Kungligt gott!
Vi på ELLE mat & vin-redaktionen besökte tillsammans med våra förlagskolleger från recept.se och tidningen Mat & Vänner Ulfsunda slott, strax utanför Stockholm. En dold skatt, bara fem minuter från Brommas flygplats med härliga och unikt inredda rum och en mat som tog oss med storm!
Tf chefredaktör på Mat & Vänner, Pia Bendel och ELLE mat & vins chefredaktör Suzanne Ribbing studerar menyn.
Det är Stefan Ekengren som är kulinariskt ansvarig, och han jobbar även med matprofilen för de andra slotten som ingår i kedjan Stockhom meeting selection; Rosersbergs slott och Hesselby slott. Alla slotten har sin egen matprofil, och just på Ulfsunda är det ”naiva” köket som regerar. Med naivt menas både lekfullt och enkelt och avskalat, vilket de lyckas fantastiskt med!
Vår middag inleddes med hembakat knäcke och vört (de har eget bageri) samt små färskpotatisar. Dessa skulle man doppa och dra i en fantastisk ostcreme toppad med löjrom och torkad dill. Underbart!
Sedan serverades vi vildsparris, ärtor och pilgrimsmussla i ostronsky, och på den hälldes en klargrön klorofyllspäckad sås på råsaftcentrifugerade ärtskidor (se den översta bilden).
Ännu mer sparris, men den här gången en vit med endiver, krasseblomblad och en sötsyrlig vinägrette på vassle.
Kanske inte världens bästa bild, absolut världens godaste grillade romansallad med hyvlad anklever och fikonvinägrett. Grilla mer sallad i sommar, säger vi bara!
Efter dessa lätta, krispiga, friska och syrliga rätter kom en mustig och supersmarrig varmrätt i form av en jättemör lammbringa, lammkorv med grön sparris, fänkål och en puré på nässlor.
Allt avslutades med en crunchig rabarberpaj med glass.
Vi fick också besöka deras fina champagnekällare, där det svenska champagnehuset Hatt et Söner är deras profilchampagne. Och vi fick testa att sabrera! Här är vår chefredaktör Suzanne redo.
recept.se:s chefredaktör Rebecca Wictor testar också. Alla lyckades få rena och snygga snitt på flaskan.
Som konferensgäst har du chans att prova på att laga mat i Ulfsundas fina matstudio. Här visar Stefan några av gästernas kreationer – inlagda grönsaker och hemslungad majonnäs. Men det går förstås också att få sätta sin egen surdeg, baka tryfflar eller lära sig göra en perfekt skagen. Maten får man förstås ta med sig hem sedan.
Alla rummen är unikt inredda med olika teman.
Och det finns många utsökta vackra slottsmiljöer och -rum att vistas i. Här sitter, från vänster, recept.se:s Rebecca Wictor, ELLE mat & vins ad Åsa Pavuls och chefredaktör Suzanne Ribbing.
Hit kommer vi gärna tillbaka!