Torsk med twist – Jimmy Guo om rätten du måste prova
Älskar du torsk men är trött på den klassiska kombinationen med potatis? Kokboksförfattaren och matkreatören Jimmy Guo vill inspirera till att testa torsk på andra sätt än de traditionella.
– Även om jag gillar klassiska svenska sätt att laga torsk på så måste man variera sig för att inte tröttna. Det här receptet är ett bevis på att en klassisk nordisk råvara fungerar utmärkt med nytänkande smaksättningar, säger Jimmy.
Sichuanesisk surkålsfisk, som i Kina kallas Suan cai yu, är en klassisk, kinesisk fisksoppa som blivit viral på senare år. Idag finns det restauranger i Asien som bara serverar variationer på rätten, men i Sverige är det fortfarande få som känner till den.
det finns restauranger i Asien som bara serverar variationer på den här rätten.
Norsk torsk, med dess milda och lena smak, passar perfekt ihop med soppans syrliga, umamirika buljong och den pirriga, beroendeframkallande hettan från sichuanpeppar och chili.
– Det fina är att det är en bra vardagsrätt som är enkel att laga hemma, allt sker i en och samma wok/gryta och eftersom det är fisk så går det dessutom fort att laga, säger Jimmy.
Välj torsk från norge!
Norge har ett av världens mest avancerade och väletablerade system för hållbart fiske av torsk. Med strikta kvotsystem och ett stort fokus på marint välbefinnande och forskning, blir påverkan på miljön minimal.
Skrolla vidare för att ta del av receptet – och Jimmys 3 knep för smakrik torsk.
recept: Sichuanesisk surkålsfisk med norsk torsk
Ingredienser
Kokt ris
3 dl jasminris
Vatten
Torsk och marinad
500 g norsk torskfilé, skivad
1 äggvita
1/2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 tsk potatismjöl
1 msk rapsolja
Buljong
2 msk rapsolja
3 st salladslökar, vita delen
5 st vitlöksklyftor, hackade
1 tumstor bit ingefära, hackad
5 st torkade hela chilis
250 g kinesisk surkål (suancai), grovt hackad
500 ml vatten
1 msk asiatiskt kycklingpulver eller fiskbuljongtärning
2 msk risvinäger
Salt
Garnering
1 msk grön sichuanpeppar
3 vitlöksklyftor, hackade
3 salladslökar, gröna delen, tunt skurna på diagonalen
En näve koriander, grovhackad
3 msk rapsolja
Gör såhär
Börja med riset.
Skölj riset i flera omgångar med vatten tills vattnet är klart. Låt rinna av i en sil. Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker riset med 2–3 centimeter. Låt koka upp ordentligt och sänk sedan direkt till låg värme. Lägg på ett lock och låt ånga i 15 minuter. Tjuvkika inte under denna tid. Stäng sedan av värmen och låt riset vila på eftervärme.
Skiva torsken tunt. Lägg den i en skål med äggvita, salt, vitpeppar och potatismjöl. Blanda runt så att det blir en jämn smet runt varje fiskskiva. Tillsätt 1 msk olja och blanda runt.
Hetta upp oljan i en wokpanna. Tillsätt salladslök, vitlök, ingefära, chili och stek tills chilin börjar få färg. Tillsätt surkålen och fräs i ett par minuter till.
Tillsätt vatten, kycklingpulver och låt koka upp. Sänk värmen till medel och lägg i fisken och rör om försiktigt samtidigt, så att de separerar sig. Koka upp igen och stäng sedan av värmen. Smaka av med mer salt och eventuellt mer risvinäger.
Toppa soppan med sichuanpeppar, vitlök och koriander. Hetta upp den sista oljan i en liten kastrull tills den börjar ryka. Häll över kryddorna och vitlöken. Servera med nykokt jasminris. Undvik att äta sichuanpepparn och den hela chilin.
Jimmys 3 tips för smakrik torsk
1. Överkör den inte. Tillagar man en större bit så räcker det gott med att den kommer upp till 48–52 grader. Vissa kockar kör den så lågt som 45 grader.
2. Våga med smakerna. Många tror att en mild råvara som torsk måste behandlas med andra milda smaker. Jag håller inte alls med. Se snarare torsken som en blank canvas som kan smaksättas på alla möjliga sätt.
3. Torrimma för fastare konsistens. Salta fisken som vanligt, minst 45 min innan tillagning upp till ett dygn. Detta förbättrar konsistensen som blir köttigare och mer fast. Dessutom smakar fisken mycket mer.