ANNONSSAMARBETE MED CARL HANSEN & Søn

Stolarnas mästare fyller 110 år – så skapade han en klassiker

30 sep, 2024
AvJenny Thorell
Hans J. Wegner – en av Danmarks mest inflytelserika designers satte Danmark på designkartan. Han kallas inte utan anledning för Stolarnas Mästare. I år skulle han ha fyllt 110 år.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!

Den danska möbeldesignern, Hans J. Wegner hade en vision: ”Tänk om man bara kunde designa en enda bra stol under sitt liv! Men det går förstås inte.”

Några år tidigare hade han designat Y-stolen som idag anses vara en av världens mest väldesignade stolar och varit i produktion i snart 75 år. Men en sann mästare är aldrig klar och Wegner strävade hela sitt liv efter att förbättra och förnya.

Hans J. Wegner med sin Y-stol som blev hans mest kända samarbete med möbelföretaget Carl Hansen & Søn.

Ett livslångt samarbete

Hans J. Wegner var en tidig talang, han började som snickarlärling redan som 14-åring och när han inledde sin bana som möbeldesigner 1938 blev han snabbt någon att hålla ögonen på.
En av dem som uppmärksammade honom var Holger Hansen på möbelföretaget Carl Hansen & Søn. Holger hade några år tidigare tagit över efter sin pappa – företagets grundare Carl Hansen och nu försökte han styra företaget i ett svårt världsläge, med den stora depressionen och ett annalkande krig.

C24 eller Y-stolen är en tidlös ikon inom dansk design som varit i produktion sen 1950.

Holger träffade den då ganska okända formgivaren Hans Wegner och bjöd in honom att tillverka en serie stolar som skulle säljas direkt av Carl Hansen & Søn – något liknande hade aldrig gjorts tidigare. Det skulle visa sig bli en ovanligt fin lyckträff och samarbetet blev livslångt och betydelsefullt för alla inblandade.

CH22-stolen var en av de fem stolar som går under Hans J. Wegners och Carl Hansen & Søns debutkollektion "First Masterpieces".

FEM ikoniska stolar

Wegner stannade hos företaget i tre veckor och tillverkade fem stolar, CH22, CH23, CH24, CH25 och CH26 – som alla går under namnet ”First Masterpieces”. Den mest kända stolen ur det första samarbetet blev Wishbone Chair eller Y-stolen, som är en helt unik design och så väldesignad att den närmast kan beskrivas som ett konstverk. Y-stolens geniala utformning gör att den kan misstas som enkel, men tillverkningen består av över 100 moment, där de flesta görs för hand. Hans J. Wegner har själv berättat hur han kommit fram till den till synes enkla designen:

CH25 Lounge Chair, en av de fem ”First Masterpieces” har varit i produktion sen 1950.

”Många människor från andra länder har frågat mig hur den danska stilen kom till och jag har svarat att det var en ständigt pågående process av avskalning och förenkling – att skala bort allt ner till fyra ben, en sits och ett kombinerat rygg- och armstöd i enklast möjliga utförande.”

mångsidiga lampor och bord

Wegner är inte enbart känd för sina många stolar, han är även designat en mängd uppmärksammade bord, skrivbord och lampor – som än idag är i produktion. Bordslampan Opala, en av hans mest kända lampor skapades 1973 som en större serie för Hotel Scandinavia i Köpenhamn.

Opala Table Lamp som lanserades 1973 har fått klassiker-status med sitt futuristiska utseende.

Lampans originella vinklade lampskärm är precis som Wegners designsignum skapad för funktion – lampan ger ett behagligt, riktat ljus och platsar både i vardagsrummet och som läslampa på kontoret.

The Pendant är en annan av Wegners klassiska lampor. Den mångsidiga taklampan som finns i vitt, grönt och svart designades 1962 och har varit i produktion sen dess, och det trivsamma och varma ljuset passar både som kökslampa och över soffbordet i vardagsrummet. Lampan går att höja och sänka med en hiss som tillval, vilket gör det möjligt att justera lampans höjd.

1970 lanserades skrivbordet CH110 Desk som en del av ett exklusivt kontorskoncept, och här visade Wegner upp en ny sida av sig själv med nytänkande materialval. Istället för att enbart jobba i massivt trä med mjuka former, har skrivbordet fått ett stramt utseende med underrede och detaljer i rostfritt stål. En klassiker som varit i produktion i snart 55 år.

Hans J. Wegner var inte bara en mästare på att designa funktionella möbler åt vuxna, han hade även ett lekfullt öga när han designade möbler åt barn. Wegner skapade barnstolen Peter´s Chair som en doppresent åt möbeldesignern Børge Mogensens son, under andra världskriget. Och den är finurligt nog både en praktisk möbel och ett pussel i ett. Stolen går att kombinera med det matchande bordet Peter´s Table för ett fint och användbart möblemang i barnrummet.