Ta en titt i Emma och Nils Unckels välbevarade 60-talshus
Bunkern, säger Emma Unckel om huset. Men det kanske är som att svära i kyrkan? Hon har dock en poäng. När man står på gatan utanför Unckel house i Djursholm är känslan en ganska anonym 60-talslåda med brun tegelfasad och små fönstergluggar.
Villastaden Djursholm strax utanför Stockholm började planeras på 1880-talet och den äldre bebyggelsen bjuder på hus i nationalromantisk stil och jugend. Den tidens stora arkitekter finns representerade här, som Ragnar Östberg och Ferdinand Boberg, men även Gunnar Asplund.
Bland alla sekelskiftespärlor finns förstås också mer ”bunkerliknande” inslag som såg dagens ljus på 1960-talet, som Léonie Geisendorfs Villa Delin i glas och betong och så just ”Unckel house” av Adam Backström, som stod klart 1968. Emma och Nils Unckel döpte sitt hus när de flyttade in 2016, och projektet går att följa på Instagram: @unckelhouse.
– Vi är svaga för 60-talet och höll span efter den tidsepoken när vi ville ha hus. Det känns som om det här huset kallade på oss, säger Emma.
Orörd pärla är en klyscha utan dess like, men någonstans var det ändå så med 60-talslådan på närmare 300 kvadrat i två plan. Teglet, som också täcker en del av väggarna inomhus, fanns kvar, liksom alla trädetaljer som bidrar med kontrasterande värme. Taket är klätt med furuplank som skärs av tvärgående balkar, även fönsterkarmar och dörrfoder är i furu.
– För oss känns det fint att få förvalta det här huset, att varsamt restaurera och renovera det.
I entrén ligger ett vackert skiffergolv som faktiskt doldes av parkett när Emma och Nils flyttade in. Skjutdörrarna finns kvar i original. Entréplanet innehåller också vardagsrummet med inmurad öppen spis, det stora köket, ett arbetsrum, parets sovrum, badrum och ettåriga Märthas krypin.
Den fantastiska lanterninen bjuder på utsikt och ett ljusinsläpp som lyser upp hallen som annars kunde ha blivit mörk. Lanterninen nås genom en spiraltrappa som löper från souterrängplanet upp genom huset.
– Visst ser det ut som att köket alltid varit så här stort? När vi flyttade in var det här faktiskt fyra rum! Kök, syrum, tvättstuga och allrum. Den här förvandlingen är vi så nöjda med. Vi lever en stor del av livet i köket, ungarna läser läxor, vi har middagar och jag har ofta event här.
Köket är verkligen hemmets hjärta och sätter tonen för hela hemmet, det skänker karaktär, atmosfär och skapar det där inbjudande, sociala hemmet som både Emma och Nils eftersträvar. Köket är Kvänums Intro och har planerats tillsammans med Per Fernholm, designer på Kvänum. Det är så mycket mer än ett kök, det är en möbel, något inte minst den inbyggda kökssoffan bidrar med.
Många av er känner säkert Emma som influencer och innehållsproducent på ELLE, hon är beautyexpert och bland annat ansiktet utåt för Lancôme i Sverige. När vi går husesyn och hamnar på souterrängplanet visar hon det andra badrummet där ”all the magic happens” och där hon spelar in sina makeup-filmer.
På det planet finns också tre sovrum och familjens tv-rum. En hall, som förut var ett genomgångsrum, har nu blivit en platsbyggd garderob. På golven här nere, liksom i sovrummen en gåning upp, ligger ljusa heltäckningsmattor. Det är också ett material som, precis som träet, mjukar upp teglet.
Intresset för att även låta inredningen sjunga om 60-talet väcktes när de flyttade in. Inte så att det blir musealt, men med detaljer som ändå sömlöst klär ”bunkern”.
– Vi letar mycket på auktioner, köper och säljer, vi tycker om att byta ut och det blir ett flöde här hemma. Att förändra är kul, det är en del av vår kreativa process. Vi har båda en kärlek till dansk och skandinavisk design. Men det får inte bli ett retrohem. Personligt och modernt, men inte en tidskapsel, säger Emma.
– Nisse gillar att leta efter saker på nätet, just nu är det mycket keramik han kollar efter. Sedan stylar jag.
De senaste inköpen är bland andra det otroliga matbordet med en gedigen skiva av almträ och Chris Martins stolar Waiter för Massproductions. ”Vi är så nöjda med matplatsen, gillar också att vi satt upp Volaks rumsavdelare från 50-talet på väggen som en hylla i stället.”
Det L-formade huset har trädgården skyddad på baksidan. Nästa projekt är att bygga in ett glasat orangeri på en av uteplatserna, som nås från vardagsrummet. Där finns redan en öppen spis.
– Orangeriet blir som en extra matplats och umgängesrum, det kommer bli toppen!
Fotograf: Stellan Herner
Stylist: Ida Lauga