Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Därför älskar vi att snickra och tälja – experten om trenden

26 jun, 2019
AvAnna Asplund
DIY är inte bara hetare än någonsin – det kan även vara meditativt. Vi har pratat med finsnickaren Moa Brännström Ott om trenden som får oss att vilja börja snickra och tälja.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

DIY-trenden har några år på nacken nu, men växer bara vidare. Och trä är något av det trendigaste du kan pyssla med på fritiden. Att det har blivit så har flera förklaringar, tror Moa Brännström Ott, som är frilansande finsnickare och författare till Trä: Snickerihandbok för inredning och odling. Hon gläds åt att trenden inte bara inspirerar unga.

– Min spaning är att äldre kvinnor, som inte fick ha träslöjd i skolan, ser ett tillfälle nu att få lära sig tälja eller snickra.

Ett balkongbord som du kan snickra själv, från Moa Brännström Otts bok.

Vad är det som lockar människor till träslöjd?

– Det är så många som sitter vid en dator och jobbar hela dagarna. Men det blir inget konkret av det; tillfredsställelsen att skapa något finns inte i de flestas vardag i dag. Jag tror att människor saknar att faktiskt göra något med händerna. Kopplingen mellan handen och hjärnan blir så tydlig då. Och så är det alltid kul att lära sig något nytt. Som att tälja, på en timme har du hajat det.

Annons

DIY kan även ge oss insikter om vår konsumtion, menar Moa Brännström Ott:

– Har man gjort något själv har man mer respekt för det objektet och då får det förhoppningsvis en längre livstid. Och man får en förståelse för att om en träslev kostar fem kronor, då är det nog någon annan som betalar för det.

Kan slöjdtrenden göra oss mindre stressade?

Att göra något med händerna innebär ofta att ta sig tid för ett eget intresse. Och det i sig kan förstås vara ett skönt avbrott från vardagen. Men hantverk kräver också en närvaro som ger en paus från andra tankar.

– Man är väldigt avslappnad när man täljer, samtidigt som man är väldigt fokuserad. Det är som en meditation. Det enda som existerar är den här träbiten. Man måste vara skärpt, fokuserad och avslappnad samtidigt. Det är en skön kombination av koncentration och avkoppling, säger Moa Brännström Ott.

Du behöver ingen verkstad för att snickra till hemmet

Du behöver ingen snickarbänk.
En snickarbänk är trevlig, men inte nödvändig, att ha hemma när du börjar snickra. Sittbänken är ett av projekten i Moa Brännström Otts bok.

Moa Brännström Otts berättar att du varken behöver en maskinpark eller ett garage för att skapa inredning i trä. Det räcker med ett stadigt bord och handverktyg.

Annons

– En av idéerna med min bok var att man inte ska behöva eldrivna maskiner. Dels därför att tröskeln blir högre, det kan kännas jätteläskigt att ge sig på en cirkelsåg. Och man får en mycket bättre känsla för materialet trä med handverktyg. Men också det ekonomiska, det är mycket dyrare med maskiner. Enda undantaget är egentligen skruvdragaren, som man använder för att både skruva och borra. Men du kan klara dig bra med en som kostar en femhundring.

Men om du har möjlighet så är det trevligt att inreda en liten ateljé hemma, med en snickarbänk som alltid står där och påminner dig om dina projekt, menar Moa.

Träslöjd som after work 

Moa Brännström Ott jobbar mest med specialritade möbler och objekt till exempelvis restauranger och konstnärer. Hon håller även täljkurser i after work-format i Stockholm, för företag och kompisgäng på minst 10 personer.

– Man behöver inte ha rört en kniv i hela sitt liv. Och när du täljer så måste du inte prata. Gruppen umgås, men det är ingen press på det sociala. Du kan inte riktigt göra fel heller; om du täljer kanske du har en bild i huvudet och så blir det inte riktigt så, men det blir inte fel. Det finns inga regler.

Annons

Deltagarna kan beställa mat och det är okej att ta ett glas vin. Men inte flera, eftersom de ska hantera knivar.

– Det är lätt att skära sig. Och det säger jag också när vi har kurs: ”Det kommer bli blod”. Men jag har aldrig behövt skicka någon till sjukstugan.

Efteråt får alla ta med sig täljknivarna hem, tillsammans med det de skapat – och kanske en ny hobby. Intresseanmälan för en after work-kurs i Stockholm kan göras via ett meddelande på Moas sida på Instagram.

Foto: Miki Anagrius

Läs mer:

Kom igång med att snickra och tälja – Moa Brännström Otts 10 tips

Ikebana-trenden – meditera med blommor

Så lyckas du med sticklingarna – Instagramprofilens bästa tips

Inred för mindre skärmtid hemma – 7 smarta tips

Annons