Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Så fyndar du gamla Ikeamöbler på auktion – här är expertens bästa tips

03 okt, 2016
AvMikaela Råberg
Ikea är supertrendigt – inte minst på auktion. Och vet du hur du ska gå tillväga kan du göra riktiga klipp. Vi har pratat med en expert och här är hans bästa tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Möbler från Ikea har gått från att ha varit något varken säljare eller auktionshus skröt om till att bli en självklar del av säljargumentet.

– De senaste fem åren har intresset för Ikeamöbler verkligen accelererat. För tio år sedan skrev man hellre ”Stol, 50-tal” än att det var en stol från Ikea, medan varumärket, modellnamn och formgivaren idag är ett plus, säger Andreas Siesing, värderingsman på Bukowskis.

– Det har funnits en myt om att möbler från Ikea är lika med slit och släng, men det är verkligen bara en myt. Överlag håller Ikea hög kvalitet, trots låga priser.

Läs också: 9 stolar från Ikea vi vill ha tillbaka – nu!

Just nu är efterfrågan på Ikeaobjekt från 50- och 60-tal störst, men Andreas Siesing ser även att modeller från 70-talet är på uppgång.

– Jag tror att nästa stora grej kommer vara 80-talsmöbler. Det finns många coola grejer därifrån och hittills har hela 80-talet legat i mörker hos såväl auktionsbyråer som hos producenterna, säger han.

skye-ikea.foto-ed
Fåtöljen Skye är ett fint exempel på Ikeamöbler från 80-talet.  Foto: Ikea Livet Hemma

Andreas Siesings bästa tips för att fynda på auktion:

1. Håll koll på nätet

Det är främst på nätet som chansen är störst att fynda och de flesta auktionshus använder sig av onlineauktioner. Men håll även utkik på Blocket, Tradera och traditionella loppisar.

Annons

– Fyndmöjligheten  är stor eftersom det finns så många varor. Många modeller är dessutom bortglömda idag, men har man koll på de gamla Ikea-katalogerna kan man fynda till låga prisar och sälja med vinst.

2. Kan din katalog

Möbelpriserna har skjutit i höjden, men Ikea har även sålt många fina lampor, i synnerhet från slutet av 60-talet.

– De flesta vet dock inte att dessa kommer från Ikea, så också där kan det underlätta att ha en gammal katalog eller två i handen. Då upphovsrätten var lite mer flytande på den tiden finns det många snarlika produkter, så ibland är det svårt att avgöra vad som verkligen är Ikea utan katalog.

3. Kolla upp marknadsvärdet

Det kan vara svårt att avgöra hur mycket pengar en Ikeamöbel är värd. Många auktionshus har dock publika arkiv.

– Marknaden blir mer transparent och man kan se ungefär vad objekten gått för, vilket gör det lättare att få ett ungefärligt marknadsvärde. Men det finns så klart vissa möbler som är mer eftertraktade än andra, till exempel fåtöljen Cavelli av Bengt Ruda, från 1958. Den är lite av en helig graal.

Annons

4. Ha is i magen

Trender kommer och går och det gäller även gamla möbler. Så om du är särskilt sugen på en viss produkt som just nu är särskilt eftertraktad kan du tjäna på att vänta tills hetsen lagt sig, för då kan även priset ha gått ner.

– En fåtölj som heter Åke som var iskall för några år sedan kostar idag flera tusen kronor. Det kan gå väldigt fort med trender.

5. Materialen du bör undvika – och vilka du ska leta efter

Under 50- och 60-tal var skumgummi väldigt vanligt, det var helt enkelt ett sätt att göra sittmöbler i roliga former, däremot var hållbarheten inte den bästa.

– Idag är det ofta helt torrt och det dammar ur fåtöljen, det är heller inte särskilt bekvämt längre. Och ska man skära till nytt skumgummi får man oftast betala mer än för själva möbeln.

Mycket av den plast som fanns på Ikea är däremot av bra kvalitet.

– Många plastmöbler som nu är 40 år kan fortfarande uppfattas som ganska prima, men är det trasigt så är det hopplöst. Läder är alltid att lita på och furu från 70-talet är toppen.

Annons

Andreas Siesing säger också det inte är superviktigt om möbeln har originalklädsel.

– Hellre att den är fräsch. Jag tycker inte att det gör någonting om klädseln är bytt.

Läs också: Form framför formgivare – nya trenden på auktion

Annons