Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Här är 9 inredningsnyheter du inte vill missa

14 jul, 2022
AvKatarina Matsson
Här är 9 inredningsnyheter du inte vill missa
Trender, prylar och personer – här är de 9 senaste inredningsnyheterna som vi älskar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: Se hur du löser 5 vanliga inredningsmissarBrand logo
VIDEO: Se hur du löser 5 vanliga inredningsmissar

1. Mellan ute & inne

Möbelgruppen <i>Baba,</i> formgiven av David Ericsson, kan användas både utomhus och inomhus.
Möbelgruppen Baba, formgiven av David Ericsson, kan användas både utomhus och inomhus.

Det är inte varje dag ett nytt, ambitiöst svenskt inredningsmärke lanseras, men Bebo Objects är just ett sådant. Med ledord som flexibilitet och frihet vill grundarna Mattias Karlsson och Adam Jismark, båda med lång erfarenhet av den svenska möbelindustrin, sudda ut gränsen mellan utomhus- och inomhusmöbler. Företaget, som är nytt för i år, har redan knutit till sig formgivare som David Ericsson, Pierre Sindre och Tekla Severin, namn som visar på den höga ambitionsnivån. Nu hoppas de nå både hotell- och restaurangbranschen och privata kunder som (inte minst efter pandemin) vill hitta nya sätt att använda trädgårdar och terrasser. Spännande!

Annons

Fåtölj, 17 800 kr, soffa 3-sits, 40 800 kr, soffbord, 11 500 kr, Bebo Ojects.

2. Golvad!

Alexandra Karpilovski tie dye blue finns i begränsad upplaga i två färger, 200x300 cm, 15 000 kr, Dusty Deco/Nordiska Galleriet.

Var går gränsen mellan konst och inredning? Oavsett var, hittas Dusty Decos samarbete med konstnären Alexandra Karpilovski mitt i det där gränslandet. De handtuftade ullmattorna skapas med en dip-dye-effekt och färgas individuellt vilket gör varje exemplar unikt. Alexandra Karpilovski tie dye blue finns i begränsad upplaga i två färger, 200x300 cm, 15 000 kr, Dusty Deco/Nordiska Galleriet.

Annons

3. Bordsjuveler

Servettring Fisk, 800 kr, Svenskt Tenn.

Intresset för det dukade bordet tycks bara öka, och ett tecken i tiden är danska smyckesdesignern och konstnären Charlotte Lynggaards samarbete med Svenskt Tenn. Kollektionen The north sea består av servetter, bordsdukar och tabletter i fint linnetyg och akvarelliknande mönster, men det är framför allt servettringarna i tenn som fångar vårt intresse. Charlotte Lynggard, som till vardags är creative director på familjeföretaget Ole Lynggaard, är sparsmakad med samarbeten. ”Men när jag är i Stockholm och har lite tid över tittar jag alltid förbi Svenskt Tenn. Så när det här samarbetet kom på tal kände jag att det vill jag väldigt gärna”, säger hon. Servettring Fisk, 800 kr, Svenskt Tenn.

Annons

4. En sista smak av sommar

På kort tid har Byon blivit en riktig utmanare i inredningsvärlden med sina trendiga hemaccessoarer.

Från grossist till varumärke och från Göteborg till hela Sverige. På kort tid har Byon blivit en riktig utmanare i inredningsvärlden med sina trendiga hemaccessoarer. Nu tar man konceptet ytterligare ett steg och presenterar ett bredare livsstilssortiment, med bland annat handdukar och väskor, under temat Come and play with us. Samtidigt öppnar man dörrarna till sitt eget universum med egen e-handel och ny hemsida. Kolla in på Byondesign.se!

Annons

5. Som smycken

Burly i polerad nickel, 1  100  kr, Spaces Within.

Omedelbar lyx blir det med beslagen från nya varumärket Spaces Within, grundat av Nadja Bari och Karin Wallenbeck. De vackra formerna påminner om exklusiva smycken och finns i olika material och finishar. Vem hade trott att något så vardagligt som handtag kunde skapa ett sådant ha-begär? Burly i polerad nickel, 1  100  kr, Spaces Within.

Annons

6. Uppdaterade stolar x 3

Danskarna är experter på att återuppfinna sitt eget designarv, nytt som gammalt.

Den minimalistiska Rely-stolen designades av Hee Welling för & Tradition för blott två år sedan, men har redan kommit i flera varianter. Ny för i år är utomhusversionen med skal av återvunnen polypropylene. Rely Outdoor HW70 Black, 2 280 kr, & Tradition.

<i>Rely Outdoor HW70 Black</i>, 2 280 kr, &amp; Tradition.

Fritz Hansen firar 150 år med en jubileumskollektion, där klassiker som Ägget, Svanen, Sjuan, Lily samt PK61 kläs i nya färger och material. Arne Jacobsens stol Lily från 1968 känns med sina organiska former extra aktuell. Nu i kastanjefärgat läder, från 17 965 kr, Fritz Hansen.

Annons
Stolen <i>Lily</i> i kastanjefärgat läder, från 17 965 kr, Fritz Hansen.

Danske arkitekten och funkispionjären Vilhelm Lauritzen (1894-1984) designade den eleganta stolen VLA26 Vega för konserthallen med samma namn. När hans arkitektfirma Vilhelm Lauritzen Architects nu firar 100 år, kommer den i produktion i samarbete med Carl Hansen, pris 5 285 kr.

Arkitektfirman Vilhelm Lauritzen Architects firar 100 år, kommer stolen <i>VLA26</i> i produktion i samarbete med Carl Hansen, pris 5 285 kr.
Annons

7. Skräddad keramik

Vasen finns i begränsad upplaga om 20 exemplar och säljs i Rörstrand Store i Stockholm från augusti, höjd 23 cm, pris 2 100 kr.

Designduon Färg & Blanches servis Pli blanc för Rörstrand lanserades 2020 och är ett slags utforskande av skrädderi i ett nytt material. Nu utvecklas samarbetet med en vas gjord i keramisk 3D-extruderingsteknik. Den maskinella tillverkningen kräver fortfarande handpåläggning och resultatet är en riktig ”center piece” med sinnliga kvaliteter. ”Vi ville utforska flödet i ett mjukt material och översätta det till hårt material”, säger Fredrik Färg och Emma Marga Blanche. Vasen finns i begränsad upplaga om 20 exemplar och säljs i Rörstrand Store i Stockholm från augusti, höjd 23 cm, pris 2 100 kr.

Annons

8. Vardagens små skatter

I kollektionen Filigraani finns flera andra glasobjekt, inspirerade av den avancerade tekniken med just namnet filigrani från 1500-talets Murano, mångfacetterade produkter vars användningsområde bara begränsas av fantasin.

Inspiration kan komma från många håll. När den franska stjärndesignern Inga Sempé fick frågan om att samarbeta med finska Iittala kom hon själv med idén om de små glasramarna.

– När man tittar på amerikanska filmer har de ofta många inramade familjefoton på spiselkransen eller på skrivbordet som tillhör den ”viktiga mannen” – samtidigt som han är otrogen mot sin fru … Ramarna är ofta fula och fake. För mig var det viktigt att göra dem i glas, för små ID-foton, som skatter. Skatter från det förgångna, berättar hon när vi ses i Stockholm.

Annons

I kollektionen Filigraani finns också flera andra glasobjekt, inspirerade av den avancerade tekniken med just namnet filigrani från 1500-talets Murano, mångfacetterade produkter vars användningsområde bara begränsas av fantasin. Här finns även ett antal textilier i färger som känns hämtade ur den nordiska skogen.

– Jag är alltid intresserad av vardagen. Jag vill förhöja det vardagliga livet med exceptionella objekt, säger Inga Sempé.

För henne har pandemin varit ett tillfälle att stanna upp, även om hon själv inte kallar sig för en särskilt aktiv designer. Sitt eget hemlands designvärld har hon inte mycket till övers för.

Annons

– För en fransk designer är Skandinavien en riktig designkultur, det är så mycket enklare att jobba här, säger hon.

9. Välklädd soffa

Tresitssoffan <i>Stand by me</i> kostar 55 000 kr.

En välklädd modulsoffa. Det är kanske bästa beskrivningen av Margot Barolo och Mia Cullins nya Stand by me för Storängen. En tidlös soffa med björkram och naturmaterial i ”kläderna”, tillverkad i Sverige. Tresitssoffan kostar 55 000 kr.

Cathrine de Lichtenbergs inredningsfavoriter

Inredaren Cathrine de Lichtenberg inspirerar med färg och ligger bakom möbelföretaget Marmo Marmo (@marmomarmojournal) som låter dig designa dina drömmöbler i marmor, som sedan tillverkas av hantverkare i Toscana.

Annons
Inredaren Cathrine de Lichtenbergs inredningsfavoriter

Din favoritmöbel?

”Mitt diamantbord, designat av FOS (Thomas Poulsen). Jag såg det på en bar när jag fortfarande pluggade och lovade mig själv att köpa det när jag hade en lägenhet och råd. Efter några turbulenta år med arbete i Angola och Sydafrika köpte jag det när vi flyttade in i vårt nuvarande hem. Förutom att det är vackert är det min ’you made it’-möbel.”

Senaste köp till hemmet?

”Två Dalahästar på en loppmarknad här i Köpenhamn. Jag har letat länge, men eftersom vi precis målat om vårt vardagsrum för att matcha vår PP129-fåtölj i den ursprungliga röda Wegner-färgen letade jag lite extra och hade tur. Hästarna är perfekta i färgmixen och jag älskar den barnsliga, lekfulla looken. Dalahästar är ganska lätta att hitta, men jakten efter ett bra original till ett bra pris är lika tillfredsställande som att få hem produkten. Loppisfyndande är definitivt min drog.”

Annons
Diamantbordet, designat av FOS (Thomas Poulsen) är Cathrines favoritmöbel.

En färg du aldrig tröttnar på?

”Blått i alla dess nyanser. Vet inte varför, men det blir aldrig fel med blått, därför har jag implementerat olika nyanser i alla våra rum.”

Någon du alltid inspireras av?

”För att nämna några: Tina Seidenfaden Busck som äger @theapartment är oerhört begåvad när det gäller att hitta unika föremål och blanda stilar. Helle Høgsbro Krag (@hellehogsbrokrag) dukar de mest fantastiska borden. Och Céline Hallas (@celinehallas) för hur hon använder färg och hennes öga för nya konstnärer och designer.”

Annons
SE OCKSÅ: Hemma hos möbeldesignern i Mexico CityBrand logo
SE OCKSÅ: Hemma hos möbeldesignern i Mexico City
Annons