Så länge håller dina skönhetsprodukter
Visst är det något speciellt med att för första gången få sätta borsten i en helt ny ögonskuggspalett eller att få öppna burken på den lyxiga dagkrämen som ditt ansikte så länge längtat efter. Och med alla spännande beautynyheter som kommer är det lätt att köpa på sig en hel del skönhetsprodukter, vilket gör att du tillslut står där med ett arsenal av spännande produkter att välja och vraka mellan.
Det i sin tur gör det också desto svårare att använda upp allt och det är lätt att halvfulla produkter står och dammar i badrumsskåpet. Kommer du till exempel ihåg senast du nådde botten på ett läppstift eller bytte ut din makeupsvamp? Och hur längesen är det egentligen du tog en ordentlig titt bland alla dina krämer och serum?
Hur länge håller skönhetsprodukter?
Även skönhetsprodukter har faktiskt bäst före-datum. Något som många tycks ha missat... På alla skönhetsprodukter (antigen på produkten eller på emballaget) finns en liten symbol, i form av en burk med en siffra. Siffran står för hur länge produkten håller när den blivit öppnad. Det är såklart en bra riktlinje att följa – men skönhetsprodukter kan faktiskt bli dåliga långt innan vad symbolen säger. Det kan antingen bero på att det till exempel kommit in bakterier i burken, eller att produkterna förvarats fel.
Vad händer om man använder gamla skönhetsprodukter?
Du blir såklart inte sjuk av att använda ett läppstift som är över två år gammalt, men börjar du däremot använda starka syror eller aktiva serum och krämer som borde ha kasserats, kan produkterna göra mer skada än nytta på huden.
Så här länge håller skönhetsprodukterna i ditt badrumsskåp och i din necessär:
Hur länge håller C-vitamin serum?
Hur länge ett c-vitamin-serum håller beror lite på hur potent det är. I snitt kan man säga att ett serum med c-vitamin håller i cirka 12 månader, men var noggrann med att se vad förpackningen säger. Märker du däremot att ditt serum börjar ändra färg är det dags att slänga! Produkter med c-vitamin ska förvaras mörkt och svalt.
Hur länge håller ett läppstift?
Hållbarheten på ett läppstift är cirka ett till två år. Märker du däremot att ditt läppstift har klumpat sig lite, då är det dags att slänga!
Hur länge håller en parfym?
Håll i dig! En öppnad parfym håller bara i cirka två år – enligt märkningen. Däremot gör den höga mängden alkohol att en parfym ofta håller längre än så. Märker du däremot att doften börjar bli unken eller för distinkt? Då är det dags att rensa i doftgarderoben. Tänk också på att förvaringen är viktig när det kommer till parfym. Mörkt och svalt är att föredra!
Hur länge håller en dag- och nattkräm?
Det varierar väldigt mycket på vilken typ av kräm det är och vad den innehåller. Var noggrann med att kolla vad symbolen säger och kassera produkten om du märker att konsistens, doft eller färg har ändrats. Kom också ihåg att hålla fingrarna borta från burken, annars riskerar du onödiga bakterier i din kräm.
Hur länge håller en deodorant?
Allt mellan 12-24 månader. Och innan dess är deodoranten förhoppningsvis slut.
Hur länge håller en ögonskugga?
Det är inte ofta man gör slut på en hel ögonskugga, eller hur? Ögonskuggor kan vara märkta med allt från 6-24 månader, men kan användas efter det (om du märker att ingenting är konstigt med ögonskugga, såklart). Tänk bara på att använda rena borstar och undvik att doppa fingrarna i ögonskuggan.
Hur länge håller retinolprodukter?
Produkter som innehåller A-vitamin håller i regel 12-18 månader, men märker du att konsistens eller doft eller har ändrats markant, är det viktigt att produkten inte hamnar i ansiktet.
Hur länge håller solskydd?
Solskydd ska bytas ut minst varje säsong – oavsett vad!
Hur länge håller en mascara?
Märkningen för en mascara ligger ofta runt 6 månader, men helst ska du byta ut den redan efter tre för att inte riskera att få in bakterier i ögonen. Tänk på att inte pumpa mascaran när du ska fånga upp produkt. Det gör att det kommer in både luft och bakterier i hylsan, vilket gör att mascaran torkar snabbare.
Var slänger man skönhetsprodukter?
Helt tomma förpackningar sorteras efter materialet på förpackningen, men tänk på att en del produkter räknas som farligt avfall. Till exempel hårspray och andra produkter med aerosolförpackning. Dessa ska alltså tas till en återvinningscentral. Även parfymer och nagellack ska lämnas på miljöstationer.
Många av Kicks och Sephoras butiker tar emot skönhetsprodukter. Även dem som inte är helt tomma. Även en del av Björn Axéns salonger tar emot och sorterar gamla skönhetsprodukter.
Foto: TT/Fenty Skin