Smakfullt på Stallmästaregården

18 apr, 2012
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
En av förrätterna var tartar på biff från Wappersta gård med Sörmlands ädel, rödbetor och vattenkrasse.

I går fick vi komma till nyrenoverade Stallmästaregården i Stockholm som också har ny vd och en ny meny.

Stallmästaregården är Stockholms äldsta värdshus och var, som jag minns det, ganska murrigt och trångt – men ändå mysigt. Nu är lokalerna öppnare och ljusare men ändå med charm och värme bevarat.

Menyn är ett tidsenligt nordiskt kök med traditionella inslag, där man bevarar de gamla matlagningstraditionerna på ett nytt sätt, som saltning, torkning, rökning, tillagning i halm och lite udda matinslag som till exempel vitmossa, tallbar och kåda samt och örter från Furillen på Gotland (de bästa ska enligt utsago hamna här, före beställningarna till Noma till och med!).

Annons
En annan förrätt var utsökta små brynta kroppkakor med Almnäs tegelost och gotlandsfläsk.
Vi fick även smaka mandelpotatispuré med kalixlöjrom och gräddfil och i bakgrunden – min favorit! – salmalax med lufttorkad Idre-ren, pepparrot, granskott och rökt björkmajonnäs.
Till varmrätt serverades bland annat sotad strömstorsk med havskräfta, kräm på körvelrot och brynt smör.
Annons
Den fantastiska salmalaxen fanns också som en varmrätts-variant, här björkrisrökt med libbsticka och primörer.
Efterrätterna var inte sämre, här en kärnmjölkspudding med mandelmjölkssorbet och karamellsås.
Annons
Var man mer sugen på ost fanns det här fantastiska alternativet: varm granbarksost med hjortronmarmelad och friterad vitmossa.
Tomt på alla fat! Ett bra betyg.

 

Annons