doft har ökat markant. Christine tror att det är en positiv följd av covid.

– Folk har insett att om man tappar luktsinnet, blir man också av med något väldigt viktigt. Jag tror att många parfymhus i dag är lite mer modiga och utmanande när det gäller doft. Många har en egen nischkollektion vilket gör att konsumenter blir mer nyfikna på parfymer. Dessutom ser vi också att fler mixar sina dofter för att skapa en egen signatur.

Hur skulle du säga att man kan utrycka sig med parfym?

– Det finns många sätt att uttrycka sig med doft! Några vill ha en väldigt intim doft som bara de själva kan känna. Det gör doften väldigt personlig. Och vissa vill ha en parfym som andra tycker doftar gott. Om vi ägnade mer tid åt att dofta på människor, i stället för att titta på dem, skulle vi absolut lära oss mer om personens personlighet.

Christine menar att en parfym berättar mycket om dig som person, och att det finns de som använder parfym lite som en rustning.

Annons

– Alla bär parfym på sitt sätt och det bästa är att det finns tillräckligt med parfymer i världen för att göra alla nöjda!

En viktig doftnot i parfymen är den unika butterfly lily som växer på Madagaskar.

Höstens stora parfymer – här är doftnoterna som trendar

Vilka doftnoter tror du att vi kommer att se mer av?

– Väldigt många dofthus använder mycket vanilj nu, men jag tror att parfymörer kommer att jobba mer med strukturer på parfymer som gör dem mer igenkännliga. Det kan vara med karamell, tränoter eller aldehyder. Jag tror att vi kommer att se mer djärva och annorlunda dofter framöver, säger hon.

Christine berättar att gourmanddofterna för dam varit stora de senaste 15 åren och att tester visar att många uppskattar den typen av doft.

Annons

– Vanilj är en uppskattad doftnot över hela världen, det är därför många väljer att tillsätta sötare noter i parfymerna. Men vill man ha en parfym med starkare signatur är en chypredoft perfekt.

Hon tror också att vi kommer att se mer gröna noter i parfymerna framöver.

– Jag tror överlag att parfymörer i dag känner sig lite friare i skapandet av parfymer. Men i slutändan är det alltid kunden som bestämmer vad som är en bra doft och inte.

Foto: Katie Burnett, Anastasiia Duvallié, Brigitte Lacombe (Christine Nagel)

Annons