3 recept med fisk och skaldjur att testa – från världens hörn
Fisk och skaldjur är hälsosamt, smakrikt och enkelt att variera. Många av oss är vana vid enkla och lena smaker och kanske på sin höjd lite syra – men faktum är att sjömat gifter sig lika bra med kryddiga, salta och söta smaker. Våga utmana dig själv och testa nya recept, vi lovar att du inte kommer att ångra dig!
Den bästa fisken kommer från Norge
Du behöver inte leta jorden runt för att hitta fisk och skaldjur av toppkvalitet. Norsk sjömat från det iskalla Barents hav är gott, hållbart och nyttigt. Håll utkik efter Seafood from Norway-loggan i frysdisken nästa gång du handlar!
Recept i artikeln
- Lax i airfryer med asiatiska nudlar
- Sichuanesisk torsksoppa
- Räktapas med internationella smaker
Lax i airfryer med asiatiska nudlar
Har du testat lax i airfryer? Om inte är det hög tid! I det här receptet får laxen en härlig marinad med fin balans av syrlig lime, söt honung och umami från soja, innan den steks i airfryern (det går även lika bra med stekpanna).
Ingredienser
2 portioner
- 300 g norsk laxfilé
- 0.5 st klyfta vitlök
- 3 msk sojasås
- 1 msk honung
- 0.25 st lime
- 1 st morot
- 50 g sockerärtor
- 0.5 paket äggnudlar
- 1 msk sesamfrö
Gör så här:
1. Finhacka vitlök och lägg i en skål tillsammans med sojasås, honung och limejuice. Ställ marinaden åt sidan.
2. Skär morötter och sockerärtor i tunna strimlor.
3. Torka laxfiléerna med hushållspapper och skär dem i stora tärningar. Vänd laxbitarna i hälften av marinaden. Spara resten av marinaden till nudlarna.
4. Stek laxen på bakplåtspapper i 5–7 minuter i 160 grader i airfryern, eller tills fisken smular sig. Här får du pröva dig fram, eftersom stektiden kan variera beroende på airfryer.
5. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg i grönsakerna när det återstår två minuter av koktiden.
6. Vänd nudlarna och grönsakerna i resten av marinaden och servera tillsammans med laxbitarna i en skål.
7. Strö över rostade sesamfrön och toppa med sojasås.
Sichuanesisk torsksoppa
Denna virala fisksoppa från kinesiska Sichuan har blivit omåttligt populär i stora delar av Asien, tack vare sin underbara smakkombination av syrlig kål, het chili och pirrig sichuanpeppar. Den gifter sig utmärkt med de milda smakerna i norsk torsk.
ingredienser
2 portioner
Kokt ris
- 3 dl jasminris
- Vatten
- 500 g norsk torskfilé, skivad
- 1 äggvita
- 1/2 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- 2 tsk potatismjöl
- 1 msk rapsolja
- 2 msk rapsolja
- 3 st salladslökar, vita delen
- 5 st vitlöksklyftor, hackade
- 1 tumstor bit ingefära, hackad
- 5 st torkade hela chilis
- 250 g kinesisk surkål (suan cai), grovt hackad
- 500 ml vatten
- 1 msk asiatiskt kycklingpulver eller fiskbuljongtärning
- 2 msk risvinäger
- Salt
- 1 msk grön sichuanpeppar
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 3 salladslökar, gröna delen, tunt skurna på diagonalen
- En näve koriander, grovhackad
- 3 msk rapsolja
Torsk och marinad
Buljong
Garnering
Gör så här:
1. Börja med riset. Låt koka upp ordentligt och sänk sedan direkt till låg värme.
2. Lägg på ett lock och låt ånga i 15 minuter. Tjuvkika inte under denna tid.
3. Stäng sedan av värmen och låt riset vila på eftervärme.
4. Skiva torsken tunt.
5. Lägg den i en skål med äggvita, salt, vitpeppar och potatismjöl. Blanda runt så att det blir en jämn smet runt varje fiskskiva. Tillsätt 1 msk olja och blanda runt.
6. Hetta upp oljan i en wokpanna.
7. Tillsätt salladslök, vitlök, ingefära, chili och stek tills chilin börjar få färg.
8. Tillsätt surkålen och fräs i ett par minuter till.
9. Tillsätt vatten, kycklingpulver och låt koka upp.
10. Sänk värmen till medel och lägg i fisken och rör om försiktigt samtidigt, så att de separerar sig.
11. Koka upp igen och stäng sedan av värmen. Smaka av med mer salt och eventuellt mer risvinäger.
12. Toppa soppan med sichuanpeppar, vitlök och koriander.
13. Hetta upp den sista oljan i en liten kastrull tills den börjar ryka. Häll över kryddorna och vitlöken.
14. Servera med nykokt jasminris. Undvik att äta sichuanpepparn och den hela chilin.
Räktapas med internationella smaker
Här får norska räkor smaksällskap från Sverige, Italien, Japan och Spanien med en smakrik uppställning tapas. Perfekt plockmat till festen eller helgmiddagen!
ingredienser
2 portioner
Svensk smak
- 200 g norska frysta skalade räkor
- 0.5 st äpple
- 0.5 st pepparrot
- 0.5 st citron
- 1 dl gräddfil
- 1 msk rapsolja
- 0.5 kruka dill
- 1 st tunnbröd
- 0.5 nypa salt
- 0.5 nypa peppar
- 200 g norska frysta skalade räkor
- 0.5 dl parmesan
- 35 g ruccola
- 0.5 burk rostad paprika
- 0.25 dl olivolja
- 0.25 st citron
- 1 dl valfria oliver
- 0.5 nypa peppar
- 200 g norska frysta skalade räkor
- 1 dl ris
- 0.25 dl sojasås, japansk
- 0.5 msk wasabi
- 35 g mâchesallad
- 0.5 st lime
- 10 g gari (inlagd ingefära)
- 200 g norska frysta skalade räkor
- 2 st vitlök
- 0.25 dl olivolja
- 0.25 dl citron
- 0.5 st chili, röd
- 0.5 knippe persilja
- 0.5 st lantbröd 0.5 nypa salt
Italiensk smak
Japansk smak
Spansk smak
Gör så här:
Svensk smak
1. Tina räkorna över natten i kylen.
2. Låt dem rinna av och lägg ut på ett fat.
3. Skala och riv över äpple, citronskal och pepparrot.
4. Rippla rapsolja och klicka ut gräddfil.
5. Salta och peppra efter behag.
6. Toppa med dillvippor och servera lite tunnbröd till.
Italiensk smak
1. Tina räkorna över natten i kylen och låt rinna av.
2. Marinera räkorna i olivoljan med lite nymald svartpeppar och skalet och saften från citronen.
3. Lägg ut ruccola på ett fat, sprid räkorna över.
4. Skär paprikan grovt och lägg på räkorna.
5. Hyvla parmesanosten över.
6. Servera med nybakat lantbröd eller crostini till.
Japansk smak
1. Tina räkorna över natten i kylen och låt rinna av.
2. Blanda soja och wasabi.
3. Lägg ut salladen på ett fat och fördela ris som en krans runt.
4. Lägg räkorna i mitten av fatet, håll på hälften av sojan på räkorna. Lägg gari på riset.
5. Skär några limeklyftor till servering, servera gärna även med koriander till.
Spansk smak
1. Tina räkorna över natten i kylen och låt rinna av.
2. Skiva vitlöken och rosta den i olivolja i 2–3 minuter. Låg värme så att den blir gyllenbrun.
3. Skär chilin, behåll kärnorna för hetta.
4. Värm upp pannan och ha i lite olja. Stek räkorna i en minut, tillsätt chili och resten av oljan.
5. Finriv skalet av citronen över och pressa över citronsaft. Smaka av med lite salt och vänd ner persiljan.
6. Servera med lantbröd.