Checklista: Det här ska du tänka på när du köper sommarhus
En lång period av oklarhet och anpassning till en helt ny vardag har naturligt fått oss att skifta fokus från utlandet till hemmaplan, inte minst när det kommer till semester och resande. För dig som är intresserad eller kanske rentav påväg att investera i en sommarstuga finns det flera faktorer att ha i åtanke innan du slår till.
I vår detaljerade guide hittar du vanliga problem och viktiga frågor att lyfta för att undvika förhastade inköp som du möjligen ångrar på sikt. Lycka till!
Här är 11 viktiga saker att tänka på innan du köper sommarhus – från renoveringskostnader till elsäkerhet:
1. Behov och användningsområde
Det må låta uppenbart, men det är lätt hänt att bli lite för exalterad och missa ett grundläggande första steg – reflektion. Vad är viktigt för dig i ditt framtida sommarhus? Ska det vara nära till stan, användbart året runt eller beläget nära vattnet?
Innan du ger dig ut på visningar och verkligen skrider till verket är det bra att fundera kring prioriteringar. Skriv ner det som är viktigast för dig innan du ger dig ut på riktigt!
2. RÄKNA IN RENOVERINGSKOSTNADER
Glöm heller inte bort eventuella renoveringskostnader och vilka resurser du har att jobba med. Oavsett om du är ute efter ett renoveringsobjekt eller bara mindre underhåll så kostar det, så börja alltid med en tydlig budget. Räkna även in löpande kostnader utöver själva lånet, som uppvärmning och underhåll av olika omfattning.
3. Besiktiga sommarhuset
Kom ihåg att sommarhus, precis som villor, införskaffas i befintligt skick. När det kommer till besiktning är det undersökningsplikten som gäller och det är upp till dig som köpare att besiktiga huset noggrant. Om du har besiktigat boendet och upptäcker brister vid senare tillfälle går det inte att kräva säljaren på ersättning.
4. Lägg fokus på grundläggande områden
När det väl är dags för besiktning är det bra att utgå ifrån sommarhusets mest fundamentala områden, från tak till fasad och golv. Är fasaden i fullgott skick eller finns det spår av skada och slitage? Hur ser marken ut runt huset? För en mer detaljerad lista kring flera områden värda att kika lite extra på, klicka här.
5. Var medveten om dolda fel
Kanske har du hört talas om dolda fel? När någon råkar ut för dolda fel innebär det fel som existerar redan vid inköp av sommarhuset. Felen går inte att upptäcka trots väl genomförd besiktning. Lagen som reglerar köp av fastigheter menar att ansvaret för dolda fel ligger hos säljaren upp till tio år efter att sommarhuset har sålts.
Håll ögonen öppna för friskrivningsklausuler som finns för att ge säljaren rätt att friskriva sig från sitt ansvar. Det är väldigt sällsynt, men det är bra att dubbelkolla och inte skriva på några klausuler då du som köpare tappar möjligheten att kräva ersättning av säljaren för fel.
6. Status gällande bygglov
Har det renoverats, byggts om eller gjorts andra åtgärder på fastigheten tidigare? Kontrollera att allt som har gjorts har utförts med kommunens tillåtelse. Ibland är både vatten och avlopp installerade utan grönt ljus från byggnadsnämnden, vilket kan leda till att du behöver stänga av vattentoaletten.
Om fastigheten består av mer än en byggnad är det värt att dubbelkolla så att alla byggnader faktiskt har bygglov.
7. Dubbelkolla Framtida byggplaner
Har du stora ambitioner för ditt sommarhus? Kanske vill du bygga ut, fixa ett attefallshus eller en mysig friggebod? I samband med att du studerar tidigare åtgärder på fastigheten är det smart att se vad som faktiskt är tillåtet för området i fråga. Passa på att kolla upp eventuella exploateringsplaner för att ha god koll på framtiden för ditt blivande område.
8. Kontrollera elsäkerheten
Elsäkerheten är av allra största vikt innan du köper ditt nya sommarhus. Om huset i fråga har stått tomt ett tag kan elsäkerheten ha försämrats. El kontrolleras sällan i den vanliga husbesiktningen, men går ofta att beställas extra. Anlita en behörig besiktningsman för att kontrollera jordfelsbrytare, säkringar i ditt proppskåp och skicket på elektriska produkter.
Sladdar och kablar som är missfärgade eller har utsatts för gnagangrepp kan utgöra brandfara.
9. Räkna in energianvändning
Funderar du kring energianvändningen? Det kan vara svårt att uppskatta innan du har flyttat in. Energianvändningen beror helt på hur mycket din sommarstuga värms upp när den inte används. Generellt gäller att innetemperaturen bör vara minst 5 grader varmare än utetemperaturen vintertid.
Underhållsvärme minskar dessutom risken för fuktproblem och att vattensystem fryser. Hus med isolering och fuktspärr bör ha underhållsvärme för att undvika fuktskador.
10. Se upp för fukt och mögel
Att upptäcka mögel i sitt nyinskaffade sommarhus är inte helt ovanligt. Många gånger beror det på att byggnaden är gammal och byggd på en torpargrund, där fukt lättare samlas och mögel enklare bildas. Ta en extra noggrann titt på väggar och golv, områden som ofta drabbas när sommarstugor hålls kalla under vintern.
Notera även hur tätt huset är. Om vinden är i ett dåligt skick eller vatten enkelt kan ta sig in genom taket finns det en stor risk för mögel.
11. Försäkring av sommarhuset
Ytterligare en kostnad är förstås försäkringen. Försäkring är A och O oavsett om det gäller vanligt boende eller sommarstuga. Olyckan kan slå till, som brand, inbrott, vattenskador och skadedjur. Kika närmare på vad det finns för alternativ då olika försäkringar täcker olika scenarion och skador.
Källa: If, Mäklarhuset, Elsäkerhetsverket.