ANNONSSAMARBETE MED RUSTA

Så stylar du hemmet med höstens belysning – expertens 5 tips

11 sep, 2024
Gör kvällarna mysigare och vardagsbestyren enklare. Med rätt belysning blir hemmet redo för höst. Julia Ljungh, belysningsexpert på Rusta, ger sina bästa tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Se Rustas nyheter inom belysning här.

Julia Ljungh är belysningsexpert på Rusta.

1. Minst fem ljuskällor i varje rum

– En bra huvudregel är att satsa på minst fem ljuskällor i ett rum, men gärna fler i ett stort rum. Du har sällan alla lampor tända samtidigt, så var inte rädd för att öka antalet. Genom att placera din belysning både högt och lågt kommer du snabbt upp i ett gäng lampor. Blanda taklampor, fönsterlampor och bordslampor med dekorationsbelysning som ljusslingor och LED-ljus för en bra ljusmix, säger Julia Ljungh, produktchef för belysning på Rusta.

Klicka på bilden för att komma direkt till lampan.

Uppladdningsbara LED-lampan Alta kan användas både inom- och utomhus. Se mer här.

Klicka på bilden för att komma direkt till lampan.

Golvlampa Mendoza blir en fin detalj i vardagsrummet. Se mer här.

2. Se över rummets funktion

– ­Tänk efter om belysningen ska fylla en praktisk funktion eller främst skapa stämning. I köket behövs bra arbetsbelysning för att underlätta vid matlagning, i sovrummet vill du förmodligen satsa mer på stämningsbelysning, men även god läsbelysning. I vardagsrummet behövs flera typer av belysning, från allmänljus i taket till funktionsbelysning vid läsfåtöljen och punktbelysning på din favorittavla eller i vitrinskåpet, säger Julia Ljungh.

Klicka på bilden för att komma direkt till lampan.

Taklampa Mendoza, passar perfekt i sovrummet. Se mer här.

Klicka på bilden för att komma direkt till lampan.

Bordslampa Lagos med lampfot i glas. Se mer här.

3. Förstärk din personliga stil med belysning

Belysning blir en allt viktigare del av vår inredning och är ett utmärkt sätt att förstärka din personliga stil. ­
– Lampor är kanske inte något du byter ut varje säsong, men självklart ser vi trender i material och utföranden. Japandi, en inredningsstil där funktionell skandinavisk design blandas med japansk minimalism, fortsätter att inspirera. Vi ser även glansiga ytor och metall på höstens lampor, säger Julia.

Klicka på bilden för att komma direkt till lampan.

Bordslampa Faro med glansig yta, är en av höstens trender när det kommer till belysning. Se mer här.

Bordslampa Biot i stilren design. Se mer här.

4. Ge dina gamla lampor nytt liv

Återbrukstrenden är stark även när det kommer till belysning, och i höst inreder vi gärna med vintage-lampor. Med hjälp av Rustas smarta uppladdningsbara LED-lampa kan du ge din gamla lampa nytt liv. Skruva i lampan i sockeln och få en portabel lampa som kan lysa hela 24 dagar på en laddning om du använder timerfunktionen. Lampan är också det perfekta valet när du vill hänga upp din adventsstjärna på en plats som saknar eluttag.

Klicka på bilden för att komma direkt till lampan.

Rustas LED-lampa med timerfunktion passar perfekt när du vill hänga upp adventsstjärnan på en plats som saknar eluttag. Se mer här.

5. Slipp sladdar med uppladdningsbara lampor

Sladdlösa, uppladdningsbara lampor blir alltmer populära och är ett extra bra alternativ till bokhyllan eller bänken där du saknar eluttag. Samma sak gäller batteridrivna värmeljus och kronljus.
– Med dagens verklighetstrogna LED-ljus går det att få till en mysig hemmiljö med ”tända ljus” utan att behöva ta hänsyn till brandrisk, säger Julia Ljungh.

Klicka på bilden för att komma direkt till lampan.

Sladdlösa lampan Santorini passar perfekt i bokhyllan. Se mer här.

Så tolkar du ljusbegreppen

Arbetsljus

Med rätt arbetsbelysning blir det lättare att fokusera när du läser, arbetar eller lagar mat. Arbetsbelysning lyser upp ett begränsat område med ett koncentrerat och riktat ljus, vilket kan vara användbart vid exempelvis skrivbordet eller köksbänken. Lampor med hög ljusstyrka, 600–1 000 lumen, är perfekta som arbetsbelysning.

Klicka på bilden för att komma direkt till bordslampan.

Allmänljus

Allmänljus är ett mjukt ljus som ger god överblick över hela rummet, ofta i form av en taklampa. Bra allmänljus bör finnas i alla rum, så du enkelt kan tända lampan när du exempelvis ska städa. Lampor med ljusstyrka mellan 400–1 000 lumen passar bra som allmänljus.

Klicka på bilden för att komma direkt till taklampan.

Stämningsljus

Höjer mysfaktorn genom flera mindre dekorationslampor som ger ett spritt och diffust sken. Satsa på mindre bordslampor, fönsterlampor eller LED-ljus. Lampor med en ljusstyrka mellan 150 och 400 lumen lyser upp svagt och passar perfekt som stämningsbelysning.

Hasselblad X1D

Klicka på bilden för att komma direkt till ljusslingan.

RUSTA BELYSNING HÖST 2024

Taklampa skärm, Spello

Taklampa beige, Ely

Bordslampa rosa, Reykjavik

Golvlampa svart, Ely

Bordslampa mörkgrön, Burano

Sladdlös bordslampa, Santorini

Bordslampa svart och vit, Bilbao

Grön bordslampa, Faro

Golvlampa i vitt och svart, Mendoza

Se alla lampor från Rusta här.