Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Juldekorationer Se ELLE Hemma hos

5 sorters enkelt och nyttigt julgodis

07 dec, 2017
Nyttigt julgodis recept
Knäck, ischoklad och alla askar med dubbla lager – om julen går det knappast någon nöd på oss när det kommer till onyttigheter. Här är godisvarianterna att testa när du vill fortsätta njuta av det goda – fast med gott samvete.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Julen handlar ofta om överdåd i allt från konsumtion till vad vi sätter i oss i mat- och godisväg.

Är du sugen att testa något mer hälsosamt i år? Här är det nyttiga julgodiset du enkelt kan göra själv.

1. Havrebollar med kanel och dadlar

Du behöver:

2 dl havregryn

150 g torkade kärnfria dadlar

1 tsk kanel

2 krm flingsalt

Ca 2 msk vatten

2 ½ msk kakao

16 stycken

Gör så här:

1. Mixa havregrynen i en matberedare och tillsätt sedan dadlar, hälften av kanelen, salt och lite i taget av vattnet tills du får en smet.

2. Forma bollar av smeten och rulla dem i en blandning av kakao och resten av kanelen.

Förvara havrebollarna i kylskåp.

2. Chokladpopcorn med kanel och tranbär

Du behöver:

100 g mörk bakchoklad (det går bra med mjölkfri för att göra dem veganska)

1 l poppade popcorn

1 dl torkade tranbär

½ tsk kanel

½ tsk flingsalt

Gör så här:

1. Bryt bakchokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikron.

Annons

2. Blanda popcorn och tranbär med chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Sära lite på popcornen.

3. Strö över kanel och salt. Låt sedan chokladen stelna.

Förvara i rumstemperatur.

3. Frukt- och nötbars med smak av pepparkaka

Du behöver:

10 torkade fikon

10 torkade aprikoser

2 dl sultanrussin (vanliga går också bra)

½ tsk mald ingefära

½ tsk mald kanel

1 dl pistagenötter

1 dl pecannötter

1 dl riven kokos

16 bitar

Gör så här:

1. Mixa fikon, aprikoser, russin och kryddor till en tjock smet i en matberedare. Tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock för att mixa.

2. Hacka nötterna och blanda i smeten.

3. Lägg smeten på ett bakplåtspapper och forma till en kompakt kaka, cirka 10×20 centimeter.

4. Låt stelna i kylen och vänd därefter kakan i kokos. Skär i bitar och servera.

Förvaras i kylskåpet.

4. Chokladdoppade clementiner

Du behöver:

2 clementiner

100 g mörk bakchoklad

½ tsk kardemummakärnor

20 stycken

Annons

Gör så här:

1. Skala clementinerna och dela upp i klyftor.

2. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål, smält över vattenbad eller i mikron.

3. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.

4. Doppa klyftorna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

5. Strö över kardemummasmulet och låt chokladen stelna.

Förvara i kylskåp.

5. Chokladdoppade vindruvor med polkagriskross

Du behöver:

50 vindruvor

6 polkagrisar

100 g mörk bakchoklad

50 druvor

Gör så här:

1. Skölj druvorna och låt torka. Krossa polkagrisarna i en mortel.

2. Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad eller i mikron.

3. Doppa druvorna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset och låt chokladen stelna.

Förvara i kylskåp.

Läs mer:

Vintrig sangria med glögg – 3 tips

5 snabba och enkla sista minuten-knep inför julen

Veganska våfflor – Malin Perssons bästa recept

Annons