Guide: Så undviker du de 5 vanligaste gardinmissarna
Snygga gardiner kan ta ett rum till nya nivåer och ge ett exklusivt intryck, men det gäller att göra rätt. Annars kan gardinerna ha motsatt effekt och dra ner ett i övrigt snyggt inrett rum.
Ett vanligt misstag är att hänga dem för tätt, för lågt eller att ha helt fel längd på gardinerna.
Här är fem gardinmisstag – och tips på hur du undviker dem – för att få rummen i hemmet att nå full potential.
1. Du hänger för tätt
Till skillnad från vad många tror är det inte fönstrens mått du i första hand ska följa när du väljer längd på gardinstång.
Att låta gardinerna hänga nära fönstrets sidor – eller att till och med täcka en del av fönstrets sidor – skapar en förminskande effekt och är inget att eftersträva.
Tips:
För att öppna upp ett rum är knepet att låta gardinstången vara längre än fönstrens bredd och låta gardinerna hänga vid sidorna av fönstret.
På så vis kommer gardinerna inte att skyla fönstret, utan rama in och släppa in maximalt med dagsljus, för en luftigare och rymligare känsla.
2. Du hänger för lågt
En maxad takhöjd är något de flesta önskar, det ger helt enkelt ett lyxigare intryck. Men även om din takhöjd inte är något utöver det vanliga finns det sätt at lura ögat och skapa illusionen av en generös takhöjd.
Ett vanligt misstag är dock att hänga gardinstången långt ner – nästan i kant med fönstrets ovansida. Det skapar intrycket att takhöjden är lägre än vad den faktiskt är.
Tips:
Knepet är att placera gardinstången högt, så nära taket som möjligt.
Ännu snyggare blir det om du väljer att hänga gardinerna från en skena i taket. Det skapar rymd och ger intrycket av ett högre rum.
3. Du glömmer funktionen
Vilken stil du eftersträvar med gardinerna är viktigt, men du bör också tänka på vilken funktion dina gardiner ska ha. Detta är däremot något som ofta glöms bort.
Tips:
Är det sovrummet det gäller kanske du önskar att mörklägga med gardinerna och då är det bra att kunna dra dem fram och tillbaka utan problem.
Att välja ett tjockare och mörkare tyg – eller kanske en riktig mörkläggningsgardin – kan också vara aktuellt, likaväl att välja en gardin som är så pass bred att den kan täcka hela fönstret.
Ska gardinerna endast rama in fungerar det fint med ett tunnare tyg som släpper igenom dagsljuset eller om du önskar, raka panellängder.
4. Du väljer fel storlek
För korta gardiner ger ett komiskt intryck och kan liknas vid för korta långbyxor. För långa gardiner som veckas på golvet och samlar damm är inte heller särskilt mycket bättre. Dock är det här inte en ovanlig syn i många hem.
Tips:
Mät rätt från början och anpassa gardinlängderna därefter. Sträva efter att hellånga gardinen nästan ska nå golvet, men ändå inte släpa i.
5. Du skippar strykningen
Nyköpta gardiner kommer någorlunda släta, oftast bara med enstaka vikmärken som är enkla att hänga ut.
Om du däremot tvättar dina längder blir resultatet oftast skrynkligt och då bör du stryka dem släta innan hängning för bäst resultat. Ett – ofta medvetet – misstag många gör är dock att strunta i strykningen.
Tips:
Slarva inte med strykningen, även om det är tråkigt. Inte bara slipper du vecken i tyget, gardinerna faller dessutom mer naturligt.
Detta är så klart beroende på tyg, med vissa material finns det en charm om de är lite skrynkliga, linne till exempel.