3 experter: Så skapar du den bästa bordsstylingen
Av Helena Skoog
Mette Hay, creative director och grundare Hay
Danska märket Hay lanserade kökskollektionen Hay Kitchen Market 2017 tillsammans med kocken Fredrik Bille Brahe, namnet bakom ett antal omtalade restauranger i Köpenhamn. Tanken kring Hays kökskollektion föddes i samband med designveckan i Milano 2016 då Brahe och Hay hade ett tillfälligt kafé ihop i Hays utställning.
Hur viktig är dukningen för en bra matupplevelse?
– Jag gillar verkligen att göra en fin dukning och på så sätt förhoppningsvis skapa en avslappnad och mysig atmosfär för min familj eller våra gäster. Jag tror att vi äter lika mycket med ögonen som med magen och genom att addera några fina tallrikar eller små skålar i färg kan det ge dukningen en fin personlig touch. Samtidigt tycker jag att maten smakar godare på det sättet!
Hur dukar du hemma?
– Med en mix av våra Hay Rainbow collection–tallrikar och små skålar. Jag använder oftast de ljusrosa och ljusgula tonerna, men jag kan också välja en mer klassisk dukning med de sandfärgade eller ljusblå tallrikarna. Jag gillar även att addera lite av mitt ärvda porslin, eller vintage.
Finns det något du alltid har på bordet för att göra det trevligare?
– Alltid ljus. Just nu föredrar jag våra nya Spot votive–ljusstakar i en fin mix av färger. Det ger ett så fint uttryck på bordet, men jag använder dem överallt i huset. Jag sätter också alltid blommor och lägger en fin duk på bordet.
Niklas Ekstedt, kock
Kocken Niklas Ekstedt driver restaurang Ekstedt i Stockholm och är även aktuell med nya matlagningsprogrammet Four hands menu på Viaplay, ”som en Tinder–date för kockar”.
Hur brukar du själv duka hemma?
– Jag brukar utgå ifrån vad vi ska äta. Jag lagar maten så det är oftast jag som väljer vad som ska stå på bordet. Det blir oftast mycket grejer, jag gör alltid tre grejer för mycket, haha.
Vad kan man tänka på när man ska duka till middag?
– Jag tycker att man inte ska vara rädd för att ha mycket grejer på bordet. Om du besöker Mellanöstern eller Asien, så har de oftast fler grejer på bordet – inte bara kött, potatis och någon sallad. Det är trevligt att ställa fram ingredienserna, så att inte allt hamnar i kylskåpet eller skafferiet när maten är klar. Ställ fram, så finns det mer att välja på!
Har du några smarta dukningsknep?
– Istället för att duka med kniv och gaffel brukar jag ha ett fat med knivar, gafflar och chopsticks – så att man kan välja verktyg själv. Så är det ofta på restauranger, men man kan ju ta med restaurangen hem. På hösten och vintern är det mörkt här, och vi lagar mörk och brun mat. Det är ganska synd. Ju färre soltimmar, desto mer färgglad och härlig mat behöver vi! Handla grönt, gult, blått – så att så många olika saker som möjligt kommer med på tallriken.
Lotta Agaton, stylist
Stylisten Lotta Agaton har stylat porslinstillverkaren Mateus kampanj för deras nya kollektion i samarbete med Sam Baron och Yatzer, Mateus meets Sam Baron meets Yatzer, men även uppdaterad butikens inredning och stylat deras showroom – för att modernisera märkets genomgående formspråk.
Hur går du till väga när du ska styla en dukning?
– Jag utgår alltid från servisen och jag tycker att det är viktigt att det inte blir för rörigt, maten ska också få plats. Och det får inte stå något som är för stort eller högt på bordet, så att man inte kan se varandra. Det är fint att blanda olika färger och leka med hur man använder olika saker. Jag brukar till exempel duka med muggar som vattenglas ibland och ha en karaff som vas.
Vilket är ditt bästa stylistknep när det gäller dukning?
– Mitt bästa knep är nog att färgkoordinera och till exempel duka med olika beige eller blåa toner, och anpassa efter det du ska ha på bordet. Det är fint när det är enkelt, jag dukar gärna med sådant jag har hittat ute. Det är trevligare att plocka det man har, som är rätt för årstiden, än stora blomsteruppsättningar. Mycket handlar ju om att umgås och laga mat tillsammans. Dukningen fungerar som bakgrund eller scenografi. Det är fint när det är lågmält, jag är inte så förtjust i brokiga eller avancerade dukningar.
Hur dukar du själv hemma?
– Jag dukar nog ganska enkelt. Jag älskar att laga mat, så jag har enkelt porslin hemma. Jag har gärna blommor på bordet, men inte för stort och högt för då är det alltid någon som lyfter ner det på golvet! Sedan tycker jag att det är trevligt att sitta tillsammans, hellre än att sitta utspridda. Vi har ett ganska stort bord, så då trycker jag hellre ihop alla på ena kanten än sitter utspridda som på ett amerikanskt advokatkontor, haha!