Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till ditt kök
En ny bänkskiva kan göra underverk för köket och få det att kännas som nytt. Men att välja skiva är ibland lättare sagt än gjort.
Inte bara ska den nya bänkskivan passa in i köket – oavsett om det är nytt eller gammalt. Du bör också ha i åtanke vad du vill få ut av den. Ska den främst användas som avlastningsyta eller arbetsbänk? Kommer den att nyttjas varje dag eller främst fungera som en snygg inredningsdetalj?
Här är några av de vanligaste materialen och deras för- och nackdelar.
Massivt trä
Bänkskivor i massivt trä skänker en levande känsla till köket och det finns många fina varianter, nyanser och träslag att välja mellan.
Fördel: Det är enkelt att anpassa träskivor efter just dina köksmått och den tjocklek du behöver. När ytan blir sliten kan du enkelt bara slipa om den och får bänken att kännas som ny igen. Detta går att göra flera gånger om.
Nackdel: Träskivor kräver en del underhåll om de ska hålla sig fina och tåliga länge och bland annat bör de oljas regelbundet. Träet kan också få märken av varma objekt och fuktiga glas om de står på ytan under en längre tid. Detta eftersom den oljade ytan aldrig är 100 procent vattentät.
Rostfritt
Rostfria arbetsytor är supertrendigt och oavsett om du föredrar matt- eller blankpolerat finns det många bra anledningar att välja rostfritt stål som bänkskiva.
Fördel: Rostfritt stål är lätt att putsa upp och fräscha till och tål näst intill hur mycket värme och fukt som helst.
Nackdel: En rostfri bänkskiva måste måttanpassas rätt från början, det går inte att beskära i efterhand. Vissa rengöringsmedel kan orsaka missprydande flammor på stålet, men dessa går dock att putsa bort med rätt medel.
Granit
Granit är ett klassiskt och hållbart material som blivit lite av en favorit i många hem. Beroende på vilken sammansättning graniten har kan både färg och hur kompakt den är skilja sig.
Fördel: Granit består av olika sammansatta mineraler och är en fast bergart. Därför är hållbarheten lång och det krävs knappt något underhåll alls. Till skillnad från marmor och kalksten bryts inte graniten ner av försurningar, syror eller de flesta kemiska medlen som används i köket. Dessutom tål den höga temperaturer.
Nackdel: Ytan är känslig mot koffein, stearin och olja, särskilt granit med kornig ytstruktur. Blankpolerad granit är väldigt motståndskraftig, men vill du ha en mattpolerad yta är den dock känsligare.
Marmor
Bänkskivor i marmor är eftertraktat hos många och ger köket en exklusiv touch. Eftersom marmor är ett naturligt material finns det otaligt många variationer och nyanser att välja mellan.
Fördel: Marmor är ett klassiskt och vackert material som ger köket ett exklusivt intryck. Med rätt och regelbundet underhåll håller sig marmorn fin i många år.
Nackdel: Eftersom marmor är kristalliserad kalksten är den mer porös och mjukare än exempelvis granit. Det blir lätt repor, ytan kan frätas av exempelvis kolsyra och sura livsmedel eller sura rengöringsmedel kan skapa fläckar.
Laminat
En bänkskiva i laminat är ett tåligt budgetalternativ som är lättskött och går att variera när det kommer till såväl mönster som färg och storlek.
Fördel: Laminatskivor är lätta och kan anpassas till både längd och bredd och valfritt mönster eller färg, som de får genom att ett foto pressas på skivan. En bänkskiva i laminat klarar höga temperaturer och fläckar och behöver i stort sett bara torkas av om du spiller. Priserna ligger dessutom i den lägre klassen.
Nackdel: Laminat slits med tiden och kanterna kan då bli mer känsliga för vatten och till slut spricka. Heta pannor direkt från spisen kan förstöra ytan, likaså kan skarpa knivar skära igenom ytan.
Komposit
Komposit, eller konststen som det också kallas, är känt för att vara tåligt och beständigt och passar därför utmärkt som bänkskiva.
Fördel: Komposit är nästan helt underhållsfritt och håller hög kvalitet i många år. Vassa föremål, smuts eller vätskor påverkar inte ytan som är helt kompakt. Om det mot förmodan skulle uppstå en skada så går det att slipa ytan försiktigt för att återskapa utseendet.
Komposit går dessutom att få i ett hundratal olika färger och olika typer av ytor, samt efter önskade mått, helt utan skarvar. Då komposit kan formas hur som helst finns det heller ingen begränsning när det kommer till utformningen och design.
Nackdel: Inköpspriset kan vara ganska högt, dock är det prisvärt med tanke på hållbarheten och den enkla skötseln.
Betong
Betong ger ett industriellt och ruffigt intryck och kan vara ett snyggt element i köket.
Fördel: Måttbeställs och tillverkas efter dina mått. Du kan också rita egna mönster eller gjuta in föremål i skivan om så önskas.
Nackdel: Eftersom betong är tungt rekommenderas inte längre skivor än 2,5 meter. Det finns alltid risk för sprickor och materialet är stötkänsligt. Precis som marmor är betong ett sugande material och därför känsligt mot sura livsmedel och bör regelbundet behandlas med vax, i förebyggande syfte.
Kvarts
Kvarts, eller kompositsten, består av mald natursten, bindemedel och färgämnen och finns i många nyanser och mönster.
Fördel: Lättskött och varierande utseende som kan anpassas efter ditt kök eller stil.
Nackdel: Hörn och kanter kan vara känsliga för stötar, därför bör du välja rundade avslutningar på skivan.
Källa Din byggare, Råd & Rön
Startbild Pia Ulin, Syns i ”Mörka toner hemma hos Lotta Agaton”, Erik Lefvander Styling Anna Mårselius Syns i ”Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen”