Ost & Vin med Ia Orre

23 mar, 2012
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I onsdags var det åter dags för Ia Orre och Anders Karlsson att hålla en ost- och vinprovning i NKs saluhall. Vi tog chansen att följa med och njuta av franska viner och ostar, då kvällens tema var Tour de France.

Annons

Ungefär sex gånger om året går Ia och Anders ihop och håller i en exklusiv provning i NKs saluhall. Varje gång är det ett nytt tema som följer säsongen och i onsdags var det som sagt Frankrike som fick stå i fokus.

Vi välkomnades med ett glas Bollinger Spécial Cuvée Brut och till det fick vi en ”Chèvre frais et tomates confits”, getost med torkade tomater. Det var väldigt gott och passade fint ihop, se bilden nedan:

– Champagne funkar alltid och försäljningen ökar ständigt, berättade Elle Mat & Vins vinskribent Ia.

Annons

Ia är en av Sveriges första diplomerade kvinnliga sommelier och har bland annat arbetat på Gran Hôtel i Stockholm.

Anders som har hand om osten arbetar på NK Saluhall och den här mannen kan sina ostar, han har tävlat i det internationella världsmästerskapen i ostkunskap.

Vi fick smaka osten Mimolette, den var väldigt smarrig.

Annons

Ostarna vi smakade var, fr. vänster (börjar med den lilla halvmånen): Cabécou de Rocamadour AOP, Lingot Saint Nicolas, Camembert de Normandie AOP, brie de Melun, Langres AOP, Ossau-Iraty AOP, Beaufort AOP, Roquefort AOP Rouergue, Fourme d´Ambert AOP Auvergne.

Jag älskar ost och alla var såklart goda, men om jag ska välja några favoriter så det de jag har skrivit i fetstil.

Några tips som jag snappade upp under kvällen:

Annons

1. Torr cider funkar till mycket svensk mat, testa gärna. Vi fick prova en superfin som hette Sydre Argllette (vi fick prova många viner som inte var med från början, väldigt generöst och roligt.)

2. Om du har svårt för matchning av vin & ost, tänk regionalt. Köper du vin från Loire – vad produceras det för ostar i det området? Då är både producerade i samma terroir vilket gör att de med största sannolikhet funkar ihop!

3. Lägg aldrig ost i platspåse, lägg den i en tupperware eller liknande där det finns luft.

Provningen med Ia och Anders var väldigt trevlig. De funkade så bra ihop och nästan avslutade varandras meningar. Ia öppnade ett par viner som inte var med i provningen egentligen, men för att visa hur olika viner lockar fram olika smaker i ostarna.

Tycker du det låter intressant håller de i nästa provning den 18 april, mellan 18-20 på NK Saluhall. Då kommer det handla om vårostar från hela Europa och Ia kommer sätta ihop ett blandat vinpaket som passar till!

 

 

Annons