Vin- och ostprovning på Mitt Kök
– Vitt eller rött till ost?
Jag fick hålla fyra provningar för mellan 70 och 100 personer på mässan Mitt Kök i Älvsjö 10-13 november. Det blev härliga viner från Alsace och Rhônedalen till franska ostar.
Det är så roligt att träffa läsare och konsumenter och se det stora kunnandet och intresset för vinkultur som finns i Sverige idag. Stort tack till alla er som deltog!
Vinerna vi provade:
•Hugel Riesling 2010, AOC Alsace (nr 12191) 129:- (65:- halva)
Ett klart vitt vin med ljusgul färg och lite grön nyans. Ren fruktig doft med toner av päron, melon och, citrus som mandarin samt honung och mineral. Torr druvig frisk balanserad smak med fin syra och härlig frukt och mineralitet. Kan lagras. Torr favorit! Passade mycket bra till färsk getost.
•Pinot Gris Réserve 2009, Domaine Fernand Engel, AOC Alsace (Beställningssortiment nr 86224) 129:- EKO
Klart vitt vin med ljust gul färg. Stor och ren lite eldig och pepprig doft med fruktighet. Torr och balanserad med mycket druvig smak med lite mognadstoner och inslag av vanilj och lakrits. Mångas favorit i druvig stil!
Passade till kittosten La Baguette eller till vällagrade hårdostar.
• Gewurztraminer Réserve 2010, Preiss-Henny, AOC Alsace (nr 2176) 119:-
Vitt vin med ljus gul briljant färg. Ren blommig doft med toner av rosenblad och exotiska frukter som litchi, ananas och honung. Smaken är torr med ganska låg syra och tydlig sötmogen druvighet, kryddor och exotisk frukt. Ett vin som väldigt många älskar och andra är lite tveksamma till på grund av de nästan mäktiga fruktaromerna.
Fungerade förvånansvärt bra till den salta roquefortosten.
• Mas Louise 2010, Duseigneur, AOC Côtes du Rhône (nr 6470) 89:- EKO
Mörkt rött klart vin med blåröd nyans. Fruktig och kryddig ung doft med inslag av björnbär plommon, körsbär, peppar och lakrits. Gjord på druvorna Grenache och Syrah.
Passar fint till grytor och stekar och till vitmögelostar som Brie och Camembert.
• Crozes-Hermitage, Les Launes, Delas Frères, AOC Crozes Hermitage, Rhône (nr 2800) 136:- (69:- halva)
Mörk medelintensiv röd färg med purpurtoner. Gjord på 100% Syrah som ger en ungdomlig kryddig och pepprig doft med toner av fat, björnbär, plommon, viol, charkuterier och lagerblad. Lagras gärna ytterligare.
Kräver en riktig köttbit med pepparsås eller brie med svartpeppar eller milda krämiga vitmögelostar.
• Vacqueras Collection du Rhône 2008, Vignerons de Caractère, AOC Vacqueras (nr 2286) 119:-
Ett mörkrött vin med lätt tegelnyans och fin doft med begynnande mognad och toner av plommon, korinter, peppar och mörk choklad. I smaken finns även hallon, björnbär och torkade örter. Gjord på 70% Grenache, 25% Syrah och 5% Mourvèdre.
Härligt till mildare krämiga ostar eller till grytor eller stekar, gärna på viltkött.
Provningsdeltagarnas röda favorit!
Ostarna vi provade
Getost: Färsk chèvre Président
Vitmögel: Brie du Pays, Camembert Président. LaBrique
Kittost: La Baguette
Blåmögelost: Roquefort
Många var förvånade över hur goda de vita vinerna var till ost.