Hem till ön – kika in i 1700-talsgården på Fårö
För 25 år sedan lämnade Annsofie Stendahl Sverige. Det som bara skulle bli en semester på Mallorca blev i stället ett av de där avgörande vägskälen i en människas liv. På ön i Medelhavet träffade hon sin man Ture och fick barnen Loke och Viking. Hon och maken renoverade en gammal gård och familjen levde gott tillsammans med alla sina djur; alltifrån hundar och katter till hönor, hästar och åsnor.
Nu, när barnen är större, har parets res- och renoveringslust tagit fart igen. De har byggt ställen i Thailand och de schweiziska Alperna och för ett par år sedan bar det av till Paris. Nu renoverar de ett charmigt byhus i Provence samtidigt som de bygger ett hus på en grekisk ö. Men det är inte den enda ön paret har förälskat sig i. Under en semester hos vänner på Fårö för några år sedan beslöt de sig för att hitta ett sommarställe åt familjen.
– En plats där vi alla kunde mötas och vistas på somrarna och där vi som utlandssvenskar ändå kunde ge barnen idylliska svenska somrar, berättar Annsofie.
Rustade upp gården på Fårö
Efter en hel del letande hittade de till slut denna avstyckade gård som de nu ägnat många år åt att rusta upp. Det som avgjorde köpet var att det ingick en rätt att få nyttja ett fiskeläge med ett unikt båthus en bit ifrån fastigheten.
– Det är vårt andningshål där vi hämtar kraft och energi och bara är. Vi älskar det, säger Annsofie.
Fiskeläget är gammalt, så pass att ett bulhus (hus byggda i skiftesverk, en gammal byggnadsteknik som möjliggör användandet av kortare plankor, reds.anm) från fiskeläget har forslats till Bungemuseet där det finns till allmän beskådan. Paret har restaurerat båthuset enligt gamla metoder för att behålla den vackra patinan och bevara huset för framtiden.
– Det var i väldigt dåligt skick och inte långt ifrån att rasa ihop helt och hållet, berättar Annsofie.
Under åren har även gårdens alla hus renoverats stegvis. I dag nyttjas de av både familj och vänner. Sönerna har valt varsitt och familjens många vänner, som återkommande hälsar på, har alla sina egna favoritrum där de är välkomna att bo år efter år.
Byggnadsvård och inredningsglädje
Inredningen och renoveringen har varit en konstant avvägning mellan byggnadsvård och inredningslusta.
– Huset får ju inte tappa sin ursprungliga identitet, samtidigt som det har behövt anpassas till modern standard. Vi vill inte bo i ett museum, utan det ska vara ett tillåtande hem fullt av värme och kärlek.
Paret älskar den enkla skönheten i det gotländska. Steget därifrån till de gamla stenhusen kring Medelhavet är inte särskilt långt.
– Det finns en estetik som jag känner igen mig i, säger Annsofie.
Men hon älskar även färg och inredningen i huset är ett lysande exempel på hur man kan kombinera dessa element på ett smakfullt vis. Till exempel är det platsbyggda köket formgivet i traditionell stil, men till det valde Annsofie att måla väggarna knallblå. Kontoret på övervåningen har målats i guldockra och gästrummet i lindblomsgrönt. En modern och vågad färgsättning samtidigt som det faktiskt osar väldigt mycket 1700-tal – helt rätt för huset.
Familjen åker hem till Gotlandsgården varje år strax före midsommar. Det har blivit en kär tradition att fira sommarens stora helg tillsammans med grannarna med en stor fest där alla är bjudna, oavsett ålder.
Här på gården stannar de sedan hela somrarna. Barnen har haft diverse sommarjobb på ön och de hittar alltid på mängder av roliga aktiviteter med både gäster och grannar.
– Det här stället kommer vi att behålla och ha som bas för familjen även när vår familjebild förändras. Här finns ju plats för både barn och barnbarn när den tiden kommer, säger Annsofie.
Av: Mari Strenghielm, Fotograf: Lina Östling