5 goda sätt att äta melon i sommar
Avnjut melon på ett helt nytt sätt. Vi har 7 tips och tricks du kan testa i sommar.
Läs också: 9 otippade (och goda) saker du kan göra med jordgubbar
1. Som pinnglass
Frusen melon på pinne är oslagbart en varm dag. Skär vattenmelonen i skivor och sedan i trekanter. Stick in en glasspinne genom skalet och frys in vattenmelonen. Bara att plocka fram ur frysen när du vill svalka dig en varm sommardag.
2. Som sorbet
Det går snabbt och enkelt att förvandla melon till sorbet.
1. Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten. Ta från värmen när sockret smält och låt svalna.
2. Gröp ur köttet från en kärnfri melon, ca 600 g, och mixa det i matberedare till mos.
3. Blanda i sockerlagen i moset. Tillsätt lite citronsaft i taget och smaka av.
4. Frys in ca 2–3 timmar.
5. Rör i sorbeten ungefär en gång i halvtimmen medan den fryser in så att vatten och mos inte separerar. Servera i glas med mynta eller citronmeliss på toppen.
Tips! Frys in sorbeten i det urgröpta melonskalet. Det ser festligt ut vid servering.
3. Grillade i skivor
Melon, särskilt vattenmelon, smakar fantastiskt grillad. När skivorna läggs på den varma grillen karamelliseras ytan och får en sötare och djupare smak. Servera grillad melonen som dessert med glass eller i en sallader med mozzarella eller fetaost. Gott också i en fruktsallad.
4. Som istärning
Fryst melon i tärningar är perfekt i kalla drycker. Tärna melonen i lagom bitar, använd kakformen eller små pepparkaksformar så att bitarna får festliga former som stjärnor, hjärtan eller liknande.
5. Skära melon utan kladd
Undvik disk genom att skära melonen direkt i melonskalet för att sedan hälla över bitarna i en skål och på så sätt undvika att det blir kladdigt på köksbordet.
Gör så här:
Halvera melonen och skär tre snitt in i den från varje sida, rakt igenom skalet, men utan att skära igenom hela melonen. Skär runt längs skalets hela kant på insidan. Skär sedan melonköttet i ett rutmönster rakt ner genom hela melonen men inte genom skalet. Nu kan du hälla över fina tärningar direkt i en skål från melonen.
Bonustips! Absolut snyggast blir det om du istället använder ett kuljärn och gör kulor av melonen. Extra tjusigt att servera i en glasskål, en drink eller ett bål där du blandar olika melonsorter.
Källa: Netto, Coop Bild: Shutterstock/IBL