De nyttiga superbären!
Små energibomber, späckade med allt kroppen kan tänkas behöva i vinter. ELLE guidar till de nya superbären och tillskotten som håller hälsan och humöret på topp.
av CARIN HELLMAN foto STEFAN SEGOLSON
KLASSIKERN TRANBÄR
Ett klarrött, syrligt bär – en klassiker bland superbären. Två arter, tranbär och dvärgtranbär, växer på svenska mossar och myrar.
Innehåller: Extremt mycket C-vitamin och antioxidanter.
Sägs även ha probiotisk verkan, det vill säga skyddar och påverkar magens tarmflora. Skyddar mot urinvägsinfektioner.
Använd: Finns som juice och torkade i lösvikt, ofta väldigt sötade.
MULLBÄR – MER ÄN VÄSKOR
Påminner mycket om russin i smaken och är både söta och goda. Mullbär växer i stora delar av Asien och på vissa ställen i Europa och finns i flera färger.
Innehåller: Rika på vitamin C och K samt mineralerna järn och kalcium. Hjälper dig att snabbt höja blodsockernivån på eftermiddagen.
Använd: Blanda i en efterrättspaj eller i müsli och smoothie. Jättegoda att äta som de är.
OFLUMMIGT MED HAMPA
Inget du blir flummig på, dessutom säljs de helt lagligt. Hampafröna är framodlade utan de narkotiska ämnena som finns i cannabis och går under namnet industrihampa.
Innehåller: I likhet med linfrö innehåller hampa nyttiga fettsyror som vegetabiliskt omega 3 (inte samma sort som finns i fisk), proteiner och E-vitamin.
Använd: Ät som de är. De har en nötliknande smak och är knapriga att småäta på. Bör inte upphettas eftersom de nyttiga fettsyrorna går förlorade.
ACAI FRÅN AMAZONAS
Det senaste ”trendbäret” som dyker upp i allt från juice till hudvård. Har sitt ursprung i Amazonas och är ett populärt bär i Brasilien där det är känt för att innehålla massor av antioxidanter.
Innehåller: Förutom antioxidanter livsviktiga fettsyror och mineraler som kalcium och magnesium.
Använd: Superfrukten finns främst som juice, snacks och tillskott i tablettform i hälsokostaffären, men du hittar dem även i Kiehl’s nya ekologiska hudvårdsserie Açai damage repairing collection.
GODAST! GOJIBÄR
Något av det mest näringsriktiga du kan stoppa i dig. Bären har blivit en storsäljare – både naturella och doppade i allt från choklad till yoghurt.
Innehåller: Typ allt. Är en fullvärdig proteinkälla, det finns rikligt med spårämnen, samt alla viktiga mineraler och vitaminer.
Använd: Har en lite besk eftersmak, men är goda att äta som de är eller att blanda i allt från sallad till müsli.
D ISTÄLLET FÖR SOL
Många svenskar lider brist på D-vitamin efter mörka vintermånader, det är solljuset som först och främst hjälper kroppen att producera det livsnödvändigavitaminet. Ägg, fet fisk och mejeri-
produkter ger D-vitaminet en liten skjuts, men under vinterhalvåret rekommenderar även många läkare ett tillskott av vitamin D.
SKARP MED SPIRULINA
En blågrön alg som sedan länge är känd för sitt näringsinnehåll.
Innehåller: Är rik på näst intill alla nödvändiga mineraler, vitaminer och proteiner.
Använd: Spirulina har en skarp smak, men i lagom dos går pulvret att blanda i smoothies eller juice. Eller sväljas i kapsel. Immolina är ett av de senaste – en tablett som innehåller ett extrakt från spirulina som visat sig ha positiv effekt på immunförsvaret.
INCABÄR PIGGAR UPP
Du känner säkert bättre till dem färska – under namnet physalis med prassligt skal på. Torkade går de mer allmänt som just incabär eftersom de odlades redan av inkaindianerna för dess näringsrika innehåll. Har en syrlig och uppiggande smak.
Innehåller: Vitamin A, C och fyra olika B-vitaminer. Perfekt för vegetarianer då de är späckade med proteiner.
Använd: Ät som de är, eller blanda i sallad och smoothies.