Supersallad med julsmak
Hade glöggmingel hemma i helgen och denna supergoda sallad från boken Fixa julen (Ica bokförlag) gjorde stor succé. Flera sorters kål, torkad frukt, apelsin och nötter och en syrlig dressing med honung och saffran bildade en smaksymfoni som passade perfekt till den nygriljerade skinkan! Fräscht inslag på julbordet.
KÅLSALLAD MED SAFFRANSDRESSING
6 personer
Tid: ca 20 minuter
5-6 svart- eller grönkålsblad (jag tog lite av varje)
200 g rödkål (finstrimlad)
salt
1/2 paket saffran
2 1/2 msk äppelcidervinäger
2 msk flytande honung
olivolja
3 apelsiner
3 färska fikon
4 torkade fikon
6 torkade aprikoser
1 dl rostade hasselnötter
1/2 granatäpple (kärnorna)
flingsalt
Ansa och strimla svart/grönkålen grovt. Finstrimla rödkålen. Förväll svart/grönkålen ca 30 sekunder i kokande saltat vatten.
Häll av och skölj i kallt vatten. Låt rinna av på en ren kökshandduk. Vispa ihop saffran, vinäger, honung och 2 msk olivolja. Smaka av med salt.
Dressingen ska ha en god balans mellan syra, sötma och sälta för att väcka liv i saffranssmaken.
Skala apelsinerna och skär ut hinnfria filéer med en kniv. Skär fikonen i skivor.
Hacka den torkade frukten och nötterna.
Varva kål, apelsin, fikon, torkad frukt och granatäpplekärnor på ett stort fat.
Ringla över dressingen och strö över flingsalt.
Foto: Ulrika Ekblom
Recept: Tove Nilsson