Populärt: Bäst i test Se Min Rutin Skönhetsredaktörens favoriter Parfymer Beautytrender Adventskalendrar med skönhet

Senaste träningstrenden: Piloxing

25 maj, 2010
Av
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons


Mini gör det. Kirsten Dunst och Hilary Duff också. De tränar piloxing – en ny kombo av pilates och boxning. ELLE möter svenskan som får stjärnorna att skrika ”Sleek, sexy, powerful!”

av ROBERT BÖRJESSON foto ERIK ZETTERBERG

MINI_VIVECA
Svenska modellen Mini Andén tillsammans med Viveca Jensen.

VIVECA JENSEN
Ålder: 46. Bor: Los Angeles.
Familj: Dottern Ariella, 11 år
Bakgrund: Utbildad på Balettakademien i Stockholm, flyttade till Los Angeles för att arbeta som dansare.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Har ett förflutet som aerobicsinstruktör och bodybuilder.

Aktuell: Har skapat Hollywoods senaste träningstrend piloxing. Under 2010 kommer Jensen att lansera piloxing i resten av världen. Den som vill utbilda sig till piloxinginstruktör kan kontakta Viveca Jensen på [email protected]. ”Det skulle vara extra kul att utbilda svenskar”, säger hon.

Det första man tänker när man ser Viveca Jensens gymlokal i Los Angeles är att envåningshuset ligger så strategiskt placerat nära Universal studios. Hon har valt lokalen noga: flera av svenskans kunder är Hollywoodstjärnor som uppskattar att de kan åka från film- och tv-studion till det rosamålade gymmet på tre minuter. Men det är inte läget som är den största dragningskraften.

Annons

Viveca Jensen är hjärnan bakom Hollywoods nya träningstrend piloxing, en blandning av pilates, dans och boxning.

– Namnet lekte vi fram. Boxelates funkade inte speciellt bra så vi kom på piloxing. En del varnade för att det skulle vara svårt att säga, men nu vet alla vad det betyder, säger Viveca och ler.

Dansaren Viveca Jensen kom på piloxing under en joggingtur efter att ha retat sig på att så många som ­tränar pilates tvingas komplettera med extra fyspass för att bränna kalorier.

– Helt plötsligt upptäckte jag kopplingen mellan pilates och boxning. Båda utgår från kroppens kärna. Du koncentrerar dig på magen, ryggslutet, korsettmusklerna, bäcken och insidan av låren. Det hjälper även till att träna armar och ben bättre.

Viveca har precis visat tre riktigt tuffa pilatesövningar och slagit flera vänster- och högerkrokar i luften. Nu skriker hon ”Sleek, sexy and powerful!” – varje piloxingpass avslutas med att deltagarna skriker träningsmetodens tre ledord.

Annons

– Boxning är kraft, det ger dig mycket styrka. Pilatesens balansövningar gör dig elegant. Du får väldefinierade muskler och bra hållning. Dansen får dig att känna dig sexig, säger Viveca Jensen och visar några dansrörelser.

Bland hennes mest kända anhängare finns filmstjärnor som Hilary Duff, Kirsten Dunst, Alexis Bledel från Gilmore girls, Ashley Tisdale samt Vanessa Hudgens från High school musical.

Viveca Jensen har en teori om varför piloxing blivit så populärt i Hollywood.

– Film- och tv-stjärnor lever ett liv där de ständigt blir kritiserade. De bevakas hela tiden, så de blir dessvärre vana vid att dissekera sig själva. Men under piloxing-passen är det så många olika tekniker som kombineras

att man måste lägga all koncentration på dansen, pilatesen och boxningen. Jag tror att de uppskattar att de kan

släppa allt annat och bara ge sig hän åt träningen.

– Piloxing handlar om att ha kul och att träna efter sin egen förmåga. Alla sporrar varandra.

Annons

Viveca har gjort tester som visar att man kan bränna upp till 800 kalorier på en timma.

– Vi tränar rumpan så hårt att det gör ont. Då brukar jag sporra mina tjejer med att säga: ”Ska ni få på er de där jeansen och se snygga ut måste ni göra det här.” Alla vill komma i form för att känna sig fina i jeans, säger hon och skrattar.

Även svenska toppmodellen Mini Andén och skåde­spelerskan Izabella Scorupco tar hjälp av Jensens tränings­metod.

– Det har tagit ett tag att hitta något jag gillar, men piloxing är verkligen bra, hård träning och superkul. Gemenskapen är dessutom jättebra bland tjejerna, säger Mini Andén.

Träningstrenden har fått stor uppmärksamhet i USA. Hilary Duffs väldefinierade armar hamnade på de amerikanska veckotidningarnas förstasidor efter att hon ­tränat piloxing. På Viveca Jensens hemsida berättar Hilary Duff att hon även känner sig psykiskt starkare efter ett pass. Mini Andén, som satsar på en Hollywoodkarriär, ­känner igen sig. Förutom gruppträningen har hon privatpass.

Annons

– Viveca är fantastisk. Hon är ett knippe av positiv energi. Det är nästan som terapi när jag går in i pilatesstudion med henne. Hon säger hela tiden: ”Du kan göra det, du kommer att få jobben du söker.” Jag drar ständigt med mig nya tjejer som tycker att det är lika superkul.

Senare i år ska piloxing lanseras i resten av världen. ­Utvecklingen är extra imponerande när man vet hur Viveca Jensen fick sin första pilateslektion. Svenskan ­arbetade som dansare i Los Angeles, men karriären dog när hon plötsligt blev långtidsskadad. Den arbetslösa och ensamstående mamman övertalade den ansedda pilatesinstruktören Ivon Dahl att ge henne gratislektioner eftersom hon inte hade några pengar. Viveca lovade att hon skulle bli Dahls främsta elev. Väl utbildad började hon först ta emot kunder i sin lägenhet för att kunna betala tillbaka skulden till Dahl. Dotterns rum blev provisorisk studio.

– Jag läste nyligen mina dagboksanteckningar från tiden när jag precis hade kommit till Los Angeles för att arbeta som dansare, säger Viveca Jensen. Allt handlade om att ta sig framåt. Så har det alltid varit för mig.

Annons

TESTA HEMMA! VIVECA JENSEN TIPSAR OM TRE PILOXINGÖVNINGAR.

line_rosa

Speed bag passé

line_rosa

HR__vning 1_1

HR__vning 1_2

Inta en stående position där höger knä är lätt böjt och vänster ben är utsträckt åt sidan. Tårna ska bara nudda golvet. Lyft vänster ben upp till höger knä (passéposition), och tillbaka till rakt ben ner till golvet igen. Låt händerna cirkla runt varandra åtta gånger som om du slog på en liten boxningsboll. Lyft vänster ben och inta passéposition. Sträck dig med böjt knä, efter tårna på höger fot. Gör armrörelsen igen. Upprepa tre gånger.

line_rosa


Core arabesque

line_rosa

HR__vning 2_1

HR__vning 2_2

Stå på högerbenet och luta dig framåt samtidigt som du sträcker vänster ben bakåt till höft- nivå. Sträck ut vänstertårna. Sträck ut båda armarna i bröstnivå. Böj högerknäet så mycket du kan, sedan sträcker du ut benet igen. Fortsätt i en minut, byt sedan ben och upprepa.

line_rosa

 


Tweaser

line_rosa

HR__vning 3_1

HR__vning 3_2

Ligg på rygg med händerna som stöd för huvudet. Lyft högerbenet mot taket och vänster ben mot väggen. Spänn magen, dra in naveln mot ryggen. Lyft axlarna från golvet. Vrid överkroppen mot höger ben så att vänster armbåge når knäet. Upprepa åtta gånger. Byt position på benen och vrid kroppen mot motsatt ben. Repetera tre gånger.

line_rosa


Stjärnor som piloxar:

Hilary Duff, senast i Gossip girl.
Kirsten Dunst, känd för bland annat Marie Antoinette och Spindelmannen-filmerna.
Vanessa Hudgens, High school musical.
Ashley Tisdale, High school musical.
Melissa McCarthy, skådespelare och komiker.
Alexis Bledel, Gilmore girls.
Amanda Bynes, skådespelerska.
Izabella Scorupco, skådespelerska.
Mini Andén, modell och skådespelerska.

SE BILDER FRÅN MINIS TRÄNINGSPASS MED VIVECA – KLICKA HÄR!

Annons