Julöl och glasblåsning på Skansen
Idag bjöd Carlsberg in till jullunch på Stockholms glasbruk, på Skansen. Jag och chefredaktör Suzanne åkte glatt dit då de även frågat oss om vi ville blåsa vars ett glas (!) vilket vi tänkte skulle vara superkul – och det var det. Men först – mat och dryck.
Carlsberg släpper varje år flera goda julöl som är klassiker på julbordet. Men de brukar även lansera någon nyhet. I år fick vi bland annat prova en prisbelönt finsk öl som precis kommit till Sverige – Sinebrychoff Porter – Finlands äldsta specialöl som består av 4 olika sorters malt. En riktigt rejäl öl som passar bra till en bit mörkt bröd med sidfläsk eller till chokladdesserten under vinterhalvåret.
Sen fick vi prova Falcon Koppar som är lite lättare än de mustiga och mörka julölen. Ett bra alternativ för den som just börjar dricka julöl.
Till detta serverades en jultallrik med älgköttbullar, pulled pork-macka, stekt inlagd siklöja med löjrom och en supergod variant på Janssons frestelse med lax istället för potatis.
Efter maten var det dags för oss att blåsa vars ett glas. Det var superkul och vi hade bästa hjälpen av glasblåsarna på Glasfabriken.
Här blåser jag för att sätt höjden på glaset. Vi gjorde några halvhöga glas.
Jag valde att ha snygg krackilering på mitt glas, då värmer man upp glaset och sen ska det snabbt ner i vattnet. Fick ingen bild på mig när jag gjorde det men det blev supersnyggt!
Nu sätter jag på en liten glasbit för att glaset ska fastna på en ny stav:
Sen värmde vi glaset på nytt innan jag fick sticka in en pincett i ett litet hål som sedan skulle bli själva öppningen i glaset.
Jag fick värma glaset en gång emellan för att få till en stor öppning. Det gällde att vara mjuk i handen för om man drog lite mycket åt ett håll så följde hela glaset med.
Efteråt fick jag märka mitt fina glas. Nu står det kvar på Skansen och ska hårdna. Lägger upp en bild på glaset när jag fått det. Rätt snyggt blev det ändå för att vara första gången!
LÄS MER: Se våra färdiga glas här!