Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Juldekorationer Se ELLE Hemma hos

Form framför formgivare – nya trenden på auktion

23 mar, 2014
AvKatarina Matsson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Efter årtionden av säkra kort har trenden i antikvärlden blivit öppnare och mer experimentell. Nu är det stil och stämning som gäller – oavsett designer.

Egentligen började det med Philip Arctanders Muslingestol – den bulliga fåtöljen som trots många och långa spekulationer om potentiell upphovsman gick för hundratusentals kronor på auktionshusen.

– Det här var ett av de mer påtagligare tecknen på trenden att uttryck kan vara viktigare än namn i vår bransch, säger Eva Seeman, chefsintendent på Bukowskis.

Amerikanerna har visat vägen genom sin förkärlek för djärva formval snarare än erkända formgivare, men nu märks trenden även här.

Det behöver inte längre vara ett känt märke. Det är mer uttrycket vi talar om – nu köper folk lika gärna efter stilen. Du kan få tio vackra och helt unika vaser för samma pris som en från någon av de stora formgivarna, säger Mette Rode Sundstrøm, vd för Lauritz.com.

Annons

Framför har vi internet att tacka för en friare inställning till möbler och design.

– Det finns en större tillgänglighet kring design, designklassiker och information. Nätet har gjort det tillgängligt – man blir säkrare på sin smak och kan enkelt skaffa sig kunskap. Dessutom finns det ett väldigt stort utbud, säger Mette Rode Sundstrøm.

Just nu ser vi en maximalistisk och ombonad inredningstrend och då passar 1930- och 40-talets mjuka former bra. Då gjordes många möbler under ett firmanamn, utan att vara signerade av en specifik designer. Samtidigt ser vi hur flera trender lever parallellt, vilket gör inställningen till inredning öppnare och mer lekfull. Vi vill inte längre ha exakt samma Sjuanstolar och Rörstrandporslin som grannen.

– Det hänger ju självklart ihop med fokuset på det personliga, unika och eklektiska. Det finns inte bara en trend längre, det finns flera. Och om du väljer fel så kan du sälja igen. Det är inte så farligt, säger Mette Rode Sundstrøm.

Annons

Som exemplet Muslingestolen visar kan en okänd möbel snabbt rusa iväg i pris om den uppmärksammas av en internationellt erkänd designer som Ilse Crawford. Men med auktionshusen bara ett klick bort är det både lättare att experimentera – och hitta riktiga fynd.

– Man blir modigare när man kan sitta hemma och ingen är smakpolis utan man får tycka själv. Det finns fortfarande massor av bra köp att göra om man litar på sin magkänsla! säger Eva Seeman.

Här är några formstarka exempel på möbler som rusat iväg i pris – trots okänd formgivare!

Tom-Wolfenstein-soffgrupp

Denna 1940-talsgrupp från Ditzinger ropades ut för dryga 20 000 kr på Bukowskis, men klubbades för 280 000 kr – trots formgivaren Tom Wolfensteins anonymitet.

 

rokokospegel-50-talslampa

”Den en här typen av nyrokokospeglar kunde man tidigare få för några tusenlappar, men idag har det blivit en marknad”, säger Eva Seeman. Utropspris  14 000 – slutpris 28 000 på Bukowskis Market.

Italiensk 1950-talslampa i Stilnovostil, okänd formgivare, 39 000 kr på Nordlings Antik i Stockholm.

skulptur-teak-60-tal-fatolj-40-tal

Teakskulptur från 1969 med okänd skapare, 9 500 kr på Nordlings Antik. Fåtölj från 30/40-talet, utropad för 3 000 kr på Bukowskis Market, såld för 5 600 kr.

Annons