5 missar att se upp för när du hänger tavelvägg
Tavelväggen har blivit något av en trendig favorit under de senaste åren och flera har valt den populära formen för att visa upp favoritmotiven i hemmet. Att få till en snygg tavelvägg kan kännas svårt vid första anblick, men det blir ett riktigt snygg inslag när den väl är på plats.
Det finns få regler när det kommer till just tavelväggen. Våga satsa på motiven du älskar och låt tavelväggen växa fram. Den behöver inte vara fullständig från dag ett, utan kan vara ett projekt som får ett nytt motiv eller två om året.
Blanda ramar fritt eller satsa på en monokrom variant – båda är riktigt snygga alternativ. Häng tavlorna i en prydlig ordning eller låt dem breda ut sig fritt över en hel vägg. Här är det bara den egna smaken och stilen som avgör!
Det finns dock några vanliga missar att se upp för, som kan vara bra att ha i åtanke när du drar igång ditt tavelväggsprojekt.
Här följer fem missar att undvika när du hänger upp tavelväggen:
Miss 1: Du har ingen tydlig plan
Även om du vill låta tavelväggen växa fram under en längre tid gäller det att ha en plan för upphängningen innan du börjar spika upp ramarna. Annars kan det bli onödigt många hål, tavlor som inte linjerar, ramar som är fel i förhållande till varandra eller motiv som inte passar ihop som du tänkt dig.
Tips: Lägg ut dina ramar med motiven i på golvet och planera hur du vill att de ska hänga i förhållande till varandra samt på väggen. Vilka motiv ska vara i ögonhöjd och vilka tål att hängas högre upp? Vill du att de ska linjera efter exempelvis en bas- eller mittlinje alternativt i överkant? Ska det vara lika stort avstånd mellan varje ram eller ett kreativt myller?
Prova dig fram för att få till tavelväggen på ditt sätt och låt det ta tid! Vill du få idéer för hur tavlorna kan hänga ihop på en tavelvägg finns flera färdiga mallar att inspireras av. När du kommit fram till din plan kan du markera upp på väggen med blyertspenna eller tejp.
Miss 2: Tavlorna hänger för långt ifrån varandra
En tavelvägg blir just en tavelvägg när motiv och ramar hängs i grupp. Hänger de för långt ifrån varandra kan harmonin brytas och tavlorna upplevs som separata detaljer, snarare än en helhet.
Tips: Planera in avstånden mellan varje ram. Ett vanligt mellanrum är ofta mellan cirka fyra och tio centimeter, beroende på tavelväggen, hur stort rummet är och vilket intryck man är ute efter. Du kan även jobba med några mindre eller större mellanrum för att skapa effekt och sätta vissa motiv i fokus.
Miss 3: Tavlorna hänger för högt eller lågt
En tavelvägg som hänger för högt eller lågt på väggen stör både vardagslivet i hemmet och skapar en obalans i inredningen. Hänger tavlorna för lågt, exempelvis bakom soffan eller ovanför sängen, kan man stöta i dem, medan en för högt hängd tavelvägg inte blir en naturlig del av inredningen.
Tips: En balanserad tavelvägg har ofta sin fokuspunkt på ögonhöjd eller strax nedanför. Det gör tavelväggen bekväm att titta på och gör det enklare att bygga ut den åt sidorna, uppåt eller neråt vid behov. En tumregel är också att alltid ha tavelväggen närmare möbeln nedanför, än taket.
Miss 4: Tavelväggen är inte anpassad
En vanlig miss är att inte tänka längre än själva väggytan samt ordningen ramar och motiv emellan. Om man inte anpassar tavelväggen efter hela rummet den ska hänga i, samt möblerna som finns intill, skapas varken harmoni eller balans i inredningen.
Tips: En enkel tumregel är att utgå från möblerna som står intill väggen där tavelväggen ska vara och deras bredd. Centrera exempelvis tavelväggen efter soffan, sängen eller bordet om den ska hänga på väggen ovanför.
Miss 5: Tavlorna hänger snett
Tavlor som hänger snett drar ner intrycket i hemmet, även om det bara rör sig om några graders avvikelse. Som tur är den här vanliga missen enkel att åtgärda.
Tips: Vattenpasset är din vän! Att placera två fästen istället för ett kan även stabilisera ramen om den lätt hamnar på sned.
Läs mer:
Inspiration till tavelvägg – 11 kollage att inspireras av