Ost & Vin med Ia Orre
Ungefär sex gånger om året går Ia och Anders ihop och håller i en exklusiv provning i NKs saluhall. Varje gång är det ett nytt tema som följer säsongen och i onsdags var det som sagt Frankrike som fick stå i fokus.
– Champagne funkar alltid och försäljningen ökar ständigt, berättade Elle Mat & Vins vinskribent Ia.
Ia är en av Sveriges första diplomerade kvinnliga sommelier och har bland annat arbetat på Gran Hôtel i Stockholm.
Anders som har hand om osten arbetar på NK Saluhall och den här mannen kan sina ostar, han har tävlat i det internationella världsmästerskapen i ostkunskap.
Vi fick smaka osten Mimolette, den var väldigt smarrig.
Några tips som jag snappade upp under kvällen:
3. Lägg aldrig ost i platspåse, lägg den i en tupperware eller liknande där det finns luft.
Provningen med Ia och Anders var väldigt trevlig. De funkade så bra ihop och nästan avslutade varandras meningar. Ia öppnade ett par viner som inte var med i provningen egentligen, men för att visa hur olika viner lockar fram olika smaker i ostarna.
Tycker du det låter intressant håller de i nästa provning den 18 april, mellan 18-20 på NK Saluhall. Då kommer det handla om vårostar från hela Europa och Ia kommer sätta ihop ett blandat vinpaket som passar till!