Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

Guide: Handla antikt på nätet

12 sep, 2012
AvAnna Malmberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Numera köper vi det mesta på nätet – från resor till mat och kläder. Men hur är det med antikviteter online? Var finns de, hur ser utbudet ut och vad ska man tänka på innan man köper ett gammalt föremål som man inte först kan inspektera?

De senaste åren har personlig stil och föremål med historia blivit allt viktigare i inredningssammanhang och allt fler väljer att handla secondhand. En person med stor erfarenhet av att secondhandfynda på nätet är Maria Soxbo som driver inredningsbloggen Husligheter. Hon tipsar om att man först och främst ska kolla måtten på föremålet man är intresserad av.

– Det är lätt att få för sig att något är större eller mindre än det faktiskt är när man bara ser en bild. Jag vet en tjej som trodde att hon köpte tre stora kinesiska golvurnor, men när de kom så var de bara någon decimeter höga … Sen ska man alltid läsa noga så att man har koll på alla skador och skavanker, och om det är något elektriskt bör man undersöka om det är funktionstestat. Och slutligen: är det en designklassiker så får man se upp så att man inte köper en kopia, säger Maria Soxbo.

Annons

En av hennes bästa fyndsajter är Etsy, en enorm onlinemarknad där privatpersoner kan öppna egna butiker för handgjord design och handplockad vintage. Här finns just nu över 13 miljoner föremål till salu och Maria har tillbringat många timmar med att vaska fram guldkornen:

– Tre av mina favoritbutiker är Buffalowinter, AMradio och Hindsvik, de har både roliga prylar och fina produktfoton.

Antikexperten Li Pamp är en av grundarna till sajten Deconet där både privatpersoner och professionella antikhandlare säljer begagnad modern design av hög kvalitet.

– Man kan likna Deconet vid ett sorterat, globalt Blocket där någon redan har sållat bort skräpet, säger Li Pamp.

Som komplement driver Deconet även Declopedia, ett designlexikon med både formgivare, enskilda produkter och viss prisstatistik.

– Vi vill att det ska vara enkelt att göra jämförelser och utbildade köp. För extra trygghet erbjuder vi en service som innebär att köparen måste godkänna sin vara vid mottagandet innan betalningen når säljaren, säger Li Pamp.

Annons

Också mindre secondhandbutiker väljer att sälja på nätet – två exempel är Brandstationen/Herr Judit och Grandpa som båda blandar mode och inredning. Nu har de startat nätfilialer med begagnad belysning, mindre möbler och kuriosa.

Secondhandbutiker på nätet

Ett urval nätbutiker med secondhand och antikt – tipsa gärna om fler i kommentarsfältet nedan!

•Deconet www.deconet.com

•Brandstationen www.herrjudit.se
•Precis en sån www.precisensan.se
•Grandpa www.grandpa.se

•Etsy www.etsy.com

Hur ser man om nätbutiken är seriös?

•Kontaktuppgifter

Kontrollera att post- eller besöksadressen företaget uppgett finns i verkligheten och att någon svarar på telefonnumret. De flesta seriösa nätbutiker vill vara lättillgängliga för sina kunder.

Annons

•Recensioner

Sök efter omdömen från tidigare kunder på till exempel reco.se, men ta enskilda åsikter med en nypa salt eftersom de kan vara skrivna av såväl butiksägarna själva som deras illvilliga konkurrenter. En fingervisning brukar man ändå kunna få.

•Betalningsalternativ

Dra öronen åt dig om du blir ombedd att sätta över pengar direkt på ett privatkonto, för då finns risk att din beställning aldrig skickas. Att betala med kort på krypterad webbsida (adressen börjar då med https:// och har ett litet hänglås i högra kanten), genom en betalningsförmedling som t ex Paypal eller i efterskott mot faktura är säkrare.

•Villkor

Information om fraktkostnad, leveranstid och ångerrätt (14 dagar enligt lag, men köparen får oftast stå för returfrakten) ska vara tydligt utskrivna på sajten.
Källa: Boken Rätt åt dig (Ordfront) av konsumentjournalisten Åsa Avdic.

Tillkommer kostnader för tull och moms?

Internethandel från länder utanför EU – vare sig den sker från en butik, en privatperson eller på auktion – räknas som import och då kan tull, moms och andra avgifter tillkomma. Vid beställningar med ett sammanlagt värde på max 1 400 kr slipper du tullavgiften. Antikviteter som är över 100 år gamla är tullfria medan nyare möbler kan ha en tullsats på upp till 5,6 %. Fraktföretagen brukar mot en avgift administrera tull och moms men det är klokt att i förväg kolla upp vad kostnaden kan tänkas bli. På www.tullverket.se finns aktuell information och verktyg för att räkna ut den totala kostnaden för köpet.
Källa: Tullverket

Bildtexter från ovan: Ägget-fåtölj från Deconet, teakpallar och inramad filmaffisch, Grandpa, och bordslampa, Brandstationen. Skrivmaskin från Grandpa, och glasvas från Deconet.

Annons