Kika in i 60-talshuset vid naturreservatet
Ellinor och Ian möttes för 16 år sedan på en bar i Amsterdam via gemensamma vänner. Efter fyra års distansförhållande flyttade de ihop i Stockholm 2012. När deras tvillingar var dryga året 2020 började lägenheten kännas en aning trång. Husdrömmen var därmed väckt. Men var skulle de slå sig ner?
Ellinors syster med familj hade bosatt sig i Saltsjöbaden ett par år tidigare, att leta hus utåt Nacka-hållet kändes därmed som en bra idé.
– Varje gång vi åkte ut till Saltsjöbaden för att hälsa på och åkte förbi min systers grannhus, utbrast Ian att hit skulle han kunna tänka sig att flytta. Något jag var tveksam till eftersom jag ansåg att det var närmast en dödsfälla för barnen med den branta tomten utan staket.
– Min mamma skickade mig en Hemnet-länk ungefär samtidigt som vi bestämt oss för att sälja lägenheten. Och där var det ju, min systers grannhus! Efter en utdragen budgivning blev huset otroligt nog vårt.
60-talshuset i Saltsjöbaden
Huset var till stor del i original från sextiotalet, men i så pass dåligt skick att de var tvungna att riva ut det mesta. När de satt in ett helt nytt värmesystem, ny isolering, el, ventilation och nya fönster kunde det roliga äntligen börja: att planera allt från väggfärger till köks- och badrumsinredning och val av möbler och belysning. Köket öppnades upp för att kunna få en liten hörna med platsbyggd soffa och frukostbord.
– På baksidan vetter huset mot Skogsö naturreservat. Det tyckte vi inte att originalhusets planlösning riktigt hade tagit vara på. Vi öppnade en glasad dörr ut mot skogen. Nu kan vi ta vårt morgonkaffe i köket i vår nya frukosthörna och ha full koll på barnen när de leker i skogen nedanför.
Ellinor driver @studioskogso som erbjuder inredningshjälp och konsultation för både privata och professionella kunder. Tidigare jobbade hon som varumärkesstrateg och kommunikatör i tio år.
– Jag gillar att skapa en plats där både känsla och funktion skänker välmående. För mig handlar det om en balans mellan modernt och gammalt, stramt och mjukt, neutralt och färgrikt, genomtänkt och spontant. Magi sker när stilar bryts – när saker som man inte hade förväntat sig möts. Jag gör stilleben av saker som jag gillar, mestadels vintage. Tillsammans väcker de glädje varje gång jag ser dem.
– Sedan tänker jag belysning, växter och konst! Ingredienser som skapar ett ombonat hem. Ett tips är att blanda konst från olika tidsperioder och ta in massor av grönt. Vad gäller belysning krävs det även här en blandning av det praktiska och lampor för att skapa stämning, placera högt, lågt och mittemellan och detta i alla rum.
Så har renoveringsprojektet gått till
Exteriört har de lagt nytt tak, putsat om fasaden, satt på nya koppardetaljer och dränerat. Skifferstenarna från terrassen har rivits upp och sedan lagts tillbaka för att skapa en större terrass längs hela baksidan av huset mot skogen. Mycket krut har också lagts på att få till en sammanhållen trädgård. På framsidan har tomten fått fina naturstensmurar, grusterrass och en helgjuten betongtrappa hela vägen upp från gatan med smidesstaket. Nya växter och träd har planterats genomgående.
– Eftersom huset ligger så högt upp, omringat av träd och andra växter, var det omöjligt att komma upp med maskiner för att göra allt arbete. Jag var ju också livrädd för den ”farliga” tomten först. Allt har gjorts för hand, och material har burits upp och ner. Det har på många vis verkligen varit ett galet projekt.
Av: Mari Strenghielm, Fotograf: Lina Östling