Hemmagjord körsbärslikör
Det här måste ha varit mitt längsta matprojekt någonsin, och det är inte en bubblande surdegskultur som är basen till fantastiska bröd – utan något så enkelt som en flaska körsbärslikör. Tre månader har den stora burken med oidentifierbart innehåll stått på vänt på min fönsterbräda, och nu var det dags att hälla upp allt på flaska!
På vår tomt växer ett vackert gammalt körsbärsträd med sådär blanka, mörkröda och oerhört syrliga körsbär som bara kråkorna gillar. Dessutom har det fått växa fritt så alla klasar hänger högt över marken, och jag växer inte alls högt över marken, så det har inte blivit av att vi tagit tillvara på dem. Men just i år kom det så otroligt mycket bär – hela trädet såg ut som det var fyllt av druvklasar – så jag bestämde mig för att bären måste ner. Så upp på en vinglig stege med en kasse på armen och ner med en herrans massa körsbär kom … min syster (man får inte vara dum!).
Som tack fick hon förstås själv ta så mycket bär hon ville och gjorde bland annat en jättegod körsbärssylt med choklad (efter ett recept från ELLE mat & vin nr 4/2011, det hittar du här). Själv kokade jag ihop en körsbärschutney med chili som också blev bra (färsk chili är för övrigt en mycket bra krydda, testa den i en hallonmarmelad till exempel! Tar man alldeles lagom mängd så smakar det inte chili, utan de övriga smakerna får bara ett extra djup.). Trots detta blev det nästan en hel påse med körsbär över så då fick det bli en flaska körsbärslikör också. Gott att doppa små biscotti i eller till desserter med choklad.
I det här receptet ska kärnor vara med och de ska även rostas, det ger likören en liten smak av mandel som blir mycket bra. Observera även att det här receptet passar för sura körsbär. Det är också viktigt att spriten är av god kvalitet, en dålig smak går inte att dölja med lite körsbär!
Körsbärslikör
1 1/2 liter körsbär, sura
5–6 dl socker
1/2 vaniljstång, snittad och frön urskrapade
1 bit kanel
2 stjärnanis
4 msk torkade stötta körsbärskärnor
75 cl sprit, rom eller vodka
Kärna ur körsbär så att du får cirka 4 msk. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och torka dem i ugnen. Stöt dem med mortel eller banka på dem med en kavel i en påse (de är ganska svåra att få sönder, så kämpa på).
Pricka alla körsbär (lite pilligt, men mödan värt) och lägg i en väl rengjord glasburk. Häll över alla ingredienser, låt stå i ett ljust, men inte soligt, fönster i tre månader. Sila sedan av. Sila gärna genom duk eller kaffefilter eftersom kärnorna lämnar smått skräp som man inte vill ha i likören.