5 sorters enkelt och nyttigt julgodis
Julen handlar ofta om överdåd i allt från konsumtion till vad vi sätter i oss i mat- och godisväg.
Är du sugen att testa något mer hälsosamt i år? Här är det nyttiga julgodiset du enkelt kan göra själv.
1. Havrebollar med kanel och dadlar
Du behöver:
2 dl havregryn
150 g torkade kärnfria dadlar
1 tsk kanel
2 krm flingsalt
Ca 2 msk vatten
2 ½ msk kakao
16 stycken
Gör så här:
1. Mixa havregrynen i en matberedare och tillsätt sedan dadlar, hälften av kanelen, salt och lite i taget av vattnet tills du får en smet.
2. Forma bollar av smeten och rulla dem i en blandning av kakao och resten av kanelen.
Förvara havrebollarna i kylskåp.
2. Chokladpopcorn med kanel och tranbär
Du behöver:
100 g mörk bakchoklad (det går bra med mjölkfri för att göra dem veganska)
1 l poppade popcorn
1 dl torkade tranbär
½ tsk kanel
½ tsk flingsalt
Gör så här:
1. Bryt bakchokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikron.
2. Blanda popcorn och tranbär med chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Sära lite på popcornen.
3. Strö över kanel och salt. Låt sedan chokladen stelna.
Förvara i rumstemperatur.
3. Frukt- och nötbars med smak av pepparkaka
Du behöver:
10 torkade fikon
10 torkade aprikoser
2 dl sultanrussin (vanliga går också bra)
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
1 dl pistagenötter
1 dl pecannötter
1 dl riven kokos
16 bitar
Gör så här:
1. Mixa fikon, aprikoser, russin och kryddor till en tjock smet i en matberedare. Tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock för att mixa.
2. Hacka nötterna och blanda i smeten.
3. Lägg smeten på ett bakplåtspapper och forma till en kompakt kaka, cirka 10×20 centimeter.
4. Låt stelna i kylen och vänd därefter kakan i kokos. Skär i bitar och servera.
Förvaras i kylskåpet.
4. Chokladdoppade clementiner
Du behöver:
2 clementiner
100 g mörk bakchoklad
½ tsk kardemummakärnor
20 stycken
Gör så här:
1. Skala clementinerna och dela upp i klyftor.
2. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål, smält över vattenbad eller i mikron.
3. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.
4. Doppa klyftorna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
5. Strö över kardemummasmulet och låt chokladen stelna.
Förvara i kylskåp.
5. Chokladdoppade vindruvor med polkagriskross
Du behöver:
50 vindruvor
6 polkagrisar
100 g mörk bakchoklad
50 druvor
Gör så här:
1. Skölj druvorna och låt torka. Krossa polkagrisarna i en mortel.
2. Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad eller i mikron.
3. Doppa druvorna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset och låt chokladen stelna.
Förvara i kylskåp.