Populärt: Bäst i test Se Min Rutin Skönhetsredaktörens favoriter Parfymer Beautytrender Adventskalendrar med skönhet

Smörj in ansiktet med bakterier

22 dec, 2015
AvKarolina Lindqvist
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Låter det konstigt? Välkommen till nästa steg inom hudvård. Den senaste trenden är att använda goda bakteriekulturer, även kallat probiotika på huden. De bakterierna har vi vanligtvis i magen men nu alltså bör smörja in ansiktet med för att skydda och ge näring till huden. ELLEs skönhetsredaktion är pepp på att testa, är du?

Trevor Stayne är forskare i organisk kemi och utifrån sitt gröna tänk skapade han det ekologiska hudvårdsmärket Esse skincare 2002. Under de senaste fem åren har Trevor investerat i forskning i Human Microbiome Project (HMP), mer specifikt så handlar det om att förstå förhållandet mellan huden och goda bakteriekulturer som lever inne i vår kropp (mikrober). Trevor Stayne tänker att dessa nyttobakterier kunde göra lika gott UTANPÅ som INNE i vår kropp. Sagt och gjort. Idag har även Nude, Aurelia och Eminence hakat på baktierietrenden och fört ner bakteriekulturer, eller som man inom hudvård säger på ett finare sätt: ”fermenterade ingredienser”, i sin hudvård.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men vad gör dessa goda bakteriekulturer egentligen?

De är rika på B-vitamin och har närande enzymer som hjälper huden att bevara en stabil fuktbalans, lugnar, och verkar gott på cellförnyelsen så vi kan se unga och fräscha ut ännu längre. Är du sugen på att testa? Eller känns det bara jättekonstigt?

Har du hört om det urgamla husmorsknepet att lägga yoghurt på solskadad hy? Anledningen vart just att bakteriekulturen i yoghurt verkar lugnande på huden och hjälper till att bygga upp huden. Så det kanske inte är så dumt att använda dessa ”fermenterande ingredienserna” i hudvård trots allt. Här är tre produkter som har probiotika i sig.

Annons