Populärt: Hemma hos DIY-tips inför julen Inredningsnyheter ELLE Deco Design Awards Köksinspiration Se ELLE Hemma hos

10 smarta designprojekt med fokus på återbruk

02 apr, 2020
AvELLE Decoration
Hållbara designprojekt
Det räcker inte längre för en designer att skapa någonting som bara är vackert utan att tänka på miljön. Här är tio innovativa projekt med 
fokus på hur man kan återvinna och återbruka material.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

VIDEO: INSPIRERAS AV STILSÄKER INREDNING MED SECOND HAND-FYND

Kika in hos kreatören i VasastanBrand logo
Kika in hos kreatören i Vasastan

 

1. Ädla material

Charlotte Julliard Noma
Noma trend design återbruk

Namnet på det hållbara franska möbelföretaget Noma är en sammansättning av orden ”noble” och ”materials”. Grundarna Guillaume Galloy och Bruce Ribay har vigt verksamheten åt att skapa högkvalitativa vardagsföremål och möbler med minimal inverkan på miljön och som hyllar skönheten i återvunna material. Med betoning på transparens i produktionskedjan redovisar företaget statistik på hur stor procent av tillverkningsmaterialet som är återvunnet. Noma anlitade den unga franska designern Charlotte Julliard att skapa Art 82,1%, en stol som betonar den återvunna plastens skönhet, Laime 79,6%, en stol tillverkad av återvunnen metall och klädd med ofärgad fransk ull, och Ghan 92,8%, ett soffbord som kombinerar återvunnen plast, ek och brons.

Annons

2. Blomstermöbler

Trend design återbruk

Marcin Rusak är född i Polen men verksam i London. Han föddes ungefär samtidigt som hans familjs 100-åriga blomsterbutik lades ner. Men hans poetiska lampor, bord och dekorativa objekt i kollektionen Flora bygger alla på den personliga historien.

Annons

– Mitt intresse för blommor blev ännu starkare efter ett besök på London flower market där jag såg alla kasserade blommor ligga slängda. Jag började samla upp dem och försöka använda dem på olika sätt.

Rusak konserverar den flyktiga skönheten i kasserade blommor, blomblad och stjälkar från florister genom att gjuta in dem i harts. Han har ägnat två års arbete i samarbete med forskare för att utveckla en teknik för att kunna använda äkta blommor i inredningsföremål.

3. Ljuddämpande papper

Trend design återbruk

 

Annons
Dear Human design

Den Montrealbaserade designstudion Dear Human är ett samarbete mellan  och de beskriver sig själva som ”en designduo som är övertygade om att hållbarhet och skönhet är en vinnande kombination”. De skapar ”innovativa och originella produkter för hållbara storstadsinredningar”. Deras akustikplattor Paper Tile utvecklades som en reaktion på hur mycket pappersavfall som producerades av lokala industrier. De experimenterade med hantverksmässiga metoder – strimla, mjuka upp och forma återvunnet papper till plattor – och skapade på så sätt ett nytt material av 100 procent återvunnet papper från lokala företag. Designduon berättar att plattorna både fungerar perfekt som ljuddämpare och är hårt, lätt som kork och kan dekoreras med tryck eller färg som papper.

Annons

4. Kretsloppsstol

Oki Sato nendo design

Oki Sato, Nendo, har designat stolen N02 Recycle chair av återvunnen plast från hushållsavfall för danska Fritz Hansen. Den stapelbara stolen har ett förkromat stålunderrede och finns i sju olika färger på själva sitsen. Formen är inspirerad av ett veckat papper Oki Sato såg på sitt skrivbord. Plasten som använts kan återvinnas igen när stolens livstid är slut.

5. Vulkanisk yta

Andrea Trimarchi och Simone Farresin

Den Amsterdambaserade studion Formafantasma, som drivs av de italienska formgivarna Andrea Trimarchi och Simone Farresin, har samarbetat med Londonbaserade Dzek i kollektionen Ex Cinere med keramikplattor glaserade med vulkanaska. Trimarchi är uppvuxen på Sicilien och han och Farresin är inspirerade av hur massturismen påverkar kulturen och landskapet kring vulkanen Etna. Deras arbete är ett led i en lång historia av att använda vulkaniska material inom arkitekturen, från Pantellerias trädgårdar från bronsåldern via betongen i Pantheon i Rom.Det tog tre år av experimenterande med materialet, som ”exploderade, imploderade och krackelerade” innan de lyckades med receptet och kunde få fram plattor i fyra olika jordnära toner.

Annons

6. Lyxmöbler av gummi

Trend design gummi möbler

Arielle Assouline-Lichten som har grundat företaget Slash Objects är utbildad på Harvard och har en bakgrund på arkitektkontor som BIG, Kengo Kuma & Associates och Snøhetta. Slash Objects är ”ett utforskande av material och kombinationer”. Industrigummi tillverkad av återvunna gummidäck är utgångspunkten och materialet lyfts i kombination med mässing, marmor, betong och italiensk ull. Resultatet är eleganta och skulpturala föremål och möbler. Allt tillverkas i USA och sätts samman i New York.

Annons

7. Intelligent stol

AI Chair smart design återbruk

Stolen AI Chair har utvecklats med hjälp av en algoritm skapad med en mjukvara som utarbetats av det amerikanska företaget Autodesk. Philippe Starck har tillsammans med Kartell matat in uppgifter och kallar processen för ”natural intelligence”. Stolen tillverkas i 100 procent återvunnen termoplast (technopolymer), ett nytt miljövänligt material.

– Målet var att skapa en bekväm stol som är stabil och tålig samtidigt som den har eleganta och lätta linjer, förklarar Philippe Starck.

Annons

– Vi ställde en fråga till den artificiella intelligensen: ”Snälla AI, vet du hur vi kan vila våra kroppar och samtidigt använda så lite tillverkningsmaterial som möjligt?” AI Chair är den första stol som har designats utanför vår hjärna, utanför våra vanor och hur vi brukar tänka. Den öppnar en helt ny värld. Utan begränsningar.

8. Materiallek

Trend design återbruk

De Antwerpenbaserade belgiska formgivarna Vanessa Yuan och Joris Vanbriel med företaget Ecobirdy förvandlar gamla leksaker till roliga och hållbara barnmöbler.

Annons

– Återanvända plastprodukter brukar ofta vara grå, tråkiga och oattraktiva. Vårt mål var att ändra på det, och göra något färgstarkt utifrån det färgstarka plastavfallet.

Den prisade stolen Charlie är tillverkad av ecothylene, ett material som de har utvecklat i sitt företag och som har ett terrazzoliknande utseende där bitar av de gamla leksakerna syns.

– Vi har gjort det med flit för att påminna om vikten av att göra det mesta av de värdefulla och begränsade resurser vi har.

Den allra senaste tekniken används för att återvinna gamla plastprodukter och skapa ett helt nytt hållbart material utan att tillföra ny plast. Det spräckliga mönstret gör varje produkt helt unik. Eftersom produkterna är gjorda av återvunnen plast är de också själva återvinningsbara till 100 procent.

9. Stabil textil

trend design återbruk skåp

Den tyske designern Christian Werners möbelkollektion Everywhere för Cinna är gjorda av ett nyskapande stabilt material tillverkat av gamla textilier av det danska företaget Really, som är delägt av textilföretaget Kvadrat. De hårda skivorna tillverkas i Danmark av uttjänta textilier från både mode- och textilindustrin och från tvätterier. Malda textilfibrer blandas med ett speciellt bindmaterial som inte förstörs vid återbruk. Kärnan i skivorna görs av vitt bomullstyg från lokala tvätterier och ytskiktet får olika färger beroende på vilka textilier man använt, som exempelvis blå denim. Tillverkningsprocessen innehåller varken färg, vatten eller giftiga kemikalier. Målet med verksamheten är inte enbart att återbruka avfall, utan att ge det nya materialet ett större värde och på så sätt bidra till en cirkulär ekonomi.

Annons

10. Naturlig skönhet

Trend design återbruk

Det schweiziska företaget Nature Squared har arbetat med att tillverka lyxprodukter i hållbara material i 18 år. För sitt första designersamarbete vände de sig till den fyrfaldigt ELLE Decoration British Design Awards-belönade designern Bethan Gray för att skapa en kollektion med pärl- skimrande möbler av bortkastade fjädrar och musselskal. Kollektionen Exploring Eden innehåller fåtöljer i jade och strutsfjädrar, hyllor av skal från capizmusslor och bord klädda med pärlemor. Samarbetet utgår från företagets katalog av material, som exempelvis musselskal från livsmedelsindustrin och äggskal från bagerier. Materialen har traditionellt använts i mindre föremål, men här syns de på stora ytor.

Annons

Av: Kristin Hohenadel
Foto: Simon 171, Nick Ballon, Delfino Sisto Legnani, Marco Cappelletti, Hadrien Leroyer, Noma, Martin Rusak Studio, Kartell, James Bort, Arne Jennard, Kris van Exel, Sophie Mathewson, Charlie Chuck, Stephen Abry, Dear Human, Fritz Hansen, Bethan Gray Studio

Läs mer:

Så inreder du snyggt på hyllan – 10 tips som lyfter hemmet

Vackra vaser i trendiga naturnära nyanser

Annons