Nu råder gardinfeber – allt om textiltrenden och experternas bästa tips
Stockholm, sent 80-tal. Cathy Nordström minns hur hennes mamma sydde laxrosa dubbelfodrade sidengardiner till familjens nya hus. Efter några år i London och Haag var de tillbaka i Sverige.
– Jag minns dessa enorma gardiner och hur hon satt vid symaskinen med meter efter meter av tyg i sitt knä. Det var högt i tak i vårt hus och många fönster, jag kan fortfarande inte fatta hur hon klarade av det själv, säger hon.
Sedan 2019 driver hon sitt eget textilföretag, med färgstarka mönster, producerade i Sverige.
– Jag saknade mönstrade tyger med ett modernare formspråk som fortfarande kunde kombineras med många andra tyger och stilar. Och eftersom jag är designer och älskar tyg och inredning så drog jag igång mitt eget, säger hon.
En veteran inom den svenska textilbranschen är Anna Boustedt. För tjugo år sedan startade hon Astrid med ambitionen att sälja specialmåttade gardiner till privatpersoner på nätet.
– Det här var innan näthandel var vad det är i dag och kanske var tiden var inte riktigt mogen. Samtidigt fick arkitekter och inredare upp ögonen för Astrid eftersom vi var tidigt ute med att erbjuda stora färgskalor i tyger på dubbel bredd och tvättade linnetyger i härliga färger, säger hon.
Nu har den privata marknaden kommit ikapp.
– Gardiner och textil adderar enormt mycket till ett hem, både vad det gäller den ombonade känslan och vad det gäller akustiken. Det blir mjukare helt enkelt. Kanske är det att vi lever i en orolig tid och människor har ett större behov av en omfamnande känsla hemma? säger Cathy Nordström.
Några som jobbar just omfamnande, med nyskapande upphängningar, är danska &Drape. Nadia Al Zagir Balling och Julie Vendal har bokstavligen skapat vågor med sina måttsydda gardiner. Julie kommer från en gammal ”gardinfamilj” och Nadia har en bakgrund inom design och mode och idén föddes över en pastamiddag en regnig sommarkväll 2017.
– Vi jobbade båda med livsstils- och designvarumärken inom reklambranschen och fascinerades av hur ett estetisk och innovativ synsätt kan föras samman med en traditionell industri och skapa något helt nytt. &Drape föddes ur vår gemensamma starka passion för att utmana det gamla, berättar de.
Därför är gardiner så trendiga i inredningar igen
Även de tror att det återuppväckta intresset för gardiner hänger ihop med statusen i vår omvärld.
– I dessa föränderliga tider är våra hem mer än någonsin en plats där vi söker och finner frid, slappnar av och laddar om. Vi ser ett hållbart skifte mot ”mindre, men bättre” och att ”leva mer med mindre”, i kombination med mer drömska, personliga och autentiska interiörer. Vi försöker väcka en viss känsla, atmosfär och uttrycka vår personlighet i våra hem – gardiner och textilier kan hjälpa till med det. Att skapa ett litet himmelrike hemma, långt bort från galenskapen, överbelastningen och bullret utanför. En nästan mindful flykt för ett ögonblick, säger Nadia, kreativ chef.
Anna Boustedt ser även en annan tendens:
– Trenden med att kontorsmiljöer ska efterlikna ett hem med en mer ombonad och mjuk känsla tror jag har bidragit till att fler fått upp ögonen för vad textil kan tillföra rummet. Många moderna byggnader har stora glaspartier som ger behov av gardiner av olika slag. Solavskärmning, insynsskydd, ljuddämpning.
Vilka gardintrender ser du framåt?
– Det finns så många olika trender, men en återblick på klassiska gardinupphängningar i en mer modern tappning är en. Fortsatt ser det ut som att våga använda färg i stället för vitt håller i sig, parallellt med trenden att hålla sig helt till naturtoner, säger Anna Boustedt och fortsätter.
– Och kvalitet. Vi märker en större medvetenhet om material och produktion, till exempel att lin är ett bättre material än bomull, och att känslan i ett tyg av tvättad lin kan vara något helt annorlunda än en polyesterblandning.
Cathy Nordström tror på mer av allt.
– Fodrade gardiner med tyngd. Undvik vitt, tråkigt gardinfoder om du inte måste! Mönstrade och färgglada tyger, franska veck, gardinkappor och även kortade gardinlängder som slutar vid fönsterblecket tror jag starkt på. Att använda tyg i garderobsdörrar är ett annat enkelt sätt att addera textil och värme i ditt sovrum.
Nadia Al Zagir Balling ser flera tendenser. Lätta, flytande gardiner som rumsavdelare och gardinväggar för att skapa multifunktionella rum och dela upp hemmet i flexibla zoner. Omväxlande färgflöden och grafiska uttryck. Lek med takskenor i skulpturala och vågiga former, samt oväntade material.
– Våra silvergardiner skapar ett starkt statement och tar plats som en skulptur i rummet. Använd metalliska gardiner framför väggar och i dörröppningar, det blir en överraskande kontrast till matta väggar och lätta flytande gardiner vid fönster.
Här är Experternas bästa gardintips:
Anna Boustedt:
Snåla inte med tyg när du ändå ska investera i gardiner, och låt hellre tyget slå i golvet än att göra dem för korta. Tänk på gardiner som vilken del av inredningen som helst, inte något som kommer in sist. Det är lättare att blanda till en väggfärg än att hitta exakt rätt färgton i ett tyg. Var kreativ med hur gardinen kan användas, den kan täcka en hylla, en tv eller fungera som en rumsavdelare.
Nadia Al Zagir Balling:
Häng så högt och brett som möjligt för att framhäva eller visuellt skapa ett högre och större rum – häng gardiner från vägg till vägg och du kommer bli förvånad över hur mycket större rummet känns. Skapa ett rum-i-rummet med skulpturala och flexibla skenor. Följ ditt hjärta när du väljer färg, men en ”dammig” underton ger ett modernt och tidlöst uttryck. Komplettera den befintliga inredningen – enkla gardiner om hemmet i övrigt har mycket textur och vice versa. Gardiner som sveper längs golvet ger ett elegant, klassiskt, parisiskt uttryck – kortare en renare, mer minimalistisk look.
Cathy Nordström:
Gardiner är en investering, men det är värt det! Om du tycker att det känns läskigt, satsa på fodrade gardiner i ett enfärgat linnetyg i de större utrymmena i ditt hem. Ta ut svängarna i sovrum, kök, hall och arbetsrum i stället, här tycker jag absolut att man kan introducera mönstrade tyger. Eller varför inte göra ett draperi i stället för dörrar i till exempel en garderob eller hall? Man kan också blanda ett lite enklare tyg med ett dyrare och låta sy en kontrasterande bård, antingen nertill eller som en kant som löper längs gardinlängden. Så fint!