Bartendern tipsar: 3 goda drinkar på rom
Rom förknippas ofta med somriga drinkar som mojito och daiquiri – men du behöver inte lägga romen på hyllan bara för att vintern är här. Låt istället årstiden märkas i glasen.
Läs också: 3 trendiga varianter av en Gin & tonic
Rom går att variera i oändlighet och fungerar utmärkt för vinterns mörker och kyla. Vad sägs till exempel om en romdrink med varm mjölk och honung?
Jimmie Hulth är head bartender på en av världens bästa barer, Tjoget i Hornstull, Stockholm. Han tycker att det bästa med just rom är mångfalden och han låter hälsa att man inte ska vara rädd för att experimentera med spritdrycken.
– Det är ingen hemlighet att rom trivs bra med citrus, men man kan även dra nytta av rommens naturliga sötma och addera lite honung eller lönnsirap för att ta fram den ännu mer, säger han.
Tycker du bäst om jamaicansk rom, sötare rom från Guatemala eller en fransk kryddig rom? Olika sorters rom kan skilja sig väldigt mycket i smak. Enligt Jimmie bör man därför testa de olika sorterna för att få en känsla för vilken rom man föredrar.
– En drink som jag verkligen gillar är Brooklynite. Den består utav jamaicansk rom, lime och honung. Jag brukar även addera lite angostura bitters i drinken och riva muskot på toppen för att få lite extra kryddighet, säger han.
Bartendern tipsar: 3 goda romdrinkar
1. Rom Old Fashioned-variant
50 ml mörk rom
5 ml honungsyrup (2 delar honung och 1 del vatten)
2-3 droppar angostura bitters
Gör så här:
Rör drinken med mycket is tills den blivit kall och utvattnad 20-30 sek. Sila sedan upp över ny is i ett lowballglas, skär en apelsinzest och tryck oljorna ur skalet över drinken.
2. Hot Milk Punch
50 ml mörk rom
200-250 ml mjölk
15 ml honung, lönnsirap eller lite strösocker
Kryddor efter smak
Gör så här:
Värm mjölk i en kastrull med lite honung eller vanligt socker för sötma. Krydda mjölken med kanelstång, muskot och nejlika (alterntivt kryddnejlika). Tänk på att alla kryddor är rätt potenta så börja med lite och öka efter smak. Häll sedan mjölken i ett glas med fot eller i en kopp och addera mörk rom. Krydda med lite svartpeppar på toppen.
3. Hot Toddy
50 ml mörk rom
200-250 ml varmt vatten
15-20 ml socker eller honung
Stjärnanis, kanel, citronklyfta, apelsinklyfta och ingefära
Gör så här:
Blanda alla ingredienser – här tåls det att prova sig fram med diverse kryddor. Serveras bäst i kopp.