Kaffet gjorde oss sociala
Igår var jag på en pressfrukost med Nescafé. De berättade om sitt samarbete med Zoegas i Helsingborg. Att det nu utökar och att den populära Skånerost nu finns i kapslar. Jag som är född och uppväxt i HBG har alltid druckit Zoegas kaffe och mina föräldrar har alltid fördragit just Skånerost. Vilket många verkar göra. För Nescafé frågade sina användare vilken smak de helst ville ha i kapslarna och många svarade just Skånerost.
Lotta Lundgren var på plats och berättade om kaffets historia. Hon sa en sak som jag aldrig tidigare tänkt på. Att kaffet bröt isen, i mitten av 1800-talet. Tidigare var vi ”tvungna” att bjuda på stora middagar som krävde mycket av värdinnan. Man åt gärna 12 rätter.. Men när kaffet kom kunde vi helt plötsligt ”bara” bjuda hem på en fika. Kaffe och 7 sorters kakor – för lite överdåd ville fortfarande visa upp.
Att vi är ledande i världen när det kommer till sötsaker är ju inte så konstigt (ALLA är sämre än vi, sa Lundgren). Ordet fika finns i princip bara i Sverige (rätta mig om jag har fel). Och som gäller allt – har det en tradition blir det ofta bra. Har man bakad sötsaker i flera hundra år, så kan man det. Har italienarna gjort pasta i generation efter generation är det inte så konstigt de är bättre på pasta än vad vi är.
På frukosten drack vi kaffet ur vinglas – baristan berättade att kaffe innehåller 800 olika aromer. Ställ det i jämförelse med vinets 400 och avec och whiskyns 200. Så förtjänar kanske just kaffet en kupa.
Han berättade även att av just den anledningen bör vi förvara vårt kaffe i frysen. ”Se det som om du gör en carbonara, ska du äta den några dagar senare fryser du den”. Har man kaffet i rumstemperatur försvinner cirka 50 % av aromerna. Och det vore ju synd.
En lärorik morgon tillsammans med Nescafé och Zoegas. Jag tar med mig stoltheten i vår svenska kaffekultur och fortsätter hålla mitt kaffe fryst (hade hört det någon gång innan men visste inte att aromerna försvann annars).