Mumsig mellanlandning
Under min resa till italienska alperna i julas mellanlandade vi i Prag i Tjeckien. I stället för att fortsätta vidare direkt passade vi på att övernatta där och undersöka vad landet har att erbjuda i matväg. Det tjeckiska köket är typiskt centraleuropeiskt, landet gränsar ju mot Tyskland, Österrike, Polen och Slovakien vilket märktes tydligt i matkulturen. Maten var rustik (med mycket kolhydrater!) och man äter gärna kött med såser och det typiska tillbehöret knödel. Vi bodde på ett tjusigt art nouveau hotell mitt i staden som hade en fantastisk matsal i den typiska överdådiga och snirkliga sekelskiftesstilen. Frukostbuffén bjöd förstås på en mängd lokala delikatesser såsom korvar och annat kallskuret, ostar och pirogliknande bakverk men också ett spännande silverfat med något som visade sig vara ugnsbakad mannagrynsgröt! Tydligen ett vanligt inslag på de tjeckiska frukostborden. Jag är väldigt glad att vi valde att stanna till, om än bara för ett dygn, i Prag. Det känns som en stad jag gärna utforskar lite mer en annan gång. Både prisvärd och spännande!
Hotellets pampiga matsal…
… med vackra pelare.
Tjeckisk bakad mannagrynsgröt på tjusigt fat.
Badrumskranar i guld.
Mysig julmarknad på torget i Gamla stan.
En fantastisk gran i sann Disney-anda!
Kolgrillat bröd på rulle som man kunde välja topping på. Kanel, vanilj, sirap, mandelkross… Jättegott!
Så här såg själv rullarna som brödet bakades runt ut.
Askar med olika ostar. Och ja, det är inte fel på bilden. Osten var verkligen grön!
Mot nya mål… Italienska alperna i sikte. Berättar mer om maten där i nästa blogginlägg.