Textil- och tapetformgivaren Cathy Nordström tar över med sina mönster
Det började med en distanskurs från England för tio år sedan. Cathy Nordström satt hemma i Stockholm med en fyraåring, en tvååring och en bebis och pluggade mönsterformgivning online.
– Det låter helt sinnes, men jag tyckte att det var så jäkla kul. Det var som en ”lightbulb”; det här ska jag göra, det här är det roligaste jag gjort i hela mitt liv, berättar hon när vi ses i hennes nya showroom och butik på Grevgatan i Stockholm.
Cathy serverar perfekt bryggt myntate och jag får be henne att sänka musiken, som alltid står på, för att kunna spela in intervjun.
Det har gått fort för Cathy Nordström. Efter några år som frilansande mönsterdesigner, med kunder som Ikea och Uniqlo men även mindre barn- och modeföretag, blev skavet för stort.
– Jag kände vad har de för sustainability policy? Vilka är det som gör kläderna? Och hur ser fabrikerna ut? Vad håller jag på med? säger hon.
Samtidigt hade hon alltid älskat inredning. Arkitektur, textilier, det handgjorda. Från byggnader till broderi.
– Jag kan få en fysisk reaktion när jag ser ett vackert hantverk. Jag kan börja grina, säger hon.
Suget efter att kunna inreda med sina egna mönster växte och hon började leta efter svenska fabriker.
– Jag hittade Frösö handtryck och Ulricehamns tapetfabrik. Sen gick det väldigt fort, processen var superenkel, säger hon.
2020 grundade hon Studio Cathy Nordström. Textilierna av europeiskt linne görs på beställning. Kuddarna med volang sys hos XV Productions i Borås, de med piping hos Yalla Trappan, ett arbetsintegrerande socialt företag och kvinnokooperativ som startade i Rosengård. Av kostnadsskäl är hon begränsad till ett fåtal färger, som screentrycks hos Frösö handtryck. Hon beskriver sina motiv som ”moderna mönster med historiska referenser – ofta en kvinna – någonstans mellan Svenskt Tenn och Astrid”.
– Marianne, som vi säljer mycket av, är inspirerad av Marianne Richter, en svensk textilkonstnär. Anita är inspirerad av en nonna i en liten italiensk by där vi var på semester. ”Leopardblomman”, som min dotter säger, är inspirerad av min farmor. Jag ärvde en stol av henne som hade en dyna i ett liknande mönster, berättar Cathy.
Det senaste året har hon arbetat på en hel kollektion inspirerad av just en historisk kvinna: textil- (och livs-) konstnären Karin Larsson. Cathy läste alla böcker hon kunde hitta om henne och gick på upptäcksfärd i Lilla Hyttnäs, platsen som satte Carl Larsson på den internationella konstnärskartan med boken Ett hem.
– Hon var ett unikum med sina internationella och japanska influenser. Hennes blomsterhylla ser ut som nåt av Sottsass i Memphisgruppen! Men även i hur hon klädde sig och motsatte sig många ideal. Jag blev väldigt förtjust i henne som person, fascinerad av hur tålmodig hon var med Carl. Och lite frågande, varför la du ditt konstnärskap på hyllan? Det kommer vi väl aldrig få svar på, men hon hittade ju utlopp för det på andra sätt, tack och lov!
Mönstren, tre stycken, är målade i akvarell och inspirerade av små detaljer från Karins liv. En klänning. Vågorna från draperiet Kärlekens ros. En liten röllakanväv som ligger i stora ateljén. Färgerna hämtas dels från den klassiska Sundbornskalan med rött, grönt, blått och gult, men även Karins mer oväntade färgval: Svart, rosa, lila. Draperier, kuddar och dynor syddes upp och kunde sömlöst smälta in i Lilla Hyttnäs, huset som byggdes ut och var i ständig förändring under hela paret Larssons liv.
Vad har du lärt dig av Karin?
– Estetiskt så har jag lärt mig att fortsätta vara väldigt nyfiken och söka influenser utanför Sverige. Att våga vidareutbilda mig och inte fastna i den trygga zonen. Drivet att våga testa, även om det inte blir perfekt, bär jag med mig från henne. Och, som mamma till tre barn, hennes föräldraskap. Tillgänglighet. Inkludering. Icke-perfektionism. Acceptans. Att ha med sig barnen och låta dem utvecklas och gå sin egen väg. Jag tänker på hur lätt hade det varit för hennes föräldrar att säga: ”Du ska inte åka till Frankrike. Du ska inte gifta dig med en fattig konstnär. Vi kommer från en fin borgerlig familj.” Men de gjorde inte det, trots samhällets förväntningar. Var hittar man den övertygelsen som förälder? Så hennes totala orädsla och kaxighet. Hon verkar inte ha brytt sig om vad andra tyckte.
Cathy Nordström
Ålder: 43.
Familj: Maken Erik, barnen Pelle, 14, Malte, 12 och Faye, 8 samt hunden Dixie.
Bakgrund: Grafisk formgivare, har bland annat bott i USA och designat bröllopsinbjudningar.
Gör: Driver Studio Cathy Nordström där hon designar tapeter och textilier som tillverkas i Sverige.
Aktuell: Med textilkollektionen Karin’s collection, inspirerad av Karin Larsson och hennes liv i Lilla Hyttnäs.
Foto: Fanny Rådvik m fl