Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

7 konstutställningar du inte vill missa

24 feb, 2022
AvCecilia von Mentzer
7 konstutställningar du inte vill missa
Spännande utställningar med allt från affischkonst, till ”okänd” norrman och Monica Försters värld. Vi går på konstrunda i Småland och Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 annorlunda hotell i sverigeBrand logo
7 annorlunda hotell i sverige

Värnamo

Vandalorum

Monica Förster design studio ställer ut några av sina mest ikoniska projekt som designats under ateljéns 20-åriga historia på Vandalorum, Värnamo.
Monica Försters värld visas på Vandalorum. I förgrunden puffen för Poltrona Frau.

Monica Förster design studio ställer ut några av sina mest ikoniska projekt som designats under ateljéns 20-åriga historia på Vandalorum i Värnamo. I den ges en inblick i ateljéns, Monica Förster design studios, kreativa process. Som besökare leds man genom ett landskap av idémoln, sedan själva designprocessen följt av resultatet i form av färdig design. Det uppblåsbara molnet symboliserar idéerna. Det naturliga ljuset i rummet förstärks av belysningen designad av Kai Piippo och skapar en känsla av att gå bland molnen. Pågår till den 18 april i år.

Annons

Läs mer: vandalorum.se

Kosta

Kosta art gallery

Kosta Boda och Orrefors hyllar den mångsidiga glaskonstnären Lena Bergström med ett exklusivt urval av hennes klassiker genom åren.
Lena Bergström hämtar inspiration i mode, arkitektur, hantverk, samtiden och inte minst i uppväxtens norrländska natur.

Kosta Boda och Orrefors hyllar den mångsidiga glaskonstnären Lena Bergström med ett exklusivt urval av hennes klassiker genom åren — tillsammans med flera nya verk. Lena inledde sin karriär som textildesigner — en bakgrund som gör sig påmind i hennes glaskonst. Utställningen Lena 25+ pågår till den 24 april.

Läs mer: kostaboda.se

Stockholm

Nordiska museet

På Nordiska museet i Stockholm visas nu <i>Come to Norden, </i>en utställning om hur Norden visades upp för omvärlden för att locka turister
Finland, tusen sjöars land, på en reklambild från 40-talet, tänkt att locka turister.

Många resor blir det inte nu! Så vi drömmer oss bort och reser dessutom gärna i nostalgins spår. För på Nordiska museet i Stockholm visas nu och fram till den 6 november Come to Norden. Här får vi se hur ett romantiserat Norden visades upp för omvärlden på färgstarka reklambilder från 1890–1960. Resan tog fart först efter första världskriget när människor så sakteliga kunde börja resa för nöjes skull.

Annons

Läs mer: nordiskamuseet.se

Stockholm

ArkDes

ArkDes lyfter och belyser hur den grafiska formen och dess närvaro påverkar oss i den offentliga miljön.
Grafiska profiler som snart sagt alla känner igen i en utställning om den offentliga miljön och grafiska former på ArkDes.

I en ny utställning, som pågår till den 1 maj, vill ArkDes lyfta och belysa hur den grafiska formen och dess närvaro påverkar oss i den offentliga miljön. Den grafiska designen inte bara underlättar utan har också betydelse för en stads identitet och själ. Ända sedan starten 1998 har Stockholm Design Lab klätt bland annat SAS, Moderna Museet och varuhuset Åhléns med nya identiteter. Curator Daniel Golling: ”Grafisk design ger den svenska staden sin unika karaktär”.

Annons

Läs mer: arkdes.se

Stockholm

Waldemarsudde

Nikolai Astrup (1880-1928) är en välkänd och älskad konstnär hemma i Norge
Nikolai Astrup, Marsmorgon, ca 1920. Olja på duk, 65x46,5 cm, visas på Waldemarsudde.

Han är älskad och välkänd i hemlandet Norge, men pinsamt lite vet vi andra om Nikolai Astrup (1880-1928). The New Yorker hyllade honom stort och jämförde med den samtida Munch när Astrup nyligen visades på The Clark institute i Massachusetts. Nu kommer hans färgstarka och stämningsfulla landskapsmåleri till Waldemarsudde och Sverige för första gången sedan 1956. En ljusets och färgernas mästare. Utställningen Nikolai Astrup – Visioner av norsk natur visas till den 29 maj i år.

Annons

Läs mer: waldemarsudde.se

Göteborg

Stadsmuseum

På Göteborgs Stadsmuseum visas utställningen med Augusta Lundins design.
Göteborgs stadmuseum har fler än 500 persedlar från Blanche Bonde, främst många av hennes klänningar från Augusta Lundin.

Hon var Göteborgssocietetens älskling Blanche Bonde, dotter till paret Dickson på Tjolöholms slott i norra Halland. Och givetvis hade hon många, många klänningar av Augusta Lundin (1840–1919) – modepionjären som klädde de svenska överklassdamerna. Nu visas utställningen med Augusta Lundins design på Stadsmuseum i Göteborg under hela året. Augusta Lundin anses vara den allra första couture- sömmerskan i Sverige och öppnade 1867 egen ateljé. Hennes modekreationer följde det parisiska modets strömningar och bars av personer från såväl kungahuset som kulturvärlden.

Annons

Läs mer: goteborgsstadmuseum.se

Värmdö

Artipelag

På Artipelag, Värmdö, visas konstnären Annika Liljedahls skulpturer och verk
Konstnären Annika Liljedahls skulpturer och verk visas på Artipelag, strax utanför Stockholm.

Vid Baggensfjärden ligger konsthallen Artipelag som alltid bjuder på spännande namn och event i sina vackra lokaler. Fram till den 1 maj får vi del av konstnären Annika Liljedahls värld. Hon arbetar med material som japonsiden, lack, knappnålar, armeringsjärn och fiberoptik. Genom sin konst undersöker hon människans förhållande till sin omvärld och till naturen. Utställningen har döpts till Väx till Liv, då hennes konstnärsskap just behandlar liv i utveckling.

Annons

Läs mer: artipelag.se

Foto: Patrik Lindell, Jean-Baptiste Béranger, Roland Feith, Dag Fosse, Louise Helmfrid, Kristin Lidell Monica

Annons