Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hos Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Inspiration för balkongen Se ELLE Hemma hos

Billig inredning – så inreder du snyggt till budgetpris

24 jun, 2024
billig inredning
Du behöver inte spendera en massa pengar för att få till ett snyggt och hemtrevligt hem. Här listar vi 10 smarta tips för dig som vill göra fint eller ändra känslan hemma – till en låg prislapp.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Gör om dina Ikea-möbler – tips för Billy, Malm och IvarBrand logo
Gör om dina Ikea-möbler – tips för Billy, Malm och Ivar

Att inreda ett snyggt och trivsamt hem behöver verkligen inte kosta skjortan. Tvärtom finns det många enkla och billiga knep att tillgå, när du vill piffa till ditt hem eller kanske ändra på känslan i ett rum eller flera.

Så inreder du billigt – 10 tips

Här listar vi tio smarta tips att inspireras av, när du ska inreda till en mindre budget.

1. Levande ljus

Det finns nog få detaljer som höjer mysfaktorn så enkelt och prisvärt som levande ljus gör. Klassiska vita ljus är alltid snyggt och sätter stämningen i vilket rum som helst – och om du vill kan du givetvis även satsa på färgglada ljus, ljus med organiska former eller härliga doftljus.

Annons

Höga vita ljus

Hilke

Vita, höga ljus funkar alltid – och i hemmets alla rum. Kolla in de här svenska handstöpta herrgårdsljusen i fin kvalitet!

Doftljus

Meraki

Ett doftljus sprider ju inte bara ett vackert sken, utan även en stämningsfull doft. Därför kan ett doftljus göra mycket för känslan i ditt hem! Många doftljus är dessvärre ganska dyra – men det här från Meraki är riktigt prisvärt.

Annons

2. Prioritera växterna

Glöm inte bort grönskan i ditt hem! Det är mest prisvärt att skippa snittblommorna och istället satsa på långlivade krukväxter i snygga krukor, som håller i åratal. Men du behöver inte hoppa över blommor i vas helt såklart. Ett budgetvänligt (och väldigt mysigt) alternativ är att klippa av någon kvist från trädgården eller innergården, eller att gå ut och plocka ängsblommor på sommaren. Välj en vacker vas som är lika snygg med som utan blommor, så blir den en fin detalj året om.

Mönstrad vas

HAY

Letar du efter en statement-vas, som är lika fin med blommor eller en kvist i, som den är tom? Den här vasen från Hay, designad av Jessica Hans, är då en bra investering.

Annons

Snygg kruka

Bergs Potter

En härlig kruka är också ett smart inköp som du kan ha nytta av hela livet. Om du tröttnar på den i ett rum kan du flytta den till ett annat, eller helt enkelt börja använda den utomhus på balkongen eller uteplatsen. Den här fina, gula krukan kommer från Bergs Potter.

Pelargoner

Interflora

Klassiska ljusrosa pelargoner är så fint i hemmet på sommaren, eller i sommarstugan till exempel. Här i ett två-pack.

Annons

Gullranka

Interflora

Lättskötta växter med gröna blad är också riktiga höjdare. En gullranka kan hänga från en ampel eller stöttas så att den kan klättra upp längs med en fönsterkarm.

3. Sätt stilen med textilier

Ett av de enklaste sätten att ändra känslan i ett hem på, är med snygga textilier. Addera några fina prydnadskuddar och en mysig pläd till soffan, lägg ut en duk över köksbordet och välj härliga handdukar till badrummet och köket. Vips, så känns dina rum mer ombonade och personliga.

Randig duk

Midnatt

Med en duk känns hemmet riktigt mysigt och ombonat! Piffa till ditt kök eller uteplatsen med en snygg duk från Midnatt till exempel.

Annons

Lyxig handduk

Tekla

I badrummet är det inte lika lätt att uppdatera inredningen som i andra delar av hemmet. Men om du adderar lite snygga textilier kan du förnya rummet något. Satsa på små handdukar i lyxig kvalitet till exempel – det kostar inte så mycket men får badrummet att kännas mer elegant.

Rosa filt med fransar

Ellos

En mysig pläd passar lika bra i soffan som i sängen eller på balkongen. Den här prisvärda filten med fransar för tankarna till en solnedgång, med de vackra nyanserna i orange och rosa.

Annons

Vit cafégardin

Mimou

En cafégardin höjer mysfaktorn ordentligt i hemmet. Inred med den i köket, vardagsrummet eller sovrummet till exempel! Den här klassiska cafégardinen kommer från Mimou.

Mönstrade kökshanddukar

Ellos

Textilier är avgörande detaljer för känslan i ett kök. Här är två mönstrade kökshanddukar i ekologisk bomull, som finns till budgetpris.

Annons

4. Second hand och loppis

Någonting som givetvis är väldigt budgetvänligt är att göra dina inköp på loppisar och vintagebutiker. Där kan du hitta härligt personliga dekorationsföremål att pryda ditt hem med. Du kan också fynda fantastisk design och konst på auktioner – och om du är intresserad av populär inredning såsom vanliga Ikea-möbler så finns det oftast ett riktigt bra utbud på second hand-sajter.

5. Inred med prisvärd konst och posters

Om du inte fyndar tavlor och konstföremål second hand kan det vara dyrt att införskaffa konst. Men givetvis behöver du inte lämna dina väggar och ytor tomma för den sakens skull. Ett tips är att satsa på prisvärda posters och prints, som exempelvis finns att köpa i olika museibutiker. Du kan också hålla koll på olika konst- och designskolors marknader, där studenter säljer sina originalverk för överkomliga priser. Butiker som exempelvis Designtorget säljer också föremål från olika kreatörer som är värda att spana in!

Annons

Affisch

Designtorget x WAY

Affisch med en ask sardiner som motiv. Postern är designad av den Stockholmsbaserade konstnären Art Frankie för Designtorget x WAY.

6. Satsa på fina användbara prylar

Ett smart sätt att inreda ett snyggt hem till budgetpris på, är att slå två flugor i en smäll och satsa på användbara prylar som också kan agera dekorationsföremål hemma. En fin bricka eller en snygg skärbräda kan exempelvis liva upp ditt kök och en fin bok eller kokbok kan passa utmärkt som coffee table-bok.

Kokboken ”Mat och ”kärlek

Sofia Wood och Ingalill Hägglund

I boken ”Mat & kärlek” hittar du Sofia Woods och hennes mamma Ingalills handskrivna receptsamling, samt fina berättelser om vänskap, familj och kärlek ur olika perspektiv. Boken är inte bara trevlig att bläddra i, utan också snygg på sidobordet.

Annons

Bricka med illustration

Designtorget x WAY

Serveringsbricka designad av Estelle Graf för Designtorget x WAY. Många av Estelles uppskattade verk föreställer människokroppar med djurhuvuden i restaurangmiljöer. Så festligt!

7. Måla om

Vill du ändra känslan på ett rum totalt? Gör det med färg! Det är mycket billigare än att byta ut din inredning – och det finns många kreativa sätt som du kan måla på. Exempelvis kan du måla ett trägolv i klassiskt rutigt eller i en härlig färg. Du kan också måla tak, lister och fönsterkarmar i kulörer som bryter av mot resten, eller varför inte testa på att måla fina mönster i ett fönsterglas?

8. DIY

Ett billigt och roligt sätt att inreda billigt på, är att göra om och skapa saker själv! Klä om soffan eller fåtöljen, sy sittunderlag till stolen eller bänken och sy gardiner eller kuddfodral av dina favorittyger. Om du har Ikea-möbler hemma så finns det flera DIY-hacks att tillgå för att förnya även dem. Du kan också måla en tavla eller skapa egna konstföremål själv.

Annons

9. Håll koll på reorna

Om du förhåller dig till en budget kan det vara en god idé att hålla koll på reorna och planera dina inköp efter dem. Om det inte är bråttom kan du gott vänta några månader med att köpa det du vill ha, så att du kan göra det till ett mer överkomligt pris.

10. Undvik spontana köp

Någonting som emellertid är viktigt för både din plånbok och för miljön är att du inte bara gör onödiga köp på måfå. Tänk över vad du faktiskt behöver och shoppa inte "bara för att”. Det gör också så att ditt hem kommer kännas mer genomtänkt och mindre stökigt eller plottrigt, om du tänker över varje möbel eller inredningsdetalj väl.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons