Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

5 trender från möbelmässan i Milano att hålla koll på

16 jul, 2024
AvStefan Nilsson
5 trender från möbelmässan i Milano att hålla koll på
Det är på möbelmässan i Milano som inredningstrenderna föds. Vilka färger som kommer, vad som hett och rätt, vilka som är inne och ute. Här är trendexperten Stefan Nilssons initierade rapport.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Elle deco guide: Tidlöst och klassiskt porslinBrand logo
Elle deco guide: Tidlöst och klassiskt porslin

1. Vinröd är färgen

Belysningsföretaget Servomuto hade inrett en hel lägenhet, där allt var till salu. Och där den vinröda färgen stack ut.
Belysningsföretaget Servomuto hade inrett en hel lägenhet, där allt var till salu. Och där den vinröda färgen stack ut.SERENA ELLER

Årets färg är vinröd, burgundy eller om du föredrar namnet oxblod. Det är en nostalgisk färg som fungerar väl med vanilj, grönt eller varför inte mintblått? Inspirationen kommer från de äldre caféerna i Medelhavsregionen. Passar fint på ting i lite grövre former och absolut på plast. Gucci gjorde ett stort nummer av vinrött på mässan i Milano och kallar den Rosso ancora, den ska tolkas som en klassisk, italiensk färg. Italienska Cassina visade mycket vinrött på sina 30- och 40-talsmöbler av Carlo Scarpa. Allt för att förstärka just nostalgin.

Annons

2. Vita metaller skiner

Metaller som skimrar på bulliga möbler och konstfulla lampor hos Adorno på designplattformen Alcova.
Metaller som skimrar på bulliga möbler och konstfulla lampor hos Adorno på designplattformen Alcova.Foto: Kacper Banasiak

Vi har sett de vita metallerna ett tag nu, framför allt på möbler i stål och aluminium. Det som känns nytt för 2024 är hur möblerna i vit metall blir alltmer skulpturala. Större pjäser som får ta plats. Och den vita metallen behöver absolut inte vara hård, fler och fler stoppade möbler kommer i metalliska möbeltyger.

3. Håll med om hållbart

Bord av återvunna äggskal och nötter, sedan hårt sammanpressade, design Shell homage.
Bord av återvunna äggskal och nötter, sedan hårt sammanpressade, design Shell homage.

Självklart fortsätter frågan om hållbarhet att stötas och blötas i branschen. Allt annat vore otänkbart. I år ser vi hur nya material 3D-printas eller pressas ihop. Under själva mässan fick italienska Arper mycket uppmärksamhet för samarbetet med svenska PaperShell, de har tagit fram en ny teknik för att använda spillträ från skogsindustrin. Generellt är frågan fortsatt riktad mot material; vi pratar mer om vilket material produkten är gjord av, än andra hållbarhetslösningar.

Annons
In-side armchair av Thomas Heatherwick för Magis med en speciell gjutningsteknik som framhäver insidan.
In-side armchair av Thomas Heatherwick för Magis med en speciell gjutningsteknik som framhäver insidan.
Annons

4. Fashion statement

Poltrona Frau tog initiativ till ett samarbete mellan Vanity Fair och Fornasetti som resulterade i den här formstarka fåtöljen.
Poltrona Frau tog initiativ till ett samarbete mellan Vanity Fair och Fornasetti som resulterade i den här formstarka fåtöljen.

Modehusen fortsätter att ta plats på den stora inredningsveckan, alla de stora spelarna har egna heminredningskollektioner numera. Lyxigt, närmast ouppnåeligt. Gucci var på plats, men även Hermès, Fendi, Karl Lagerfeld, och Dolce & Gabbana. Vi kunde också se hur företag som Zanotta samarbetade med modetidningen Highsnobiety. Bland de mest omtalade och uppmärksammade utställningarna på stan var den som vår italienska systertidningen Elle Decor kurerade. Flera av modehusen fortsätter att göra aktiviteter utan produkter; Prada höll hållbarhetsföreläsningar och Miu Miu stod värd för bokklubbar. Loewe, som var haussat förra året, försvann lite i bruset med sina hållbara lampor. Och modehus som Dior hoppade helt över deltagande i år.

Annons
Modehuset Hermès har en väletablerad inredningslinje sedan många år. På utställningen La pelota mötte en jockey-skjorta från 70-talet en lyxig pläd för 2024.
Modehuset Hermès har en väletablerad inredningslinje sedan många år. På utställningen La pelota mötte en jockey-skjorta från 70-talet en lyxig pläd för 2024.Maxime Verret

5. 90-talet i fokus

Omsusad installation som en hommage till 90-talet av Nike.
Omsusad installation som en hommage till 90-talet av Nike.wu rui ph.

Vi har länge rotat i arkiven efter nostalgi. Och just nu lockar 90-talet mest av alla decennier. Storheter från den tiden, som Philippe Starck, hade flera lanseringar av klassiker under möbelmässan i Milano. Moroso gjorde också en stor grej av Ron Arad, som ju var kändisarnas möbeldesigner på 90-talet. Se framför dig en musikvideo av Madonna från årtiondet och du kan räkna med att hans möbler finns med. Numera i nyproduktion. Det talas också om att streetkulturen från 90-talet kommer tillbaka och vi ser mycket inspiration från streetwear med typiska revärer och färgdetaljer. Nike gjorde en omtalad utställning med gänget som hängde med den alldeles för tidigt avlidne amerikanske designern Virgil Abloh. (Han låg bland annat bakom lyxvarumärket Off-white).

Stolar av Philippe Starck för Kartell klädda i tyg från Liberty.
Stolar av Philippe Starck för Kartell klädda i tyg från Liberty.
Annons