Förnya köket utan att renovera – 8 tips
Köket är ett av de rum där vi tillbringar mest tid och då är det inte så konstigt att man ibland får lust att förändra inredningen. Men du behöver inte ha en stor budget och inte heller dra igång en helrenovering för att få ett kök som är både snyggt och praktiskt.
Här tipsar vi om åtta sätt att uppdatera köket, som varken behöver vara särskilt kostsamma eller svåra att göra själv.
1. Rensa undan och ställ fram favoriterna
Att rensa köksbänken från burkar, köksattiraljer och andra prylar kan göra mycket för känslan i köket. Välj ut nya favoriter som får stå framme och byt ut dem efter årstid för att få naturlig variation i köksinredningen.
2. Måla om i köket
Målarfärg är ett enkelt och roligt sätt att förnya hemmets alla rum – och så även köket. Oavsett om det är kaklet, köksluckorna eller väggarna du tröttnat på så kan du med lite färg skapa en helt ny stämning. Bland trendfärgerna 2020 syns bland annat flera nyanser av grönt, gult och blått – kanske är det något att prova på för en uppdatering?
3. Byt knoppar eller handtag
Om du har tröttnat på dina knoppar eller handtag kan ett par nya vara det som ger hela köket ett lyft. En ny detalj kan förändra känslan i ett helt rum och även de minsta detaljerna kan göra stor skillnad. Nya knoppar kan förvandla stilen i köket till ett mer modernt, färggladare eller personligare stuk – helt enligt smak och tycke. Glöm inte att mäta handtagen innan du beställer nya för att kunna skruva i dem i de gamla borrhålen.
4. Ge bänkskivan en uppdatering
Du behöver inte dra igång en hel köksrenovering för att arbetsytorna blivit slitna. En bänkskiva i trä kan bli som ny om den betsas, slipas eller oljas. Dessutom går det att byta ut enbart bänkskivan istället för hela köket. Även stänkskyddet är enkelt att uppdatera och om du ska byta ut bägge kan det vara fint att låta dem gå i samma material.
5. Addera mer förvaring
Det är många som blivit förtjusta i öppen förvaring i köket. Vägghyllor eller stänger med krokar är ett både snyggt och flexibelt förvaringsalternativ. Dessutom ger det köket en stor dos personlighet när porslin, serviser och andra attiraljer visas upp istället för att gömmas i stängda skåp.
6. Gör din egen köksö
En köksö är inte bara praktisk, utan känns också riktigt lyxig. Att sätta in en köksö kan dock vara en kostsam historia. Om man inte vill eller har plats att sätta in en stor köksö, går det att inreda med en mindre och smidigare variant. En större serveringsvagn, ett avlastningsbord som ger mer arbetsyta alternativt en nättare köksö som inte är platsbyggd kan vara lösningen som uppdaterar köket, ger förvaringsmöjligheter och en plats att samlas runt.
7. Utnyttja det tomma hörnet
Har du ett tomt hörn i köket som du inte vet vad du ska göra av? En sittbänk kan vara svaret. Placera den eller platsbygg den i ditt tomma hörn, vid den tomma väggen eller under fönstret för att få en mysig plats att sitta på när man umgås i köket. Kombinera bänken med inbyggd förvaring för att utnyttja kökets kvadratmetrar optimalt.
8. Uppdatera sophanteringen
Ett praktiskt kök är ett kök man trivs i. Se över sophanteringen under diskhon och skaffa nya lådor och hinkar om sorteringen inte är smidig i dagsläget. När allt har sin plats blir livet enklare och störningsmomenten färre.
Läs mer:
7 tips på snygga och stilsäkra budgetkök
Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till ditt kök